10 bespaartips voor je biologische boodschappen

Biologisch boodschappen doen. In deze blog geef ik je 10 bespaartips. Want biologisch eten (en leven) is duurder dan niet biologisch. We horen steeds vaker dat er  schadelijke bestrijdingsmiddelen voor ‘normale’ voeding worden gebruikt en daar kleven best wat nadelen aan. Maar ja; biologisch eten heeft ook een nadeel: het is meestal een stuk duurder dan een niet biologisch product.

Onze normale voeding is in de loop van de decennia steeds goedkoper geworden, en aan die lage prijs zijn we nu gewend. Weet je dan jaren geleden het grootste deel van ons inkomen op ging aan voeding? Alles was echt veel duurder in vergelijking met nu. En als je geen onbeperkte toegang hebt tot financiële middelen zal je dus een goed plan moeten hebben bij het doen van je bio inkopen.

De ene tip is heel simpel en voor de hand liggend. Maar andere tips vragen wel wat lef van je. Als je je snel schaamt zijn deze tips misschien een brug te ver voor jou. Of is dit juist dé gelegenheid om je schaamte te overwinnen!

1. Koop bij de bioboer

Daar zitten veel minder schijven tussen die overal een paar procent bovenop leggen. Dus daar betaal je een fijne prijs voor je groenten en andere lokale producten.

2. Koop lokaal

Daarvoor worden (niet altijd!) minder kosten gemaakt en dat kan een besparing opleveren.

3. Koop seizoensgericht

Voor groenten en vlees uit het seizoen zijn meestal veel goedkoper. Het geeft wel een beperking in je keuze, maar daar kan je geheel naar eigen wens van afwijken uiteraard. Of koop juist niet seizoensgericht als het om bijvoorbeeld kleding gaat: die moet er ná het seizoen uit en gaat dan in de sale.

4. Koop in de aanbieding

Ik hou bij waar en welke biologische aanbiedingen er zijn. In plaats van mijn boodschappen af te stemmen op het menu stem ik mijn eetplannen af op wat er nu prettig is om in te kopen.

5. Koop in de afprijs

Mijn blik wordt altijd getrokken naar de rode, gele of oranje afprijsstickers. I love them! Een afgeprijsde en ietwat slappe bloemkool snij ik bij de steel iets af, laat ‘m even in het water staan en de bloemkool komt weer helemaal bij. En mijn portemonnee ook. Een tros bananen met een paar beurse plekken mogen gerust met mij mee naar huis.

En je kunt je voorstellen dat afgeprijsde producten die sowieso al in de aanbieding waren nóg meer besparen. Als ik dat soort koopjes in mijn fietstassen stop verschijnt er steevast een heule heule grote glimlach op m’n gezicht.

Ben je geen angsthaas: check dan ook bij de niet afgeprijsde producten de datum of de kwaliteit. Zo kocht ik zojuist bananen waarvan er een paar in de tros best beurs waren. De avocado’s waren ‘over de datum’ en toch nog niet afgeprijsd. Ik vroeg een medewerker of ze er een goeie korting voor kon geven. And she did!

Heb je helemaal geen gene, vraag dan aan de boer, winkelier of marktkoopman of er nog spullen zijn waar ze graag vanaf willen en waar ze jou een goeie prijs voor willen geven. Soms wordt me een te verlepte krop sla aangeboden (“eh nee dankuwel”). Maar je kunt het ook treffen. Laatst had ik een tas vol groente waar ik bijna niets voor betaalde!

En voor een winkelier is dit ook alleen maar fijn want sommige voedingsmiddelen hadden zij anders misschien moeten afschrijven.

6. Koop in bulk

Als iets in de aanbieding en/of afprijs is, en je kunt dit in bulk kopen: doen! Thuis kan je het afgeprijsde gehakt invriezen, de munt drogen, de potten kikkererwten opstapelen in de kelder, etc. Zorg altijd dat je labelt en alles inzichtelijk bewaart want anders kan je het alsnog na enkele weken of maanden weggooien. En dat heeft natuurlijk geen positieve invloed op je besparingsmeter…

7. Koop het gewoon niet

Een te hoge prijs doet me soms besluiten om iets gewoon helemaal níet te kopen. Als ik het te duur vind en ik er ook na wat overwegingen zonder kan, doe ik dat gewoon. Ik merk hierdoor ook dat ik sowieso minder onzin of impulsief koop. Ik kies veel bewuster voor wat ik in mijn boodschappenkar stop. Ik kan me namelijk niet permitteren om dure miskopen te doen. Dat maakt het bewuste inkopen daarnaast ook nog eens duurzamer. Yes!

8. Koop een goedkopere vervanger

Biologische pijnboompitten. Mens, daar ga ik bijna failliet aan! Dus die koop ik gewoon niet. Maar voor veel dure producten kan je ook een goedkopere variant bedenken. Zo gebruik ik vaak zonnebloempitten in plaats van pijnboompitten. Helemaal prima wat mij betreft. Of ik koop wasnoten van een onbekend merk via internet in plaats van een duur gehypt wasmiddel uit de biosuper.

9. Koop of ruil met anderen

Ik vind het leuk om te ruilen met anderen. Dat gaat wat makkelijker omdat ik kruiden en groente uit m’n moestuin in de aanbieding heb. Met supermarktproducten heb ik het nog nooit geprobeerd J

En soms kan je ook bijvoorbeeld een biokoe met een groepje kopen. Iedereen heeft de vriezer vol, iedereen blij.

10. Hou feeling met je voorraad

Als je eenmaal goedkoper je boodschappen hebt gedaan is het natuurlijk ook zaak  dat je vervolgens niet de boel laat verleppen thuis. Hou dus grip op je koelkast- en vriezerinhoud. Mest regelmatig je voorraadkast en/of kelder uit en stel een plan om op de ‘moeten snel op’ producten te gaan verwerken. Dat levert vaak ook nieuwe gerechten of smaakcombi’s op. Leuk toch!

Conclusie

Door deze tips toe te passen kan je aanzienlijk besparen op de duurdere boodschappen. En wie weet krijg je er net als ik ook nog eens behoorlijk veel fun in! Ik hou van besparen. Dat zit bijna in mijn genen en dat heb ik met de paplepel mee gekregen. Maar ook als jij niet van nature een bewuste inkoper bent, weet ik zeker dat jij kunt besparen met bovenstaande bespaartips!

En nu niet allemaal heel enthousiast in mijn woonplaats deze tips toepassen, want dan valt er niets meer te besparen voor mij hè.