Augurk, komkommer of courgette inmaken

Ik maak al een aantal jaren augurk in. Maar ook komkommer en courgette lenen zich natuurlijk ook heel goed om er zuur van te maken. Van slechts een paar planten heb je een enorme opbrengst. En hoewel het heerlijk is om de komkommer vers te nuttigen (check dit gazpachorecept met komkommer bijvoorbeeld eens!); soms heb je gewoon bijna teveel. En dat is maar goed ook, want dan is inmaken een hele leuke en bevredigende optie. Leuk voor je eigen wintervoorraad en... verras ook je omgeving ermee!

Kruiden & smaakmakers

Naast de zure smaak van azijn is het lekker om kruiden en smaakmakers te gebruiken. Er zijn talloze mogelijkheden. Je kunt met verse kruiden werken, met gedroogde kruiden of met en combinatie ervan. Dat is zo leuk aan inmaken; je bepaalt zelf welke smaakmakers je toevoegt en de mogelijkheden zijn (bijna) oneindig!

1. De basis

Mijn basis bestaat uit azijn, water en zeezout. En verder gebruik de kruiden en smaakmakers naar wens.

2. Kruiden toevoegen

Hier geef ik je enkele voorbeelden van kruiden die je kunt gebruiken:

  • Oregano, tijm, rozemarijn. Altijd lekker!
  • Salie doe ik voorzichtig mee vanwege de uitgesproken smaak.
  • Dragon of dille; heerlijk aromatisch! Doen!
Bovengenoemde kruiden kan je zowel droog als vers inzetten.

3. Smaakmakers

  • Ik gebruik meestal ook knoflook en ui naast bovengenoemde basismix
  • Korianderzaad, mosterdzaad, jeneverbessen (alles of een keuze uit)
  • Laurierblad, karwijzaad en kruidnagel zijn ook lekker
  • Citroenschillen vind ik ook heel lekker
  • Wil je Oosterse tonen, kies dan voor een combinatie van korianderzaad, komijnzaad, chilipeper, kurkuma en gember (poeder of vers) en limoenblad
TIP: bij weinig tijd maak ik geen kruiden- of smaakmakermix, maar ga ik voor één smaakmaker per pot: dille, oregano of dragon zijn mijn favorieten.

Je kunt alle kanten op met smaakmakers! Gebruik vooral lekker veel, de azijn kan het hebben.

Zuur zeg!

In veel inmaakrecepten worden er behoorlijke hoeveelheden suiker gebruikt. Ik kies bewust voor inmaken zonder geraffineerde suiker. We krijgen al veel te veel suiker binnen en nu ik gewend ben om grotendeels geraffineerd suikervrij te eten, vind ik zoet/zure augurken zelfs niet eens meer lekker smaken... De zure azijnsmaak vind ik juist super lekker en geeft een fijne smaakbalans in salades, bij een curry of een stamppotje.

Nog steeds wordt er gezegd dat suiker nodig is om te conserveren, maar het zuur is voldoende om te conserveren.

Benodigdheden

Omdat ik niet weet hoeveel jij gaat inmaken, werk ik met ‘delen’. Met kruiden en smaakmakers mag je behoorlijk scheutig zijn, in verband met de azijn.
  • 2 delen azijn op 1 deel water
  • 2,5% zeezout op het totaalgewicht van de azijnwatermix
  • Een keuze uit bovengenoemde kruiden en smaakmakers
  • Druivenblad voor op de bodem (door de tannine blijft wat je inmaakt knapperiger). Heb je dit niet: geen probleem; ik maak het tegenwoordig ook vaak zonder
  • Keukengerei: 2 pannen, schone glazen potten zonder etiket of stickerresten, kooktang, schone doek
Een pot homegrown & homemade augurkenreepjes: ik word hier zo blij van!
In de grote pot zit de zogenaamde aughulk: een joekel van een augurk die verscholen achter een paar bladeren tot maxivrucht was ontwikkeld! De schil is te hard en de zaden ook, dus die verwijderde ik. Heerlijk bij sambal boontjes en zilvervliesrijst!
TIP vaak wordt aangeraden om het product eerst te pekelen voordat je ermee gaat inmaken. Dat kan... maar ik doe dat nooit; het is dus geen must.

Aan de slag

Wassen en snijden

  • Was de verse kruiden, de komkommer, augurken, en/of courgettes
  • Snijd je repen: houd dan rekening met de hoogte van je pot. De groente moet altijd volledig de azijn-watermix staan.
  • Snij de komkommer/augurk en/of courgettes in de gewenste vorm. Dit kunnen repen zijn, blokjes, rondjes. Kleine augurkjes hou je in tact;  want cornichons zijn natuurlijk ook leuk!
  • Snijd de knoflook en ui in reepjes.
  • De chilipeper kun je er in z’n geheel in doen of snijd de peper in lange dunne repen
  • Gebruik een takje in zijn geheel of ris de takjes, fijnhakken hoeft niet
  • Zorg dat alles (droge en verse kruiden en smaakmakers) klaarstaat.

TIP Als de schil van een grote augurk is verkleurd (gelig, rodig), dan is ‘ie heel hard en niet meer lekker. Schil de augurk dan, verwijder de zaadlijsten en gebruik alleen het zachte vruchtvlees.

Steriliseren en koken

  • Schat op basis van de hoeveelheid komkommers/courgettes/augurken in hoeveel potten je nodig hebt.
  • Ga hygiënisch te werk. Zo heel af en toe is een pot bij mij niet meer goed als ik ‘m open (is me in al die jaren slechts twee keer overkomen). Dan is er toch een bacterie bij gekomen.
  • Kook de potten uit zodat ze steriel zijn: in een grote pan water de potten en deksels ondergedompeld 10 minuten laten koken.
  • Pak de potten en deksels uit de pan met een kooktang en laat afdruipen en voor het grootste deel droog stomen op een schone doek (niet omkeren zodat de rand zo steriel mogelijk blijft)
  • Kook de azijnwatermix met het zeezout en peper(korrels).
  • Leg ondertussen op de bodem het druivenblad – als je die hebt – en daarop de diverse verse en gedroogde kruiden en smaakmakers
  • Vul de pot met de augurk/komkommer/courgette tot maximaal 1,5-2 centimeter onder de rand.
  • Haal de azijnmix van de kook en vul de potten af tot 1 centimeter onder de rand.
  • Tik de pot een paar keer op het aanrechtblad zodat de eventuele luchtbellen aan de oppervlakte komen.
  • Draai het deksel erop. Dit alles moet snel gebeuren zodat de inhoud zo heet mogelijk is en dan vacuüm kan trekken.
  • Noteer de datum van het inmaken en de ingrediënten op een etiket of label.
  • Geef de potten minimaal 2-3 weken de tijd zodat alles goed in de groente trekt. Langer is nog beter.
  • De ingemaakte groente kun je zeker wel een jaar bewaren. Na opening koel bewaren; als je hygiënisch werkt is de inhoud wekenlang houdbaar.

Tot slot nog enkele tips! 

Je kunt de potten en deksels ook steriliseren in de afwasmachine. Zelf heb ik dat nog nooit gedaan maar als je googlet zie je er voldoende uitleg over. Je kunt de potten ook steriliseren in de oven. De deksels moet je alsnog steriliseren in kokend water. Deze twee opties zijn vooral handig als het gaat om grotere hoeveelheden potten.

Wist je dat je potten tegenwoordig niet meer op z'n kop moet zetten tijdens het afkoelen? Beter van niet zelfs! De binnenkant van de deksels is anders dan vroeger, waardoor het zuur het deksel aantast. Gewoon neerzetten en laten afkoelen dus. De pot is vacuüm getrokken zodra je een plop hoort.

Als de potten weer leeg zijn, gaan ze bij ons direct weer in de voorraadkratten voor een ander inmaakmoment. Ik gebruik daarom geen etiketten maar labels; dit scheelt veel tijd en schoonmaakwerk.

Succes!
Schrijf op een label of etiket wat de inmaakdatum was. En de ingrediënten; want dat ben je over een paar maanden anders waarschijnlijk vergeten,

Wil je meer leren over natuurlijk moestuinieren, conserveren en koken? Bestel dan mijn moestuin- en kookboek  Natuurlijk moestuinieren!