Boekweitpap met cacao en fruit - recept
Ik zag laatst een reclame op Facebook voorbij komen die stelde dat je iedere dag havermout moet eten voor je gezondheid. En wel vaker zie ik dit soort berichten. Dagelijks een paar bananen eten want dat zou goed zijn. Daar schrik ik een beetje van. Want ons lichaam heeft baat bij variatie. Ieder voedingsmiddel heeft weer zijn eigen nutrienten en een unieke cocktail van mineralen, vitaminen en sporenelementen. En als je afwisselt verklein je het risico op ophoping.
Havermout en pindakaas
Zo heeft havermout veel gezondheidsvoordelen, en een bord havermout is sowieso beter dan iedere dag ontbijten met een ontbijreep of met cruesli uit de super. Maar havermout bevat een antinutrient dat fytinezuur heet. En daar wil je geen dagelijkse overdosis van binnen krijgen. Lees dit artikel maar eens van Rineke Dijkinga (zij is sowieso geweldig om te volgen op Facebook!).
Ook is pindakaas alweer geruime tijd hot. Je kunt er heerlijke bars, cakes en andere gerechten mee maken schijnt. Maar pinda’s zijn ook behoorlijk verzurend. Onze westerse leefstijl is dat sowieso behoorlijk: vlees, alcohol, koffie, suiker, bewerkt voedsel, stress, chemicalien werken verzurend. Pinda’s kunnen dus als ingredient van een verantwooordere snack dienen, maar ook hierbij kan je je voorstellen dat het verstandig is om de pinda’s ook eens te laten liggen en te kijken naar een ander ingredient dat je niet zo vaak gebruikt.
Nooit van verzuring gehoord? Lees dit artikel maar eens over het nadelige gezondheidseffect van verzurende voeding. Verzuring van jouw lichaam is helaas geen ver van je bedshow.
Variatie
Variatie is dus goed voor ons. Dus als jij – net als ik voorheen – een gemis aan ontbijtvariatie hebt (ik at jarenlang bijna iedere ochtend een geroosterde boterham met frambozenjam!!!), dan heb je vanaf nu een fijn recept erbij! De boekweitpap is in een handomdraai gemaakt en eventueel bereid je ‘m de avond ervoor alvast voor zodat je ’s morgens alleen nog hoeft op te warmen en de topping hoeft toe te voegen.
Boekweitgrutten
Boekweitgrutten zijn helaas nog niet standaard in de super te koop. Bij sommige biologische supermarkten wel. En ik haal mijn voorraad altijd bij mijn favoriete molen in Wageningen: de Vlijt. Als je googelt is er vast wel een molen bij jou in de buurt te vinden. Het is intzettend lang houdbaar dus neem in het geval van een molen-niet-in-de-buurt gewoon lekker veel mee. Of bestel online!
Je hebt nodig voor 1 persoon
- 2,5 deciliter water (amandelmelk is uiteraard ook een optie)
- 2/2,5 eetlepel boekweitgrutten
- 1 eetlepel kokosrasp
- 1 koffielepel cacao
- fruit naar keuze
- 1 handje pompoenpitten
- scheutje olie (lijnzaadolie, kokosolie, hennepolie, avocadoolie, etc.)
- evt. citroenrasp en citroensap van een halve citroen voor een fijn zuurtje
- evt. een zoetmaker zoals honing, ahornsiroop, kokosbloesemsuiker of stukjes gedroogde dadel, abrikoos of vijg
Aan de slag
- Doe water, boekweitgrutten en kokosrasp in een pannetje en meng
- Voeg de cacao toe en blijf roeren totdat de klontjes zijn verdwenen
- Snij ondertussen het grote fruit in kleine stukjes en draai het vuur laag als de pap kookt
- Blijf regelmatig roeren en haal van de pap na 5 minuten koken van het vuur af
- Voeg de olie en eventueel een zoetmaker toe en roer door de pap
- Voeg fruit, citroensap en pompoenpitten toe
- Maak een foodiefoto en hashtag Miss Beanie!
Boekweitgrutten: ze zijn glutenvrij, voedzaam en nu gebruiken wij net als onze oma vroeger deze grutten ook weer! Op dit ontbijt kan je heel wat uren voort. Bon appetit!!!