Chili sin Carne - recept

Ik ben dol op soulfood, en dit recept voor Chili sin Carne is daar eentje van. Lekker eten uit een kommetje, met tortillachips erbij en een flinke toef sojayoghurt. Veel mensen die minder vlees gaan eten missen de volle smaak die vlees kan geven. Stoofpotten zijn dan een goede eerste stap: ze zijn vol van smaak. Dus een bord Chili sin Carne is uitermate bevredigend en heel voedzaam!

Eten uit de tuin

Je kunt alle ingrediënten natuurlijk bij de groenteboer of supermarkt halen. De bonen voor deze Chili haalde ik uit de kelder; pronkbonen die ik afgelopen herfst heb gedroogd voor de wintervoorraad. Maar in principe kan je ook bruine bonen, kidneybonen, witte bonen of kikkererwten gebruiken. Je koopt ze kant en klaar in de supermarkt, maar gedroogde bonen zijn goedkoper en bevatten geen toegevoegde suiker of schadelijke stoffen die je vaak door blikvoedsel binnenkrijgt.

Kruiden: hoe meer hoe beter

Ik ben een enorme kruidenfan; of het nu om gedroogde of verse kruiden gaat. Kruiden geven je eten smaak en ze leveren zo’n belangrijk aandeel in je benodigde nutriënten! Niet voor niets bestonden onze medicijnen veel meer (of zal ik zeggen: grotendeels) uit kruiden- en plantenextracten dan nu. Je kunt dus lekker losgaan met dit recept; goed voor de smaakpapillen en goed voor je lijf en welbevinden!

Schrik vooral niet van de lange lijst kruiden: het meeste heb je waarschijnlijk wel in huis – en zo niet: een goede reden om deze in te slaan! En weet dat je er veel baat bij gaat hebben; je smaakpapillen en je lijf zullen je dankbaar zijn.

Eten uit een kom met wat tortillachips erbij. Ik kan hier zo van genieten!

Ultieme comfortfood: chili sin carne

Keukengerei

Grote braadpan

Je hebt nodig

voor 4 personen

  • 2 tbs olijfolie of kokosolie
  • 3 middelgrote uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 stengels bleekselderij
  • 250 gram wortelen/winterpeen
  • 3 paprika’s (geen groene)
  • bos koriander
  • 6 grote rijpe tomaten
  • 500 gram (reeds gekookte) pronkbonen, of andere bonen naar keuze
  • 500 ml water
  • 3-4 tbsp gemalen komijn
  • 1 tbs gemalen koriander
  • 1 tsp zeezout
  • 1 tsp cacao
  • 1 tsp Ceylonkaneel
  • 3 tsp paprikapoeder
  • ½ theelepel gerookt zoete paprikapoeder
  • flinke snuf zwarte peper
  • 1 chilipeper (of 2 voor de die hards)
  • 2 tbsp balsamicoazijn

Voor bij het serveren: een schep volkoren rijst, 120 ml plantaardige yoghurt en tortillachips

Aan de slag

  • Hak alle groente, knoflook, uien en chilipepers
  • Snij de blaadjes van de koriander, hak de steeltjes fijn
  • Verhit de olie in de pan en voeg de uitjes, wortel, selderij toe, fruit gedurende 15 minuten op medium vuur
  • Voeg alle droge kruiden toe en de rest van alle gehakte groente en smaakmakers en de gehakte koriandersteeltjes – behalve de tomaten, bak 5 minuten
  • Roer hier vervolgens de tomaten doorheen en bak totdat je een smeuïge massa hebt
  • Voeg de bonen en het water toe, plaats het deksel op de pan en laat op een laag vuur gedurende 45 minuten sudderen, roer regelmatig door
  • Vlak voor het opdienen voeg je de balsamicoazijn en de korianderblaadjes toe
  • Schep de rijst en chili in grote komen, voeg een grote toef yoghurt toe en maak af met nog enkele korianderblaadjes

Een dagje in de koelkast bewaren maakt deze stoofpot alleen nog maar lekkerder. Ik ben heel benieuwd wat je van deze veganversie van Chili vindt!! Comfort food; heerlijk toch?