Chocoladepudding met bloemkool (echt waar!)
Chocoladepudding met een onverwacht ingrediënt: bloemkool. Echt waar? Echt waar! En het blijkt dat bloemkool een perfecte romige textuur geeft aan deze pudding. Leuk detail is dat er dus lekker wat groente zit verwerkt in deze pudding, maar dat je geen bloemkool proeft! Mister Beanie heeft de pudding aan kritisch smaakpapillenonderzoek onderworpen en de uitslag was duidelijk: je proeft geen bloemkool. Nu is Mister Beanie een enorme bloemkoolfan, maar hij vond – net als ik – dat in een zoet gerecht bloemkool niet traceerbaar mag zijn.
Toetje of ontbijt: allebei mogelijk!
Deze chocoladepudding is heerlijk als toetje, maar kan ook heel goed als ontbijt ingezet kan worden. Dat hebben we inmiddels namelijk ook uitgeprobeerd, en het ontbijt beviel prima!
Nu werk ik wel vaker met groente in zoete gerechten: koekjes met wortel, brownie met biet of courgette, of cake met pompoen. Die ingrediënten heb je misschien wel eens vaker voorbij zien komen. Nu mag je ook bloemkool op het lijstje zetten bij geschikt ingrediënt bij zoete gerechten. Ik heb zelfs bloemkool gebruikt in een cakebeslag!
Foodbattle tegen voedselverspilling
Ik heb de afgelopen weken meegedaan aan de Foodbattle Ede. Om meer bewustwording te krijgen rondom voedselverspilling. Er deden diverse teams mee en je kon ook als individu meedoen. Duurzaam leven is een van mijn missies, dus Miss Beanie was van de partij! Ik ken redelijk creatief omgaan met restjes, dus deze challenge leek me echt iets voor mij. Maar in deze drie weken gooide ik toch meer weg dan me lief was ontdekte ik. Je mag in deze battle niet zomaar eten weggooien: alles wat je verspilt moet je wegen. Een volle pot kiemen die ging schimmelen, een halve voorraad experimentkoekjes die was verbrand, een overbruine avocado, vergeten bietjes ergens achterin de koelkast…
Hoezo bloemkool???
En zo had ik een bloemkool gestoomd voor hartige muffins bij de borrel. Maar door drukte was dat er niet van gekomen. Drie dagen later moest er dus echt iets met die berg bloemkoolroosjes gebeuren… Ik gebruikte daarom een deel van de bloemkool voor een chocoladetoetje. Van experimenteren ben ik niet vies, en anders kan ik er altijd nog een cake of pannenkoek van bakken, dacht ik toen ik bezig ging. En vanmiddag ging me ineens een lichtje op: ik heb heel lang geleden een post op facebook voorbij zien komen van Annemieke de Kroon, die chocolademelk met bloemkool maakte. Dus ik vermoed dat dit in mijn geheugen is blijven hangen en afgelopen week aan de oppervlakte kwam drijven toen ik met de bloemkool aan de slag moest. Ere wie ere toekomt.
Check Annemiekes website voor heerlijke recepten, fijne gezondheidstips, het bestellen van haar kookboeken of het boeken van een gezondheidsconsult. En als je de afstand te ver vindt: je kunt volgens mij ook met haar facetimen/skypen.
Ze heeft mij nu alweer vijf jaar geleden heel goed begeleid nadat ik een therapeut in Amsterdam had bezocht, maar geen idee had hoe alles aan te pakken. Annemieke introduceerde me aan de wereld van foodies, suikervrij, glutenvrij en troepvrij leven en hielp me met met een nieuwe leefstijl met meer groente en vooral eerlijk voedsel. Ze legde uit hoe ik stapje voor stapje mijn gewoonten kon veranderen en wat daarvoor nodig was. En na twee consulten was ik al behoorlijk om en drie maanden later leek het wel alsof ik nooit anders had gedaan. Ik dank mijn gezondheid aan Annemiekes hulp. Dus als je merkt dat je niet precies weet hoe of wat maar wel dat je gezonder zou kunnen leven: check Annemieke!
Romig en vegan
Terug naar de bloemkool! Ik vind het een uitdaging om zoveel mogelijk groente te verwerken in de maaltijden en ook in lekkere snacks. En dan wel zó dat het aangenaam aanwezig is een geen vieze gezichten veroorzaakt. Ik hoor m’n lief niet klagen – in tegendeel zelfs, dus tot nu toe gaat het goed. In plaats van room geeft de bloemkool de romige textuur. Een perfect toetje of ontbijt voor vegans dus! Maar ookal ben je geen vegan: dit is gewoon een toppertje. Voor zowel gezondheid als voor het milieu kan je namelijk best wat vaker vegan eten. Je ziet steeds meer op social media dat vegan eten onderdeel wordt van onze voeding. Of je nu echt vegan gaat leven of besluit om regelmatiger vegan te eten: ik vind het een goeie zaak!
Je hebt nodig voor 4 personen
(of voor twee personen als je de chocoladepudding als ontbijt gebruikt)
- 200 gram gestoomde of gekookte bloemkool *)
- 300 ml amandelmelk
- 25-30 gram cacao
- 50 gram dadels **)
- 20-25 ml citroensap ***)
- 12-14 gram johannesbroodpitmeel (of 6-8 gram psylliumvezels of 20-30 gram chiazaad)
- eventueel ter garnering: kokosrasp of kokosvlokken, vers of gedroogd fruit, amandelschaafsel of gehakte noten
- optioneel: mespuntje koekkruiden en klein snufje (himalaya- of keltisch zee)zout
*) Ben je bang voor de bloemkoolsmaak? Begin dan met 150 gram bloemkool en voeg als alles geblend is, nog toe als je denkt dat je nog wel iets meer aan kunt 🙂
**) Een zoetekauw zal echt 50 gram dadels willen hebben, maar als je gewend bent om te minderen met zoet, verminder dan naar smaak
***) Niet iedereen waardeert de aanwezige smaak van citroensap. Begin daarom eventueel met 15 ml en voeg toe naar smaak
Aan de slag
- Als je met de kleine wat hardere dadels werkt, laat deze dan weken in warm water. Medjooldadels hoef je niet te weken
- Pureer de bloemkool met de amandelmelk met de staafmixer
- Voeg de dadels, citroensap, cacao en johannesbroodpitmeel toe toe en blend (kies je voor de optie psylliumvezels of chiazaad, blend dit er dan ook doorheen. Dit geeft een betere structuur dan het er alleen doorheen te roeren)
- Laat de pudding gedurende 30 minuten opstijven in de koelkast
Tips voor het binden
Vind je de substantie nog te vloeibaar; voeg dan nog heel voorzichtig iets van een van de drie verdikkingsmiddelen toe en laat verder opstijven. Is de pudding te dik: voeg dan nog wat amandelmelk toe en blend.
Ik adviseer je om te beginnen met iets minder bindmiddel dan op de aangegeven hoeveelheid staat. Niet iedere weegschaal is even punctueel en het zou jammer zijn als je een cementstructuur krijgt. Je kunt namelijk makkelijker toevoegen dan achteraf weer vloeibaarder maken!
Smaak toevoegen
Proef je tóch nog bloemkool? Voeg dan nog wat extra cacao toe, een paar extra druppels citroensap. Als je extracten zoals vanilleexctract of chocoladeextract in huis hebt kan je dit ook (voorzichtig: sterke smaak!), dan kan je dit ook gebruiken voor extra smaak.
Nog meer smaak nodig? Je kunt toevoegen wat je wilt: vers fruit, gedroogd fruit, (gehakte) noten, pitten, zaden, kokosrasp, kokosvlokken, eetbare bloemen, muntblaadjes, citrusrasp. Pak gewoon iets wat je in huis hebt. En zelfs zonder topping is deze pudding al onweerstaanbaar.
Een heerlijk vegan chocoladetoetje óf ontbijt! Wij zijn blij verrast, ik ben benieuwd wat jij ervan vindt! Durf jij het aan: bloemkool in je pudding?
Op je gezondheid!