Empanada's met doperwt
Ik ben dol op dit soort fingerfood. Oftewel: hapjes die je met je handen kunt eten, scheelt weer bestek afwassen, ja toch. Lekker als snack, of als bijgerechtje. Tussendoortje ook fijn ontdekte ik vandaag, of lekker bij de lunch: mogelijkheden genoeg.Veel empanada’s worden met vlees gevuld, en sowieso zijn we vaak gewend om vleeshapjes te maken voor bij de borrel. Maar je kunt ook kiezen voor linzen in plaats van vlees. Linzen worden vaak ingezet vanwege de benodigde eiwitten. En daarnaast bevatten ze resistent zetmeel: en in je dikke darm hebben de darmbacteriën daar veel profijt van. Deze empanada’s zijn – zoals je van me gewend bent – glutenvrij. En ik bied je zowel een vega als een vegan variant aan.De producten voor dit recept kreeg ik van Vitiv, en vulde ik aan met wat ik in m’n keuken- en koelkast vond. Je kunt eindeloos variëren met de inhoud, maar later meer daarover!
Vegan of vegetarisch?
Zoals je inmiddels waarschijnlijk wel weet pleit ik voor meer vegan of vegetarische recepten. Misschien zal je nooit veganist worden, maar we komen er met z’n allen wel achter dat we té veel vlees en dierlijke producten eten. Een enorme toename van vleesconsumptie t.o.v. decennia geleden, en dat allemaal door een toenmalige reclamecampagne die ons deed geloven dat we iedere dag vlees nodig hebben. Daarnaast is vlees VEEL te goedkoop geworden, en staan boeren en dieren flink onder druk. Een ecologische voetafdruk van heb ik jou daar, om over dierenleed nog maar niet te spreken, als je bioindustrievlees eet. En met bioindustrie bedoel ik dus niet biologisch industrievlees. Ik weet niet of jij wel eens filmpjes voorbij ziet komen op social media hoe dieren worden mishandeld in de bioindustrie. Maar ondertussen dragen we er wel aan bij als we regulier vlees blijven kopen (wat je regulier noemt overigens; niets reguliers aan). Ik kan er gewoon niet naar kijken. Huisdieren behandelen we over het algemeen als prinsen en prinsessen, waarom deze anonieme dieren niet? Daarom is mijn tip: als je vlees wilt eten, koop het dan bij een natuurslager of bij een boer die z’n dieren en land behandelt zoals jij je huisdier en je kamerplant vertroetelt. Ja, daar betaal je stukken meer voor; maar hoe blij zou jij zijn als je zelf een koe was, denk ik dan maar. Gewoon veel minder vlees eten, betaalt ’t zich vanzelf terug, en de duurzame betrokken boer bij jou in de buurt krijgt een eerlijke prijs (hopelijk).
We weten soms gewoon niet beter, of we weten soms niet hoe we iets lekkers kunnen maken als het vegetarisch of vegan is. Met mijn recepten probeer ik te laten zien dat het eigenlijk best wel simpel is. En inspirerend! In dit recept is de vulling sowieso vegan. Het deeg kan je zowel vegan als vegetarisch maken. De veganoptie is iets breekbaarder, dus ga voorzichtig te werk.
Keukentools
- deegroller
- 2 vellen (bpa-vrij) bakpapier
- mengkom
- maatlepels
- evt. een kwastje
- evt. een uitsteekring diameter 12 cm
Ingrediënten
voor 6 empanada’s
Deeg
- 100 gram speltbloem
- 2 el koud water
- 40 gram koude boter
- 1 ei *)
- Snuf zeezout
- Snuf saffraan (optioneel)
*) veganoptie: vervang het ei door 3 tsp olie, 3 tsp arrowroot, 1 tsp water. Let op: het deeg wordt wel iets breekbaarder dus voorzichtig!)
Vulling
- 150 gram verse doperwten
- Teentje knoflook
- Bosje peterselie
- ½ ui
- 2 cm verse gember
- 50 gram courgette
- Milde olijfolie (of kokosolie)
- 1 rode/gele/oranje paprika
- 1/4 tsp zout (iets minder kan ook)
- Snuf gerookte paprikapoeder
- 150 gram verse erwten
- 2 tl sesamzaad
Aan de slag
- Voeg in de mengkom alle ingrediënten voor het deeg toe en meng goed. (Let op: gebruik je ei: kluts deze dan eerst, hou een halve tl apart voor het bestrijken van de bovenkant van de empanada’s)
- Laat het deeg in een kom met een vochtige theedoek eroverheen 30 minuten rusten.
- Snipper het uitje en de gember en fruit zachtjes aan in de olie
- Hak de courgette en paprika in kleine blokjes en hak de knoflook fijn.
- Voeg dit na enkele minuten aan de ui-gembermix toe, samen met peterselie, zout, paprikapoeder. Bak gedurende enkele minuten beetgaar en voeg de laatste minuut de erwten toe
- Laat afkoelen
- Verdeel het deeg over 6 gelijke ballen. Leg 1 balletje op een bakvel, leg het tweede bakvel er bovenop en rol uit tot een diameter van ong. 12 centimeter
- Het deeg kan nog een beetje plakken. Trek daarom alleen het bovenvel eraf en laat de deeglap op het onderste vel liggen
- Schep een eetlepel van de vulling net onder het midden van de deeglap en laat ca. 1 cm van de de onderste rand vrij.
- Pak het bakpapier samen met het bovenste gedeelte van de deeglap op en vouw naar beneden. Druk de randjes aan en verwijder dan het bakpapier (zie foto’s)
- Vega: bestrijk de bovenkant met het overgebleven ei. Voor vegan eggwash kan je een beetje plantaardige melk gebruiken of een papje van water en kikkererwtenmeel
- Bestrooi de empanada’s met de sesamzaadjes
- Plaats de ovenschaal in het midden van de voorverwarmde oven en bak gaar in 20 minuten – hete luchtstand – op 200 graden
Variatietips
Je kunt eigenlijk heel veel groente gebruiken als vulling. Geen verse erwten? Vervang deze door gekookte linzen!
Bewaartips
Waarschuwing: te lekker om te bewaren! Maar als het je lukt: ze zijn koud ook prima te eten hoor. Je kunt ze in een afgesloten bakje 3 dagen in de koelkast bewaren. Haal ze 30 minuten voordat je erop aanvalt uit de koelkast om ze een beetje op temperatuur te laten komen of warm ze op in de oven of koekenpan.
Sombrero op, muziekje aan, dansje doen, empanadaatje erbij: heerlijk.