Gefermenteerde aardappels uit de oven
Fermenteren is hot. En dat is maar goed ook. Fermenteren heeft volgens mij namelijk alleen maar voordelen, die ga ik je zo uitleggen. Naast dat het duurzaam en goedkoop is, is het ook gewoon fun vind ik. Het is eigenlijk gewoon een extra manier van bereiding van je voedsel. Dankzij pionier Christian Weij heeft Nederland ontdekt dat fermenteren helemaal niet zo ver van je bed is als de meesten van ons dachten.
Fermenteren: moeilijk of vies?
Nee joh! In deze blog lees je dat de basis eigenlijk heel erg makkelijk is! Omdat we de techniek niet meer zo goed kennen, roept het woord misschien een beetje rare associaties op. Maar bier, wijn, mosterd, olijven, kwark, yoghurt, karnemelk, zuurdesembrood en tabasco bijvoorbeeld: zijn allemaal gefermenteerd.
De voordelen van fermenteren
Fermenteren heeft echt zoveel voordelen. Ik leg het je kort uit.
- Conserveren
Je verlengt de levensduur van je eten. Vroeger was dat natuurlijk bittere noodzaak, maar ook nu kan het gewoon ruimte in je vriezer en koelkast schelen, naast dat het fun is - Duurzaam
De wat minder uitziende groente in je koelkast die je eigenlijk niet meer vitaal genoeg zou vinden voor op je bord piep je er in no time mee op. Een bejaarde voorraad bietjes achterin je groentela hoef je dus niet meer weg te gooien - Gezond
In het fermentatieproces worden er stoffen omgezet. En zo ontstaat er bijvoorbeeld vitamine C of probiotica in je zuurkool, dankzij de melkzuurbacterie. Daarnaast helpt het je in het verteren van je voedsel en worden er in het proces antinutriënten afgebroken - Smaak
Gefermenteerd voedsel kan werken als smaakversterker. Als je wel eens kimchi hebt gegeten weet je wat ik bedoel.
Keukengerei
- Gesteriliseerde pot van 800-1000 ml
- 2 schone doeken
- Elastiekje
- Oven
Je hebt nodig
voor 3-4 personen
- 500 gram biologische aardappels
- 15 gram zeezout
- 500 ml water
- 3 el olijfolie
Aan de slag
- Boen de aardappels schoon en ontpit ze
- Snij ze – afhankelijk van de grootte van de piepers – in helften (krieltjes) of bij grotere aardappels in vijf of zes partjes
- Meng in de glazen pot het water met het zeezout en laat het zeezout volledig oplossen
- Voeg de aardappelpartjes toe en zorg dat ze volledig onder het pekelwater zitten
- Dek af met een schone stoffen (zak)doek en maak vast met een elastiekje
- Laat de aardappels 3-5 dagen fermenteren op kamertemperatuur, waarbij je direct zonlicht vermijdt
- Spoel na 2-4 dagen de aardappels af en droog ze met een schone doek *)
- Verwarm de oven voor op 200 graden
- Meng de olie door de aardappels en plaats op een bakplaat in het midden van de oven. Voeg eventueel kruiden naar smaak & keuze toe. Zout is niet nodig!
- Bak gaar in ca. 25 minuten
*) Fermenteer de aardappels minimaal twee dagen. Als je ze vier dagen fermenteert zullen ze zuurder smaken.
“Is het nog goed?”
Fermenteren is dus echt niet moeilijk! Zorg gewoon dat je met schone materialen werkt en geef verder je neus de kost. Er kan soms een wit laagje bovenop het pekelwater ontstaan. Dat noem je ‘kahm’ en is GEEN schimmel. Je kunt het eraf scheppen, of je kunt het laten zitten. Maar je hoeft je aardappels niet weg te gooien.
Ook kan het gebeuren dat het pekelwater een beetje gaat ‘borrelen’ of dat er koolzuur ontstaat; dat is ook niet erg. Ruikt het zuur? Dat is precies wat je wilt hebben! Zolang je geen verrotte lucht ruikt of er schimmel ontstaat zit je helemaal goed.
Eet smakelijk!