Geroosterde pompoen met salie

Met pompoen kan je echt álle kanten op. Je maakt er cake, koekjes, soep of curry mee. Of… rooster de pompoen gewoon lekker, met salie! Niet bang zijn dat het een enorme klus is; zo’n aanval op de pompoen om ‘m klaar te maken voor bereiding. Dat valt namelijk heel erg mee, vooral omdat je de pompoen níet hoeft te schillen. Jaren geleden schilde ik de pompoen nog als ik ermee ging kokkerellen, maar gelukkig ontdekte ik later dat dat helemaal niet hoeft. Dat geldt voor de oranje pompoen, maar ook voor de flespompoen. Scheelt je dus tijd en moeite. Minder voedselverspilling en meer voor jou. Pompoen mét schil trouwens ook nog lekkerder, vind ik! Boen de pompoen goed schoon, pak een flink mes en hak ‘m in vier delen. Goeie work out voor je armen!

Gedurende een aantal jaren bewaarde ik de pitjes van de (bio) pompoen en zaaide een deel daarvan in het voorjaar in potjes voor of ook direct in de aarde. We hebben daar echt veel opbrengst van gehad! Het is nu maart en nog steeds liggen er pompoenen van de herfstoogst in onze kelder. Ieder jaar wil ik er eigenlijk meer. Maar ja, je kunt niet alles met een beperkte moestuinoppervlakte. Daarom leid ik de pompoenen sowieso altijd omhoog tijdens de groei; dat scheelt heel wat ruimte. Ze groeiden afgelopen seizoen zelfs over de schuur naar de buren! Je leest het al: ik ben een pompoenfan. Je maakt er heerlijke vegan curry’s mee, en de pumpkin pie is ook een heerlijke treat. Pompoen in je smoothie of pap: ook zo fijn.

Toen ik peuter was groeiden er pompoenen in de moestuin van mijn moeder. Zo groot als ze vroeger werden, worden onze pompoenen helaas niet. We deden vroeger zelfs mee met wedstrijden (lol!). Maar of we ze ooit aten vroeger: ik geloof het niet. Ik kan het me niet herinneren. Maar het waren dan waarschijnlijk sierpompoenen.

Salie: súper gezond, naast een fijne smaakmaker. Een vitamine K-bommetje, anti-oxidanten, bevorderend voor je geheugen en ontstekingsremmend. En dat zijn slechts een aantal gezondheidsvoordelen van salie. I love it.

Terwijl de pompoen in de oven staat kan jij een lekkere salade maken. Lekker fris: als tegenhanger van de zoete pompoensmaak.

Een heerlijke vegan maaltijd, vol met texturen en smaak. Yummm!

Dit pompoenrecept is dus écht heel heel makkelijk. Je kunt er heerlijk mee lunchen, maar ook bij je diner is deze geroosterde pompoen een prima maaltijdonderdeel. Pompoen bevat lekker veel vitamine A en verder ook onder andere vitamine C en E. Aan mineralen geeft pompoen je onder meer koper, ijzer en kalium. Deze fraaie oranje kanjer werkt ook ontstekingsremmend en je leest ook veel over de anti-kanker functie (prostaat-, borst-, longkanker) ervan. Lekker én gezond dus!

Je hebt nodig

  • 1 (bio) pompoen
  • 4 el olijfolie
  • een hand salieblaadjes (teveel kan bijna niet; wees niet te zuinig dus)
  • flinke snuf zout
  • peper naar smaak (ik hou van best veel)

Aan de slag

  • Boen de pompoenschil grondig schoon
  • Hak de pompoen door de helft, en halveer de helften (pas op je vingers!)
  • Verwijder de zaden
  • Snij/hak de kwarten in plakken van ca. 3 cm
  • Verwarm de oven voor op 175 graden
  • Leg de pompoenplakken op een ovenschaal, sprenkel de olie eroverheen, voeg zout, peper en de salieblaadjes toe
  • Meng goed door elkaar zodat olie en smaakmakers goed zijn verdeeld over alle parten. Je kunt de salie fijnhakken of heel laten: net wat jij wilt!
  • Spreid de parten goed uit over de ovenschaal en rooster in ca. 20 minuten gaar
  • Prik in een pompoenpart en bepaal of de pompoen klaar is of nog een paar minuten nodig heeft: beetgaar, dus niet al te gaar, is aan te bevelen! Voorkom dat ze klef worden

Veiligheid voor alles

Je hebt best een beetje spierkracht nodig. Een stevig slagersmes is bijna wel een must. Als je met rechts je mes vast hebt, kan je met links kracht bijzetten op de bovenkant van het mes. Zorg dat je hierbij je linkerhand ALTIJD gestrekt hebt, zodat je nooit met je vingers onder het mes kunt komen als je per ongeluk uitschiet. Een platte hand bovenop de botte kant van het mes dus. Met gestrekte vingers. Echt waar; gestrekte vingers: en let maar op; je wilt ze onbewust krommen als je kracht bij zet. Met. Gestrekte. Vingers.

Serveertips

Serveer met een lekkere salade; ik hou van een frisse citroendressing als tegenhanger voor de zoete pompoensmaak. Met een flinke snuf peper erin, ook weer als tegenhanger voor het zachte zoete van de pompoen. Lekker met wat noten/zaden/pitten en wat frisse rauwkost zoals bleekselderij of komkommer. En zongedroogde tomaten zijn hier ook weer een heerlijke aanvulling op. Je wilt je vingers er bijna bij opeten. Niet doen: vegan maaltijd. En dat houden we zo!

De pompoen is zowel warm als koud te eten. Ook makkelijk om er een lekkere salade mee te maken die je mee kunt nemen naar je werk dus.

Enjoy!