Gierstburgers met walnoot
Ik ben dol op walnoten, zowel uit het handje als verwerkt in een salade. Maar walnoten zijn dus ook superlekker in deze gierstburgers! Ik verwerkte de walnoten in deze burgers voor wat extra gezonde vetten, ijzer en eiwitten. Gierst is (nog) niet zo heel populair maar ik gebruik gierst regelmatig in plaats van quinoa bijvoorbeeld. En heb je mijn gierstpap met appel en gember al eens gemaakt?
Omdat de Roomse kervel het zo goed deed, leek het me lekker deze ook in de burger te verwerken. Als je geen kervel hebt, dan zijn andere kruiden (zoals peterselie, oregano, lavas of daslook) natuurlijk ook prima.
Eetbare planten uit je siertuin?
Campanula in deze burger??? Jawel! De campanula staat bekend als sierplant, maar zowel de blaadjes als bloemen zijn eetbaar. Ik adviseer om geen plant die rechtstreeks bij een tuincentrum vandaan komt te eten, vanwege de aanwezige pesticiden. Voor consumptie gelden namelijk andere regels dan voor sierplanten. Maar als je de campanula in je tuin hebt staan en je niet werkt met gif, kan je blaadjes of bloemen prima in je voeding verwerken!
Geen campanula in de tuin? Dan maak je deze burger gewoon met ander bladgroen zoals brandnetel, paardenbloem, spinazie of snijbiet; geen probleem! Heb je toevallig zevenblad waar je vanaf wilt? Deze kan je ook gebruiken in plaats van campanula. Blancheer de brandnetel kort voordat je ‘m fijnhakt.
Vegetarisch of vegan
Ik eet bijna geen eieren, maar ik kocht eitjes iemand uit de buurt die kippen in de achtertuin heeft. Op die manier weet ik zeker dat de kip een goed leven leidt en met respect wordt behandeld. Je kunt het ei weglaten, en als enige bindmiddel de tapiocameel gebruiken. Of maak een lijnzaad-ei met 1 eetlepel gemalen lijnzaad en 3 eetlepels water die je 10 minuten laat wellen. Meng dit door het gierstmengsel en laat dit 15 minuten opstijven in de koelkast voordat je de burgers vormt. Tip: burgers die bij mij uit elkaar dreigen te vallen tijdens het vormen maak ik ook wel in een kookring en druk ik dan stevig aan.
Ingrediënten
Voor 4 burgers
- 100 gram gierst
- 225 ml water
- 2 laurierblaadjes
- 50 gram zongedroogde tomaten in olie
- 50 gram walnoten
- 1 grote hand verse (Roomse) kervel (of 3 eetlepels gedroogde kervel)
- 1 grote hand verse campanulablaadjes (of 1 grote hand snijbiet of andere groene bladgroente)
- 1 ei (of lees boven de foto de ei-loze tip voor een stevige burger↑)
- 1 dessertlepel tapiocazetmeel of ander bindmiddel
- ½ theelepel zout
- Snuf peper
- Milde olijfolie of kokosolie voor het bakken
Bereiding
- Kook de gierst in het water met de laurierblaadjes en een snuf zout erbij, dit duurt ongeveer 15/20 minuten, met het deksel op de pan tegen droogkoken. Voeg zonodig nog ietsje water toe. Laat de gierst afkoelen tot lauw of koud
- Hak de walnoten zeer fijn
- Hak de campanulablaadjes, de venkelblaadjes en de zongedroogde tomaten fijn
- Voeg alle ingrediënten toe aan de gekookte gierst en meng goed door elkaar
- Vorm met vochtige handen vier burgers van de gierstmassa
- Verwarm de koekenpan voor, voeg wat olie toe en bak de burgers ca 4 minuten per kant op medium vuur
Serveertips
Deze supermakkelijke burgers smaken heerlijk bij gegrilde groene asperges (als daar het seizoen voor is, en anders bijvoorbeeld gestoomde broccoli of knolvenkel!) en verse krieltjes. Maar ook een goed gevulde salade met ovengebakken zoete aardappel of een lekker stamppotje combineren goed met deze vega(n) gierstburger.
Warm zijn de burgers het lekkerst. Je kunt ze wel van tevoren bereiden, maar bak ze dan op het moment zelf weer even op.
Als borrelhapje (vorm dan kleinere burgertjes!) zijn deze gierstburgers ook heerlijk. Lekker met een schep pittige mosterd erbij.
Bon appétit!