Glutenvrije appelcake - recept

Appelcake, wat een heerlijkheid!

Sinds ik de glutenvrije variant met boekweitmeel heb ontdekt, ben ik helemaal blij! Vroeger maakten we vaak een appelcake voor het weekend. In een ronde taartvorm, met heel netjes de appelpartjes met kaneel in een rondje in het cakebeslag gedrukt. Bij het serveren kreeg ieder stuk een toef slagroom erop. Mijn moeder hield van bakken. En wat kon ze dat goed. Later bakte ze niet zo veel meer maar genoot ze enorm van alle snoeperijen. Want snoepen kon ze. Toen we de ‘verantwoorde’ baksels ontdekten jaren geleden, sloeg ze dan ook nooit mijn aanbod af om iets lekkers te bakken voor haar. En zo kwam zelfs de tijd dat ik wekelijks voor haar bakte. De glutenvrije brownies waren enorm favoriet. Maar de appelcake ook. En iedere keer hielp ze me er even aan herinneren dat er vooral veel appel in mocht. Best handig, want appel maakt de cake lekker smeuig en dan hoeft er minder olie in. Niet dat ik bang ben voor vetten, maar omdat dit toch een extraatje is bovenop wat ik al eet hoeft ’t er niet dik bovenop te liggen. En de portemonnee wil ook wat, met al die dure ingrediënten.

Het heeft even geduurd voordat ik weer aan een zoet recept begon, want nu mijn moeder – zoetekauw – niet meer leeft voelt het toch anders. En ik heb niet altijd zin om te voelen wat ik voel als ik aan mijn lieve mams denk. Maar nu, precies vier maanden na haar overlijden, heb ik eindelijk een recept online van mammies favoriete glutenvrije appelcake. Een eerbetoon aan onze lieve mammie. Die zit waarschijnlijk nu ook aan een hemelse variant van een gigantische appelcarré. Met een toef slagroom.

Wat heb je nodig

  • 1 ei
  • 85 gram kokosolie
  • 50 gram kokosbloesemsuiker
  • 100 gram boekweitmeel
  • 1 grote appel of 2 medium appels
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel (wijnsteen) bakpoeder
  • snuf zout
  • eventueel een eetlepel citroenschilpoeder of citroenschilrasp

Verder: bakpapier en een cakevorm of hittebestendige ovenschaal

Aan de slag

  • Hak de appel in kleine stukjes
  • Verwarm de oven voor op 180 graden
  • Smelt op een laag vuurtje de kokosolie
  • Klop ondertussen het ei met de kokosbloesemsuiker flink luchtig (garde of mixer)
  • Voeg de (eventueel gezeefde) boekweitmeel, de olie en de kaneel toe toe en vouw dit door het beslag
  • Voeg de appelstukjes, een snuf zout en het (wijnsteen)bakpoeder toe en roer dit ook voorzichtig door het cakebeslag
  • Schep het beslag in een cakeblik of hittebestendige ovenschaal die je hebt bekleed met bakpapier. Het beslag moet ongeveer 3,5 centimeter hoog zijn. Je snijdt hier carrés van, en dus geen ouderwetse ‘plakken’. Je bakblik is dus niet tot de rand gevuld
  • Bak de cake in ca 30 minuten gaar, maar zorg dat je na 20 of 25 minuten al checkt hoe het met de cake gesteld is. Iedere oven is namelijk weer anders!

Deze hittebestendige schaaltjes heb ik altijd binnen handbereik. Hier bak ik vaak m’n cakejes in. En heel blij met het bpavrije bakpapier. Je kunt dit hergebruiken!

Appel. Heel veel appel. Hak er kleine blokjes van en wees vooral niet bang om er heel veel in het beslag te gebruiken. Omdat de cake ook iets rijst komt dat wel weer goed in balans.

Aantal porties

Je haalt ongeveer acht medium formaat porties uit dit recept. Ik snij er meestal 12 uit: net lekker voor bij de koffie of thee. Maar de hoeveelheid hangt natuurlijk ook af van de grootte van jouw cakeblik of ovenschaal en jouw lekkere trek. Ik gebruik meestal twee vierkante ovenschalen van 15 bij 15 centimeter.

Duurzaam gebruik van bpavrij bakpapier

Wist je dat je bakpapier kunt hergebruiken? Ik heb bpavrij bakpapier uit de biowinkel. Best prijzig. Als het bakpapier een beetje netjes uit de oven komt kan je ‘m schoonvegen en gewoon weer hergebruiken! Duurzaam en goed voor de portemonnee. Die twee zaken zijn bij mij met de paplepel ingegeven door mijn lieve, zorgzame, snoepgrage en duurzame mammie.

Variatie

Je kunt het boekweitmeel voor deze glutenrije appelcake ook vervangen door amandelmeel. Zorg in dit geval dat je je oven niet hoger zet dan 160 graden in verband met oxideren. De baktijd zal je moeten verlengen met waarschijnlijk 10 minuten. Maar blijf vanaf 30 minuten even controleren met een cocktailprikker/satestokje.

Natuurlijk bestaat er ook kant-en-klare glutenvrije bakmix. Maar persoonlijk geef ik de voorkeur aan boekweitmeel. Zit meer voedingswaarde in dan de glutenvrije meelsoorten die Schar o.a. produceert (veel meer lege koolhydraten). En hij is ook nog ’s goedkoper!

Hou je van gember? Voeg dan wat geraspte verse gember (bijvoorbeeld een koffielepel) toe. Delish.

Suikervrij?

Er is veel te doen rondom suiker. Dit recept is niet suikervrij maar wel vrij van geraffineerde suikers. Maar ook de verantwoordere varianten die nu vaak voorbij komen in recepten (ahornsiroop, dadels, honing) bevatten suiker en hebben dus invloed op je bloedsuikerspiegel. Overdrijf het dus niet en geniet met mate. En merk je na het bakken dat de cake wel minder zoet mag? Dan gebruik je voor de volgende keer gewoon 10 gram minder kokosbloesemsuiker, zoals in deze cake! Je went aan minder zoet en gaat de smaak van de appel, kaneel en citroen meer waarderen.

Geniet van je appelcake! Je kunt eventueel porties invriezen. Ze blijven zeker wel een maand goed (zonder vriezersmaak) in de vriezer.