Groene salade met rauwe bloemkoolrijst

Recept groene salade met rauwe bloemkoolrijst

Gister zag ik een bloemkooltje bij de bio super liggen in de afprijs. Een beetje slap, en daarom maar een euro! Slappe groenten stop ik gewoon met de steel/stronk in een schaal water en dan komen ze vanzelf bij. Zo ook de bloemkool van een euro.

“Rijst” maken van rauwe bloemkool. Makkelijk en gezond!

Ik was al een tijdje van plan om weer eens een maaltijdsalade met bloemkoolrijst te maken en vandaag is de dag! Gestoomde/gekookte bloemkool vind ik echt te vreselijk om te eten. De structuur en de smaak; daar kies ik niet vrijwillig voor. Een uitzondering is de vegacurry van Jamie Oliver met bloemkool, gegrilde bloemkool met beurre noisette en… deze ‘rijst’. Dat dit in de raw food wereld zo wordt genoemd behoeft enige uitleg. Want echte rijst is het niet natuurlijk. Maar eenmaal verpulverd in de keukenmachine kan het er prima voor door. Een mooie manier om veel groente binnen te krijgen: en nog rauw ook.

Rauwe bloemkool zit bomvol voedingswaarde, meer dan gekookt, gewokt of gestoomd. En door de ‘rijst’vorm is het rauw prima te eten. Bloemkool staat bekend om z’n antikankerwerking. En lees hier meer over deze enorme gezonde kool!

Je hebt nodig voor 2 personen:

  • 1/3 tot 1/4 bloemkool
  • 1 avocado
  • 1/3 komkommer
  • 2 eetlepels pompoenzaden
  • groene kruiden (liefst vers, maar gedroogd kan ook) zoals bieslook, oregano, peterselie, munt
  • gemalen peper en zeezout naar smaak
  • 1 of ½ teentje knoflook
  • olie (ik gebruikte lijnzaadolie)
  • appelciderazijn

Aan de slag:

  • Maal de bloemkoolroosjes fijn in de keukenmachine. Kijk af en toe even of de bloemkool de gewenste grootte heeft; het mag best fijn worden maar nog wel groot genoeg voor een ‘bite’. Heb je geen keukenmachine? Rasp de bloemkool op de fijnste rasp
  • Snij de avocado in kleine blokjes
  • Hak de knoflook zo fijn mogelijk
  • Hak de groene kruiden fijn en snij de komkommer in kleine blokjes
  • Je kunt de pompoenzaden roosteren of rauw in de salade verwerken
  • Voeg de groente en kruiden bij elkaar en schep goed om
  • Voeg olie en azijn toe naar behoefte
  • Voeg peper en zout toe naar behoefte en meng door de salade
De boel even afmaken met een bloem van m’n Oost-Indische kers. Lekker pittig en een leuke finishing touch van de salade!

Als je gewend bent om meer koolhydraten te eten: pak er dan een cracker of boterham bij.

Als je bloemkool over hebt: maak er een heerlijke vegacurry van (recept van Jamie Oliver is loverly). En gebruik vooral ook de steel/stronk en de groene bladeren: die zijn heerlijk en super voedzaam! It’s a shame to waste, right?
Geen zin om de bloemkool direct te verwerken? Laat de kook kort over de stronkjes gaan en vries de bloemkool in. Eenmaal weer ontdooid prima te gebruiken voor een wokgerecht of een chocoladesmoothie met bloemkool (recept Annemieke de Kroon) of doe ’s gek en maak deze chocolade-bloemkoolpudding!

Een pittige maaltijdsalade met best wat bite; eet smakelijk!

Yummie salade: raw, glutenvrij, e-nummervrij en suikervrij!