Recept makkelijke en snelle hummus

Hummus is ZO lekker! Een heerlijke en gezonde vorm van broodbeleg. Superfijn op een feestje als dip voor je rauwkost en fijn op een toastje. En ik gebruik het ook vaak als basis voor saladedressing. Kortom: hummus moet en kan je dus gewoon heel vaak eten.
Het zit dankzij de kikkererwten bomvol proteïne. En wist je dat je binnen een paar minuten je eigen hummus maakt?

Als je geen gebruik maakt van kant en klare potjes of van pakjes of zakjes, zal je merken dat je steeds meer voorraad voor je homemade eten in huis hebt. Zo heb ik altijd een pot tahin in huis. En bijna altijd kikkererwten. Meestal in gedroogde vorm die ik dan week, kook en in kleine porties invries. Maar een kant en klaar potje zoals in dit recept is ook handig.

Voldoende smaakmakers heb ik ook standaard in huis. M’n keuken puilt uit! Zonder pakjes en zakjes koken betekent geen vervelende smaakversterkers. En dat betekent dus dat je zelf veel smaak moet toevoegen. En daar zijn kruiden fantastisch voor! Komijn is bijvoorbeeld een hele fijne smaakmaker. Hij geeft diepgang en wat meer body aan je gerechten: van soep tot… hummus!

Hieronder vind je een een basisrecept voor hummus. En heb je nog meer in huis dan je voor het basisrecept nodig hebt: ga vooral je gang! Je kunt eindeloos experimenteren met hummus vind ik.

Voor een snelle versie gebruik je kikkererwten uit pot. Maar nóg goedkoper is om de avond ervoor je erwten te weken. Maak vooral een (drie)dubbele batch. Vries de rest weer in, of bewaar in de koelkast voor een lekkere curry.

Benodigdheden voor de basishummus

  • Potje (bio) kikkerwten (350-400 gram)
  • 2-3 el tahin
  • 1/2 teentje knoflook
  • 2 el olijfolie
  • 1/2 tl zout
  • 1 el appelazijn of citroensap
  • 1 tl (afgestreken) komijn

Aan de slag

Leeg het potje kikkererwten inclusief het vocht, de knoflook en 3 eetlepels water in de blender. Mix tot een gladde substantie. Voeg de olijfolie, de tahin, het zout, appelazijn en gemalen komijn toe. Mix tot een gladde substantie. Proef of je nog iets nodig hebt: meer zout? Een zuurtje (appelazijn of citroensap)? Meer komijn?

Optionele smaakmakers toevoegen

De basis hebben we! Zelf vind ik het heerlijk om een of meerdere onderstaande kruiden/smaakmakers toe te voegen.
  • Chiliflakes/spaanse peper/cayennepeper/zwarte peper
  • 6-8 takjes verse peterselie, koriander, munt of bieslook inclusief steel (gedroogd kan uiteraard ook)
  • 1 tl kurkuma en 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl ras el hanout
  • 1/2-1 tl milde gerookte paprikapoeder
  • Extra knoflook (even overleggen met je partner, kids of collega’s haha)
  • Een paar zongedroogde tomaten meeblenderen, mmm (of geroosterde paprika uit pot)
  • Een restje gekookte of geroosterde pompoen erin is ook heel verrassend

Vervanger van kikkererwten

Heb je geen kikkererwten in huis maar wel een andere peul- of bonensoort? Go for it! Bij vrienden at ik heerlijke linzen’hummus’ en hummus met pronkbonen uit eigen tuin is ook heel lekker. Ook leuk om mee te variëren als vaker hummus maakt!

Houdbaarheid

In de koelkast is de hummus 3 dagen houdbaar. Gebruik altijd schoon bestek. Zo vermijd je snelle(re) bederving.
Als ik hummus maak, maak ik eigenlijk nooit een kleine hoeveelheid. Zeker wel het dubbele van bovenstaand recept. Dan kan ik namelijk kleine porties invriezen en heb ik altijd iets voorradig! Hummus kan je zeker wel 1,5 maand invriezen.
Eet smakelijk!
Een grote voorraad hummus verdeel ik over kleine glazen potjes. Die gaan de vriezer in! Heerlijk om altijd wat op voorraad te hebben.

Foto header: Cleo Stracuzza, Unsplash