Review JouwBox editie 9
10 juni 2020 
9 min. leestijd

Review JouwBox editie 9

In de vooraankondiging van de JouwBox las ik dat deze box zich richt op de darmgezondheid. Hierin werkt Ralph Moorman samen met  Nienke Gottenbos, auteur van o.a. De Poepdokter. Best veel mensen hebben last van lichte of behoorlijke darmproblemen. En dat terwijl steeds duidelijker wordt dat gezonde darmen belangrijk zijn voor zo’n beetje je hele well being!

Ik ontvang deze JouwBox gratis en in ruil daarvoor schrijf ik een review met mijn persoonlijke bevindingen. De review verdeel ik in drie delen: food & drinks, uiterlijke verzorging en innerlijke verzorging.

1. Food & Drinks

Biobite – Biologische keviaarwater met sinaasappel – 250 ml (€ 2,25)

Toen wij jaren geleden de frisdrdanken afzworen (her)ontdekten we waterkefir. Een fermentatiedrank dat je heel eenvoudig zelf kan maken en probiotische voeding is voor onze darmen. Ik merkte dat het een positief effect had op mijn ontlasting (dit woord ga je vaker tegenkomen in m’n review, we all poop, right?). Niet iedereen heeft zin om het zelf te maken, dus ook fijn om te weten dat je een troepvrij drankje kunt kopen dat ook nog eens een positieve bijdrage levert aan je darmgezondheid door de aanwezige vitamines, mineralen en aminozuren. Het is ongepasteuriseerd dus het doet daadwerkelijk iets voor je gezondheid. De lichte smaak van sinaasappel had wat mij betreft iets meer aanwezig mogen zijn. Voor een reguliere frisdrankdrinker zal het zuurtje even wennen zijn. In dat geval adviseer ik altijd om er een eetlepel geperste appel of sinaasappel aan toe te voegen. De bubbel is heerlijk. Wat mij betreft mogen de winkelschappen hier vol van liggen.

Chufa – Biologische gepelde chufa’s – 175 gram (€ 4,25)

Ik zie het regelmatig voorbijkomen bij foodies en glutenvrije bakkers, maar dit is voor mij de eerste kennismaking met chufa. Ik dacht dat het een noot was, maar het blijkt een knolletje te zijn. En dat is meteen een groot voordeel: omdat het geen (pseudo)graan is, bevat het geen anti-nutriënten.

Ook deze chufa levert een mooie bijdrage aan je darmgezondheid, en hoe grappig: het voorziet je darmen in zowel de prebiotica (die je nodig hebt voor je probiotica) én probiotica. Ik dacht dat ik er nog iets mee moest ‘doen’ voordat ik het kon eten, maar je kunt de chufabolletjes direct eten: lekker bij je yoghurt of smoothie als topping, als tussendoortje of door de salade. Het bevat een lekker zoetje, is een beetje taai (op een prettige manier), waardoor het dooreetgehalte niet te groot is zoals bij knapperige nootjes het geval is. Hele leuke ontdekking! Voor mij persoonlijk niet een dagelijks product om te gebruiken omdat de chufa’s best aan de prijs zijn. Op de website www.chufanederland.nl vind je allerlei leuke recepten.

Mattisson – Biologische gebroken lijnzaad – 300 gram (€ 2,05)

Lijnzaad; altijd bij ons in huis. Lekker als vervanger van ei in bakrecepten (het zgn flax egg), heerlijk om zelf toastjes mee te maken, of door de yoghurt of pannenkoeken bijvoorbeeld. Het is algemeen bekend dat lijnzaad veel vezels bevat; en die krijgen we met ons westerse dieet nog wel eens iets te weinig binnen. Fermenteerbare vezels zijn nodig als voeding voor onze darmbacteriën en niet fermenteerbare vezels houden de boel soepel. Daarnaast bevat lijnzaad gezonde vetzuren (omega 3) en lignanen die als antioxidant werken en polyfenolen kunnen ontstekingsremmend werken. En dat allemaal in zo’n klein zaadje!

Ik belde met Mattisson omdat ik me afvroeg hoe het zit met het oxidatieproces van het gebroken lijnzaad. Doordat de vetten uit de lijnzaadjes in contact komen met de lucht (dat dus al bij het breken gebeurt) treedt dit proces in werking. Helaas kon Mattisson geen hele concrete informatie geven over de mate van oxidatie. Hun advies: als je zelf lijnzaad maalt vlak voordat je het consumeert is dat altijd beter. Heb je hier geen tijd voor, dan is gemalen lijnzaad altijd nog een gezonde optie. Na opening van de verpakking met gebroken lijnzaad is hun advies om dit binnen twee maanden op te maken.

Natural Temptation – biologische Charge You Up – 20 theezakjes (€ 3,49)

Dit merk is geen onbekend in de JouwBox. De ingrediënten worden via fairtrade projecten geweekt in o.a. Egypte. De smaak is behoorlijk kruidig en ik zou de verkwikkende smaak van de citroengras en pepermunt iets meer willen proeven.

Hoewel de verpakking aangeeft dat het zakje voor een mok is, adviseer ik om er lekker een pot van te trekken, minimaal 10 minuten laten trekken en je hebt een heerlijke thee die je ook koud kunt drinken met bijvoorbeeld een schijfje citroen erbij.

De theezakjes zijn per stuk verpakt in papier en dat vind ik onnodig; er zit namelijk al een prima kartonnetje omheen.

De ingrediënten zijn van biologische oorsprong (en de niet-bio thee kan nog wel eens wat troep bevatten) en zijn citroengras, venkzelzaad, appel, pepermunt, groene thee, braamblad, kruizemunt en maté. Een lekkere boost!

5th Season Fruit – 100% gevriesdroogd – 12 gram (€ 1,49)

Nog nooit eerder gegeten: gevriesdroogde ananas! Door het vriesdrogen blijft de voedingswaarde (ananas bevat vitamine C en vezels) meer dan 90% behouden. Per verkocht zakje wordt er 1p gedoneerd aan Farm Africa voor steun aan boeren in West-Afrika.

Als je van tumtummetjes en ander kleefsnoep houdt, dan is dit je ding. De smaak is heerlijk: een eerlijke zoete ananassmaak zonder nepingrediënten. Het kleven aan m’n kiezen vind ik persoonlijk niet fijn – nooit gevonden. Maar je hebt er op die manier wel heel lang plezier van (LOL!).

2. Uiterlijke verzorging

Piroche Cosmetics – Pure Hydratation Serum – 4 x 2 ml (24,95)

Een ampul: toch altijd een beetje spannend om zoiets open te breken. Maar het viel mee; geen verwondingen! Door de thuisisolatie ben ik al heel lang niet meer bij de schoonheidsspecialiste geweest. Hoewel het inmiddels al wel weer mag. Zo’n ampul vol voeding geeft me toch het idee dat ik iets extra’s kan doen voor m’n huid. De werking? Het aanwezige hyaloronzuur hydrateert je huid en ook de diepere lagen van je huid. De Q10 werkt samen met de vitamine E als anti-oxidant (tegen huidveroudering) en de carnitine zorg voor versteviging en heeft ook een anti-oxiderende werking.

Het is me onduidelijk hoe vaak ik dit moet gebruiken, maar na een dagje werken in de moestuin met veel zon of langdurig in een gebouw met airco lijkt me dit een welkome verzorging.

Mudmasky – Leave Me On Summer Mask spf15 – 40 ml (€ 49)

Sinds ik door de JouwBox de producten van Mudmasky heb leren kennen, weet ik dat er zoiets bestaat als ‘leave me on’ masker. Heel blij was ik dus met de opvolger van de vorige JouwBox: de zomerversie met een iets hogere zonnefactor dan het lentemasker.

Ik vind ‘m best aan de prijs, maar daarentegen heb je een verzorgende dagcrème met beschermende factor en de ingrediënten zijn om van te snoepen: veel planten- en bloemenextracten. Ik hou van een rijke voedende crème. En dat is deze Mudmasky. Niet vettig maar wel heel lang een gehydrateerd en soepel huidgevoel. Het smeert makkelijk uit dus je hebt er niet heel veel van nodig. Een hele fijne crème.

3. Innerlijke verzorging

Lactibiane – Tolerance – 30 caps (€ 30,85)

Ik heb weer iets nieuws geleerd: de verschillende probioticastammen in deze Lactibiane reguleren histamine. Je weet wel: hooikoorts, eikenprocessierups enzo. Van binnenuit kan je jezelf dus weerbaarder maken.

Daarnaast lees ik dat probiotica ervoor zorgt dat je darmen beter in staat zijn de voedingsstoffen op te nemen en probiotica bestrijden gifstoffen en helpen je immuuncellen hun beschermende werk te doen. Nu nog wel meer dan anders heel erg actueel.

Deze verpakking bevat een kuur voor 30 dagen. Kan niet anders dan dat m’n darmen hier profijt van gaan hebben!

Vitals – Vrouwenformule pro 45+ – 60 tabletten (€ 32,95)

Yes! Voor de tweede keer een potje Vrouwenformule in de JouwBox! Hormonen: allemaal prima enzo, maar soms kunnen er nog wel eens wat hormonen flink uit balans zijn, met alle beslommeringen tot gevolg. Ralph Moorman is een expert op dit gebied en ik heb al veel geleerd over hoe je je hormonen in balans kunt brengen door beweging, voeding en suppletie.

De vrouwenformule pro 45+ bevat o.a. zilverkaars. Deze kan helpen bij opvliegers, stemmingswisselingen en nachtzweten. De ashwaganda wordt vaak ingezet bij stresssituaties en ter ondersteuning van emotionele stabiliteit. Maca is ook zo’n hulpmiddel voor de hormonale balans. Een tablet vol natuurlijke ingrediënten en ik slik het sinds het eerder in de JouwBox zat, een beetje hormonale balans doet mij en mijn omgeving alleen maar goed!

Nice4Health- Collageen type 1 gehydrolyseerd – 7 zakjes a 10 gram (€ 10,43)

Collageen bevat essentiële aminozuren (die je lichaam zelf niet aanmaakt) en vitamine C en D. Na je 25e neemt de aanmaak van je collageen af en is het raadzaam door externe collageeninname jouw aanmaak te stimuleren. Collageen zorgt voor soepele gewrichten, elasticiteit van je huid en sterke nagels en gezond haar. Ik heb het in het verleden lang gebruikt toen ik last dat het na lichamelijk letsel (auto-ongeluk) kan helpen met het herstel.

Bouillon langdurig trekken met runderbotten geeft ook heel veel collageen. Niet iedereen wil dat of heeft daar tijd voor; dan zijn dit soort zakjes heel handig. Persoonlijk zou ik liever een pot of bus willen hebben (meer inhoud, meestal prijsaantrekkelijker) dan losse zakjes, omdat vooral langduriger gebruik zoden aan de dijk zal zetten.

The Health Factory – Nano Zilver – 200 ml (€ 34,95)

Zo’n product waar ik tien jaar geleden nog nooit van had gehoord: nanozilver… En toch is het niet nieuw. Tot 1930 werd het door artsen en apothekers ingezet bij virussen, blaasontstekingen, darmproblemen, kiespijn, griep, ontstekingen.

Het doodt op een effectieve wijze bacteriën. Wel belangrijk om te weten: ook de goeie. Dus gebruik het wijs, slik er probiotica bij en gebruik het dus niet langdurig.

Je kunt nanozilver uitwendig gebruiken lees ik op de verpakking, als spray om bijvoorbeeld je handen te ontsmetten. Hoe het dan zit met darmproblemen en blaasontstekingen blijft een beetje onduidelijk. Hoeveel moet je dan innemen en moet je dat met water innemen? Op de website van the Health Factory lees ik alleen: “Druppel of spray in pure vorm naar behoefte op de aangedane plekken.” Summiere informatie. Dus ik bel even met THF. Wat blijkt… door de enorm strenge wetgeving mogen er helaas geen claims gemaakt meer worden en staan er hoge boetes op het verstrekken van deze claims. Heel begrijpelijk soms, maar ook heel jammer als je weet dat deze producten proefondervindelijk heel veel kunnen bijdragen aan een goede gezondheid.

Wil je meer weten hoe je nanozilver kunt toepassen? The Health Factory verwees me naar www.nanomineralen.nl. Daarop lees je dat nanozilver toegepast wordt van Lyme tot wratjes. Amazing. Ik ga me hier zeker nog meer in verdiepen, lijkt me een prachtige aanvulling van ons ‘natuurlijk medicijnkastje’!

Masterclass: Eerste Hulp Bij Darmklachten (€ 49)

Die darmen van ons. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar het is soms maar een gedoe. Terwijl onze darmen – voor zover ik het goed begrijp – zo’n beetje verantwoordelijk zijn voor ons hele systeem. Gezonde darmen: ongelofelijk belangrijk! Nu weet ik er al wel wat vanaf, maar deze cursus van Nienke Gottenbos geeft nog veel meer inzicht.

Ik vond het een beetje gedoe om de cursus in bezit te krijgen. Tip: de code staat op de kaart met hoofdletters, maar dan werkt de link niet. Invoeren met kleine letters dus! Om de cursus te kunnen volgen moet je de bestelling plaatsen en je registreren met je nawgegevens. Vond ik een heel gedoe. En ook het uiteindelijke vinden van de cursus op de website vond ik omslachtig. M’n e-mailadres achterlaten met vervolgens een link in de mail had ik prettiger gevonden.

Tip: klik op je account/bestellingen/mijn cursussen en dan vind je de cursus met een hele rits met youtubefilmpjes die je van alles gaan vertellen over het belang van gezonde darmen, oorzaken van darmproblemen, oplossingen voor verstopping, buikpijn, opgeblazen gevoel en stappen naar een gezonde darmwerking.

4. Conclusie

Een superfijne JouwBox. Ik kan niet anders zeggen. Leuk om kennis te maken met chufa. Een flinke fles met nanozilver waar ik erg blij mee ben. Voorlopig goed op weg met de pre- & probiotica en mooie verzorgingsproducten.

Ieder kwartaal is er een nieuwe JouwBox. De JouwBox bevat 11 producten waarvan de winkelwaarde maarliefst € 200 bedraagt. Voor een JouwBox met abonnement betaal je € 39 en zonder abonnement betaal je € 49. Meer info vind je op www.jouwbox.nl.

Over de schrijver
Miss Beanie blogt over duurzaam moestuinieren, handige moestuintips en gezonde recepten.
Anja de Nijs
Door

Anja de Nijs

op 02 Nov 2020

Wat een leuke site, ik word er blij van!! Was op zoek naar een droogoven en kwam toen via via hier terecht! Ik ga je site delen met mijn dochter! Veel succes en dankjewel!! Groetjes,Anja de Nijs.

Miss Beanie
Door

Miss Beanie

op 18 Mar 2021

Leuk om te lezen Anja, dankjewel!

Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down