Romige pudding van chiazaad - recept
Wist je dat je hele lekkere toetjes kunt maken van chiazaad? Chiazaad heeft een behoorlijke hoge voedingswaarde. Dit zaadje bevat veel omega-3 vetzuur en bestaat voor maarliefst 23% uit eiwitten! Chiazaad is ook een goede leverancier van anti-oxidanten en bevat daarnaast onder andere vitamine B1, B3, magnesium, fosfor, zink, calcium en ijzer. Een klein maar krachtig zaadje dus! Wij gooien regelmatig wat chiazaad (een koffielepel per persoon) door onze smoothie. En ik gebruik chiazaad ook bijvoorbeeld voor het vervangen van een ei. Als ik groentepulpcrackers bak, is chiazaad ook een fijn ingrediënt.
Als je de chiazaadjes gaat wellen ontdek je direct dat ze enorm veel vocht opnemen en een gelachtige substantie krijgen. Als je chiazaad eet is het dus verstandig 0m voldoende vocht toe te voegen, net zoals met lijnzaad het geval is. Je wilt geen obstipatie krijgen!
Omdat de herfst echt zijn intrede heeft gedaan, koos ik ervoor om de crumble met koekkruiden te maken. Wat een heerlijke verwarmende smaak geeft dat! Maar als je dat niet in huis hebt kan je ook kaneel gebruiken. Of maak je eigen mix! Zie voor een recept deze link. Zelfs als je niet alle ingrediënten voor deze mix in huis hebt kan je al een herfstige smaak creëren.
Wat heb je nodig voor 2 personen
Voor de pudding
- 2 eetlepels chiazaad
- 150 ml (plantaardige) melk
- 2 theelepels vanille-extract
Voor de fruitlaag
- zoet fruit naar keuze: kiwi, appel, frambozen, abrikozen, banaan, etc
Voor de crumble
- 2 eetlepels havermout of boekweitgrutten
- 2 eetlepels kokosrasp, plus extra voor decoratie
- 2 eetlepels zonnebloempitten (of andere pitten of noten)
- 1 theelepel koekkruiden of kaneel
- 2 theelepels honing (vegan: ahornsiroop)
- 1 eetlepel olie
Aan de slag
- Laat het chiazaad wellen in een kommetje met de melk. Roer regelmatig even door
- Verwarm de oven voor op 180 graden
- Meng alle ingrediënten voor de crumble door elkaar en spreid uit op een bakplaat die je hebt bekleed met een vel bakpapier
- Rooster gedurende ca 5 minuten, roer dan eventueel even om en bepaal of de crumble nog iets langer kan
- Voor de fruitlaag kan je of gepureerd fruit gebruiken, of in stukjes gesneden: net wat je lekker vindt
- Schep een laagje chiazaad in een (smal) glas, vervolgens een laagje fruit en herhaal dit
- Schep vervolgens de crumble er bovenop en strooi er nog wat kokosrasp overheen
Een heerlijk toetje, maar ook voor je ontbijt is dit een fantastisch receptje. Eet smakelijk! Nog meer chiazaadrecepten? Check deze romige ontbijtpudding met bietjes! Met bietjes? Jazeker! Je start de dag met deze mooie rode groente, zonder dat je doorhebt dat je biet eet!