Snel recept voor vegan dolmades

Heb je druivenbladeren tot je beschikking? Maak dan deze heerlijke vegan dolmades! Onze druif staat er dit jaar weer prachtig bij: veel trossen en veel blad. De scheuten moet je wegknippen zodat de kracht naar de druif gaat en zodat de zon de druif ook kan bereiken! En dat betekende dat ik gister na het snoeien heel veel blad over had! Wijnbladeren vullen: heerlijk. Ze worden ook wel dolma’s of dolmades genoemd. Ze vinden hun oorsprong in Turkije. Je hebt enorm veel varianten: vegetarisch, met vlees, en vegan. En voor de laatste optie koos ik. Natuurlijk.

Steeds meer plantaardig leven

Hoewel ik niet 100% vegan leef, is mijn eetgedrag wel steeds meer naar vegan gegaan. Dit komt omdat ik duurzamer wil leven en dit wil promoten. En daarnaast promoot ik gezonde snacks met eerlijke en gezonde ingrediënten. Want veel snacks zijn nog steeds ontzettend koolhydraatrijk, niet echt gezond of nog te vaak non-vegan. Terwijl het zo leuk en makkelijk is om gezonde snacks te maken! En nog leuker om ze te eten.

Wijnbladeren uit de tuin of de winkel

Je kunt wijnbladeren ook kopen in de winkel, maar hopelijk heb je zelf een druif of ken je iemand in de buurt met een druivenranken. Knip dan de mediumbladeren af. De grote bladeren hebben een iets te taaie bladnerf en de kleine blaadjes lenen zich niet voor het inrollen van je vulling. Of je legt meerdere kleine blaadjes naast elkaar; dat kan natuurlijk ook.
Officieel moet je na het vullen van de wijnbladeren de dolmade nog koken in een laagje water. Maar dat hoeft bij dit recept niet. Makkelijk toch! Lekker snel klaar. En als je net als ik een prepper bent, dan heb je gestoomde zilvervliesrijst in de vriezer. Beetje kokend water erop, even ontdooien en je kunt ondertussen al aan de slag met de bereiding van de vulling!

Je hebt nodig

voor ca 18/20 dolmades
  • 250 gram – reeds gekookte!!! – zilvervliesrijst
  • 20 druivenbladeren – medium formaat
  • 2 grote uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 6-8 halve zongedroogde tomaatjes in olie – uit pot
  • ca 10 takjes oregano
  • 10 groene olijven (zwart mag ook hoor)
  • scheut citroensap
  • scheutje olie voor het fruiten
  • flinke snuf zout en peper

Aan de slag

  • Is je zilvervliesrijst nog niet gekookt: zet dit dan snel op (voor 250 gram gekookte rijst zal je ongeveer 100 gram ongekookt nodig hebben); en wees niet te zuinig met het water: een beetje plakrijst werkt namelijk wat makkelijker bij het rollen
  • Was de druivenbladeren, verwijder het steeltje en kook deze gedurende ca 10 minuten in een heel klein laagje water
  • Snipper de uien fijn, en hak de knoflook. Verwarm de koekenpan voor op medium vuur, voeg een scheut olie toe en fruit ui en knoflook
  • Hak de oregano en zorg dat je ongeveer een flinke gevulde hand hebt met gehakte blaadjes. Alleen gedroogde oregano in huis? Gebruik dan een flinke eetlepel! Voeg dit toe aan het ui-knoflookmengsel en roer regelmatig door
  • Hak de zongedroogde tomaten en de olijven in kleine stukjes en voeg toe aan het mengsel, roer gedurende enkele minuten goed door
  • Voeg de gekookte rijst toe aan het ui-knoflookmengsel en meng goed
  • Voeg een scheutje citroensap toe en evt. wat geraspte citroenschil
  • Proef! Nog wat zout en/of peper nodig? Iets meer zuur? De vulling mag hoog op smaak zijn.
  • Haal de vulling van het vuur en druk het mengsel goed aan; het mag plakken
  • Leg een druivenblad op je werkblad, met de onderkant van het blad naar boven. Schep hier een kleine eetlepel van het mengsel op en druk een beetje aan, zodat het een compact rolletje wordt
  • Vouw eerst de linker- en rechterzijde van het druivenblad naar binnen en daarna rol stevig op
  • Laat de dolmades verder afkoelen in de koelkast; de dolmade wordt dan nog iets steviger

Je kunt de dolmades een paar dagen in de koelkast bewaren. Als je ze serveert op een feestje kan je dolmades dus prima van tevoren maken.

Variatie

Je kunt natuurlijk variëren met de kruiden. Je kunt Provençaalse kruiden gebruiken, of tijm of basilicum bijvoorbeeld. Of voeg een beetje dille toe.

Wil je extra bite en proteïne? Rooster dan wat pijnboompitten of zonnebloempitten en meng dit door de vulling. Of voeg wat hennepzaad toe.

De gezondheidsvoordelen van wijnbladeren

Voilà: een heerlijke mediterraanse vegan snack! En wist je dat druivenbladeren de wand van je bloedvaten en haarvaten versterken/genezen? En het blad bevat een enorme hoeveelheid aan vlavonoïden, mineralen en vitamine C!
Heb je nog bladeren over? Hak ze wat kleiner en gooi ze in de soep, salade, je wokgerecht of verwerk ze in je (groene) smoothie.