Stekken in augustus

Alsof augustus als niet druk genoeg is, kom ik ook nog met een blog aan over stekken! En toch deel ik deze met je. Want je zult hier het volgende seizoen enorm veel plezier van hebben! Nu stekken betekent namelijk dat je volgend jaar nieuwe, sterke planten zult hebben en  de hoeveelheid kunt vergroten. Ik geef je een lijstje van een aantal heel makkelijk te stekken planten.

Munt

Hoewel munt zich enthousiast kan uitbreiden via z'n wortelstok, is het ook een snelle groeier als je 'm stekt. Knip een top van ongeveer 10 centimeter af en ris 3/4 van de bladeren eraf; laat alleen de blaadjes in de top zitten. Laat wortelen in een glas water. Vervang het water regelmatig. Als de stek een mooi kluitje wortel heeft ontwikkeld plant je 'm uit. Je kunt de stek ook rechtstreeks in de grond laten wortelen. Vergeet niet om vochtig te houden!

Salie

Hiervoor gebruik ik dezelfde aanpak als die bij het stekken van munt.

Zwarte bes en jostabes

Hiervoor gebruik ik dezelfde aanpak als die bij het stekken van munt.

Vijg

Er zijn ongelofelijk veel vijgensoorten verkrijgbaar. Niet iedere vijg geeft naar tevredenheid oogst. Dus heb je een te pakken die heerlijke vruchten geeft? Vermeerder 'm! Dit doe ik succesvol met de methode die ik voor het stekken van munt gebruik.

Mijn favoriete chocolademunt

Citroenverbena (verveine)

Omdat citroenverbena niet altijd goed de winter overleeft stek ik voor de zekerheid altijd een paar. Knip een aantal takken af van zo'n 12 centimeter en ris 3/4 van de bladeren eraf; laat alleen de blaadjes in de top zitten. Vul een bakje met (tuin)aarde en prik de takjes vlak langs de wand van de pot in de aarde. Maak vochtig en bind er een plastic zak omheen. Zet neer op een warme plek maar vermijd direct zonlicht. Na een aantal weken zal de stek wortels hebben ontwikkeld en kun je iedere stek een eigen potje geven.

Rozemarijn

Ik pas hier de techniek toe die ik omschrijf bij citroenverbena.

In iedere hoek van dit P9 potje steek ik een citroenverbenastek.

Grond vochtig maken, plastic (brood)zak eromheen en wegzetten!

Aardbeien

De aardbeiplanten zullen enthousiast uitlopers hebben aangemaakt! Houd de eerste en tweede uitloper van de moederplant en knip de rest weg. Stop ieder stekje in een eigen potje, maar laat nog wel aan de moederplant zitten. Zodra de stek goed is geworteld kun je de planten losknippen van de moeder.

Framboos

Framboos vermeerdert zich net als de braam enthousiast door wortelstokken. Ze komen bij ons op in het grindpad en verstrengelen zich door de zwarte bes. Geen probleem!. Je trekt deze makkelijk uit de grond. Plant deze uit in potten of op een plek waar je nog meer frambozen wilt laten groeien. Of deel de stekken uit! Op de uitlopers van de zomerframboos van dit jaar komt volgend jaar oogst. De herfstframboos geeft al in hetzelfde jaar frambozen; op het eenjarig hout dus.

Afleggen

Afleggen is ook een handige methode om te vermeerderen. Kortgezegd betekent het dat je een tak op de grond laat wortelen. Belangrijk hiervoor is dat de tak contact houdt met de grond. Dit doe je door er een steen op te leggen of door de tak met een bijvoorbeeld tentharing vast te maken aan de bodem. Op die plek zal de uitloper weer gaan wortelen. Als de plant voldoende is geworteld kun je deze losknippen van de moederplant. 

Afleggen kun je doen met framboos, japanse wijnbes; eigenlijk heel veel bessenstruiken kun je afleggen! Een hele makkelijke manier om te vermeerderen waar je weinig omkijken naar hebt. Ook rozemarijn en oregano kun je op deze manier vermeerderen.

Oppotten en uitplanten

Als de stek voldoende wortels heeft ontwikkeld zal het voeding nodig hebben. Pot de stek dan op; iedere stek in zijn eigen pot. Laat de stek dus niet onnodig lang in het water staan; anders zal deze na verloop van tijd verpieteren en doodgaan.

Wanneer je kunt uitplanten hangt af van hoe goed de wortelkluit zich heeft kunnen ontwikkelen en hoe winterhard de plant is. Citroenverbena laat ik meestal binnen of in de kas overwinteren, net als de kleine jonge stekken. Maar winterharde planten zoals rozemarijn (wel bij flinke vorst bedekken met een flinke laag bladmulch!) plant ik uit zodra ze een mooi kluitje hebben ontwikkeld. Ben je niet zeker of ze al bestand zijn tegen de winter? Laat de opgepotte stekken dan overwinteren op een koele lichte plek zoals een schuur, bijkeuken of kas en plant ze in de lente uit. Vorstgevoelige planten zet je na ijsheiligen in de grond. Geef de planten na het uitplanten water en herhaal dit in de dagen erna totdat de plant goed is aangeslagen. Hoeveel water je geeft is afhankelijk van het weer en het type plant.

Conclusie

Er kan eigenlijk weinig misgaan met stekken; het is enorm eenvoudig! Op deze manier kun je makkelijk je eigen arsenaal uitbreiden en ook je omgeving blij maken met planten waar jij enthousiast over bent!

Misschien vind je dit ook interessant: lavendel stekken.