Wassen met de EcoEgg
Op de Biobeurs ontmoette ik Rogier; zijn bedrijf verkoopt onder andere de EcoEgg. Daar had ik al vaker iets van voorbij zien komen en ik was er nieuwsgierig naar. Ik kreeg van hem een EcoEgg om 'm uit te proberen.
Hoe werkt de EcoEgg
Dit plastic ei is gevuld met twee soorten minerale pellets: bolletjes. Deze bolletjes produceren schuim die je kleding reinigen. Ik lees op de website dat deze bolletjes geen schadelijke chemicaliën bevatten.
De voordelen van de Ecoegg
Je kunt 70 wassen draaien met de EcoEgg. Dat scheelt zomaar 3 plastic literflessen of 4 kartonnen verpakkingen! Daarnaast kun je het ei dan weer vullen met nieuwe bolletjes.
Parfum en gevoelige huid
Je kunt kiezen uit verschillende geuren zoals jasmijn, lentebloesem of verse linnen. Ook is er een geurvrije variant. Bij navraag bleek dat de geur uit deels natuurlijke geurstoffen (olie) bestaat en deels uit synthetische geuren omdat mensen met een gevoelige huid hier beter op reageren. Dat zou voor mij een reden zijn om voor de geurvrije bolletjes te kiezen.
Hoe werkt de EcoEgg?
De EcoEgg werkt heel eenvoudig: je stopt 'm in de trommel en laat 'm zijn werk doen. Je kunt er 70 wassen mee draaien en met de navulverpakking kun je 50 wassen draaien. De temperatuur moet tussen de 30 en 60 graden ingesteld zijn. Je ziet vanzelf wanneer de EcoEgg weer nieuwe vulling nodig heeft; de witte bolletjes zijn dan namelijk opgelost.
Inhoudsstoffen
In wasmiddel zie je vaak dat er anionogene oppervlakteactieve stoffen en niet-ionogene oppervlakteactieve stoffen in zitten. Zo ook in deze minerale pellets. Helaas zijn oppervlakte actieve stoffen niet 100% natuurvriendelijk: ze zijn redelijk giftig voor waterorganismen. Wel voldoet de hoeveelheid van deze stoffen aan de hiervoor wettelijk gestelde eisen.
Ik zie onder andere sodium metasilicate op de verpakking staan (11%). Na wat zoeken begrijp ik dat dit een synthetische stof is. Verder lees je op de verpakking dat het vrij is van agressieve chemicaliën. Of het daarmee ook volledig vrij is van schadelijke chemicaliën maak ik er niet uit op.
Jup! Ik ben kritisch! Als er eco wordt gezegd: dan wil ik ook zeker weten dat dat 't is.
Wat zijn mijn bevindingen?
Ik ben het meest fan van een wasmiddel dat 100% uit natuurlijke, niet schadelijke stoffen bestaat. Denk aan klimopbladeren (ja echt waar) of met kastanjes. Ook heb ik heel lang wasmiddel gemaakt van aleppozeep. Maar soms heb je nou eenmaal niet de tijd en/of de energie om alles zelf te maken. En dan is het fijn als er een kant en klare ecologische oplossing is.
Er zijn enorm veel ecologische merken: Ecover, Marcels Green Soap, Seepje... Als je vervolgens naar de ingrediëntenlijst kijkt is zo'n merk helaas stukken minder groen dan ze je doen laten geloven. Dan is het inhoudslijstje van EcoEgg een stuk korter.
Een herbruikbare verpakking vind ik top! Dat scheelt heel wat plastic flessen en/of kartonnen verpakkingen. En het scheelt daarbij ook nog eens ontzettend veel ruimte.
De kleding die gemiddeld vuil was werd er goed mee schoon. Mijn tuinbroek is na een aantal keer gedragen te hebben meestal echt zichbaar smoezelig. Deze kwam er iets groezelig uit en moest ik eerst voorbehandelen met groene zeep om 'm helemaal schoon te krijgen. Die bevindingen heb ik ook altijd met mijn eigen DIY aleppozeepwasmiddel.
Je bespaart absoluut ook geld met de EcoEgg, in vergelijking met ecologische vloeibare of poeder wasmiddel. Een ei met pallets voor 70 wasbeurten kost gemiddeld EU 12,50 online. En een navulverpakking voor 50 wasjes kost gemiddeld EU 7.
Wil je 100% natuurlijk wassen? Maak dan je eigen klim(s)op. Als je van regulier wasmiddel wilt overstappen naar een ecovriendelijker alternatief waarvoor je niet eerst de tuin in hoeft te duiken; dan is de EcoEgg een absolute aanrader.