Zomerse gevulde koolrolletjes

De Chinese kool kan weer worden geoogst! Je kunt er heerlijk mee wokken, het leent zich prima voor in de soep (met lots of gember mmmm), maar je kunt er ook gevulde koolbladrolletjes mee maken. Helemaal vegan en desgewenst glutenvrij. En ook nog best wel simpel eigenlijk.

Bijgerecht, lunch of voor in de picknickmand!

Bij de eerste testronde had ik nogal veel en lunchte ik er de volgende dag mee, buiten in het zonnetje. Een prima gerechtje om koud te verorberen dus, als je naar het strand gaat, gaat picknicken of een bbq hebt.

Het lijkt bijna wel alsof het rauwe hamrolletjes zijn, en ik moest ook wel even aan de slavinken van vroeger denken, hahaha. Het doorschijnende blad in combinatie met de kikkererwten-paprikapuree geven alleen maar de illusie. Maar deze is dus écht helemaal vegan!

 

Ingrediënten

voor 8-10 koolrolletjes

  • 1 chinese kool
  • 1,5-2 cm verse gember
  • 275 gram gekookte kikkererwten
  • 2 rode paprika’s *)
  • 5 takjes munt
  • 1  tl zout
  • Snuf peper
  • 3 volle el (spelt)bloem of voor glutenvrij: rijstmeel
  • Mespuntje gerookte paprikapoeder of snuf cayennepeper

*) geen paprikafan, of geen paprika’s in huis? Vervang ‘m dan door zoete aardappel, pompoen of wortel bijvoorbeeld!

Bereiding

  • Snij de bladeren van de kool, was ze en blancheer gedurende ongeveer 1-2 minuut in kokend water (afhankelijk van de dikte van de nerven: de harde nerven moeten rolbaar zijn).
  • Giet de koolbladeren af (kookvocht kan je als basis voor een soep met de rest van de Chinese kool gebruiken!) en laat de bladeren droogstomen op een theedoek
  • Verwarm de oven voor op 175 graden
  • Rits de blaadjes van de munt, hak de paprika en gember (hoef je niet te schillen overigens) en pureer samen met de kikkererwten (zonder het kookvocht!), de muntblaadjes, zout, peper en gerookte paprikapoeder en de bloem in de blender. Er mag nog best wat structuur in zitten; het hoeft niet volledig glad te zijn
  • Leg een koolblad op je werkblad, schep een eetlepel kikkererwten/paprikapuree in het midden en rol op. Het ligt aan de vorm van je koolblad of je de zijkanten halverwege het rollen al naar binnen vouwt, of aan het einde. Gewoon even uitproberen!
  • Leg de rolletjes naast elkaar in een ovenschaal en bak in de oven gedurende 25 minuten

Tips:

  1. zijn de blaadjes te klein: leg dan 2 of 3 stuks tegen elkaar aan
  2. zit er een gat in een van de bladeren (eetsmakelijk slak!), bedek dit dan op met een stukje overgebleven koolblad
  3. Heb je al eens van aquafaba gehoord? Dat is het kookvocht van kikkererwten en laat zich prima gebruiken als eiwitvervanger. Daarmee maak je in een handomdraai de heerlijkste vegan mayo mee! Je vindt o.a. een recept hiervoor op Simones Kitchen.

Serveer de koolrolletjes lauw-warm of koud. Lekker met een koel glas pinot grigio (oeh – het is een warme vrijdagmiddag als ik dit schrijf…).

De rest van de kool kan je gebruiken voor in een wokgerecht of als ingrediënt voor een heerlijke Oosterse soep.

Succes met rollen, eet smakelijk!