Bouw een insectenhotel in je tuin
Een insectenhotel als onderdeel van een natuurlijke tuin
Het allermooiste zou natuurlijk zijn dat er geen insectenhotels nodig waren. Dat er gewoon voldoende natuur en variatie in die natuur zou zijn waar tal van insecten (nuttig of niet) zich thuisvoelen. Maar helaas is onze omgeving nog te vaak versteend en zijn tuinen vaak nog te netjes met teveel monocultuurbeplanting. En daarom is het goed om naast het zogenaamde tegelwippen, het streven naar een biodiverse (moes)tuin ook aandacht te schenken aan het plaatsen van een insectenhotel.
En eigenlijk huisvest zo'n insectenhotel meer dan alleen insecten; ook padden, muizen en vogels hebben hier baat bij. Door de biodiversiteit te laten toenemen in jouw tuin vermindert de kans op ziektes en plagen en krijgt je tuin steeds meer een ecologische balans.
Wat is een insectenhotel?
Een insectenhotel is een beschutte verblijfplaats voor insecten in je tuin. Het woord 'hotel' is misschien misleidend omdat dit geen accommodatie voor de korte termijn is - sommige insecten kunnen er wel negen maanden in leven. Insectenhotels bootsen de natuurlijke habitats van insecten na en bieden ruimte om in de zomer een nest te creëren. Tijdens de winter overwinteren veel soorten in het hotel en komen ze in het voorjaar tevoorschijn om te helpen in de tuin! Ze helpen het aantal plagen laag te houden en trekken ook vogels aan die ook slakken en slakken eten! Het is zeker een win-win situatie.
Waarom zijn doe-het-zelf insectenhotels gunstig je (moes)tuin?
Insectenhotels zorgen voor beschutte plekken in je tuin die insecten aantrekken die belangrijk zijn voor de biodiversiteit in je (moes)tuin. Ze zijn essentieel voor het ecologische evenwicht in je tuin. De bijen en andere bestuivende soorten helpen bij de bestuiving. Andere kleine insecten helpen vogels aan te trekken en zijn essentieel voor de bodem en andere voordelen voor de tuin. De nuttige insectenverblijven trekken deze insecten aan die van nature essentiële voordelen aan uw tuin toevoegen.
En waarom een DIY? Omdat je dan zelf bepaalt welke materialen er worden gebruikt uit eigen kringloop (en dus verklein je je ecologische voetafdruk!) en hoe groot deze wordt.
Welke insecten huizen graag in je insectenhotel?
Insectenhotels kunnen een groot aantal insecten aantrekken. Afhankelijk van de grootte van het insectenhotel en het gebruikte materiaal kunnen verschillende soorten insecten er een toevluchtsoord in vinden. Het hangt er ook van af of je in de stad, de buitenwijken of op het platteland woont. Welke soorten worden gevonden in de buurt van het platteland en de stad zijn verschillend.
Biodiversiteit; een divers hotel dus!
In de ecologische moestuin is een van de pijlers om in te zetten op biodiversiteit. Je leest er alles over in mijn boek. Niet iedereen zit misschien te wachten op spinnen, mieren of op een pad. Maar ze hebben allemaal hun eigen onmisbare functie in het ecosysteem en zijn dus welkom in de natuurlijke tuin. Hoe meer we de functie van het dierenleven in onze tuin en leefomgeving leren kennen, hoe meer we hen gaan waarderen!
Welke insecten en dieren kun je verwachten?
- Bijen of hommels
- Kikkers en padden
- Pissebedden
- Duizendpoten
- Lieveheersbeestjes
- Sprinkhanen
- Groene gaasvliegen
- Mieren
- Vlinders
- Kevers
- Slakken
- Spinnen
- Vliegen
Met welke materialen bouw je een insectenhotel?
Je kan een commercieel insectenhotel in de winkel kopen, maar veel goedkoper én leuker is het om zelf aan de slag te gaan door het recyclen van materiaal wat je al hebt liggen. Hoe diverser je materiaal is, hoe diverser de aantrekkingskracht.
Een kleine greep aan geschikte materialen
Kies altijd voor natuurlijke materialen. En daarnaast - klinkt vanzelfsprekend maar ik noem het toch maar - vermijd je natuurlijk tuinhout en ander materiaal dat is behandeld met bijvoorbeeld beits of andere schadelijke stoffen.
Hieronder een lijstje met voorbeeldmaterialen:
- Bakstenen en tegels
- Holle plantenstengels
- Notendoppen of -doppen
- Bamboe stokken
- Hooi
- Oude stenen rioolbuizen
- Blokken hout
- Jute
- Oude lades
- Boomstammen en twijgen
- Karton
- Oude of kapotte plantenpotten
- Dood hout of houtsnippers
- Kippengaas
- Pallets
- Droge bladeren en stokken
- Terracotta plantenpotten
- Touw
- Golfkarton
- Mos
Waar plaats je een insectenhotel?
Het insectenhotel moet op het zuiden worden geplaatst, direct in het zonlicht of lichte schaduw. En het beste in de buurt van nectarproducerende planten of nectarbronnen. Veel groei en bloei dus! De beste plaats om een insectenhotel te plaatsen is tegen een vlakke ondergrond waar het beschermd is tegen harde wind. Insectenhotels werken het beste op warme en droge plekken. Insecten houden ook van vochtig en rottend plantaardig materiaal. Plaats rottend plantaardig materiaal en vochtige boomstammen aan de voet van het hotel. Dit trekt wormen, duizendpoten en pissebedden aan. Ze zijn een goede voedselbron voor vogels. Deze plek werkt ook prima voor spinnen.
Moet je een insectenhotel schoonmaken?
In een ecologische tuin, laat je zoveel mogelijk de natuur de natuur zijn, en stuur je bij waar nodig. Daarom is het belangrijk een insectenhotel een beetje in de gaten te houden. Een insectenhotel moet natuurlijk geen kwekerij worden voor ziekten en plagen. Als je merkt dat er geen nuttige insecten meer gebruik maken van het insectenhotel en het bijvoorbeeld een kraamkamer voor naaktslakken wordt, kan je beter ingrijpen en het insectenhotel opfrissen zodat nuttige insecten zich weer zullen vestigen in je insectenhotel.
Een insectenhotel als onderdeel van een biodiverse tuin
Een insectenhotel is een absolute aanvulling van je tuin. Maar eigelijk zie ik het als laatste toevoeging in je tuin. Niet als eerste. En dat leg ik je graag uit.
Als iemand jou een vakantieverblijf aanbiedt, dan is een bed natuurlijk fantastisch. Maar je wilt ook wat beschutting hebben, je hebt wat te eten en drinken nodig en wat vertier met andere vakantiegangers. En dat geldt voor het tuinleven ook zo.
Heb jij een tuin dat voor een groot deel uit terras en gazon bestaat, dan heeft het niet de voorkeur om deze te vergroenen met een insectenhotel. Start dan met tegelwippen, met het uitbreiden van groen en bloeiende borders met vooral veel inheemse beplanting. Met een beetje beschutting, een waterpartijtje (of dat zou een vijver of kom met grind/steentjes is), wat rommelhoekjes en onkruid. Daarmee trek je het dierenleven aan. En als kers op de taart komt daar dan ook nog eens jouw DIY insectenhotel bij!
Aan de slag!
Zoals je leest in mijn boek heeft het de voorkeur om te recyclen. Ga dus in je tuin en in jouw omgeving op zoek naar natuurlijk materiaal waarmee je je DIY insectenhotel mee kunt maken of mee kunt aanvullen. Het leuke is; hij hoeft niet in een keer af te zijn. Begin gewoon en vul aan wanneer je weer geschikt materiaal in bezit krijgt.
Succes!
- - - - - - - - -
Deze blog is onderdeel van de online content die hoort bij mijn moestuin- en kookboek Seasons Moestuin.