Brouw je eigen gezondheidsdrankje: waterkefir
Mijn moeder was toen ik jong was al bezig met ‘alternatieve’ natuurlijke gezondheidsmiddeltjes en gezond eten. Zo stond er in onze koelkast het yoghurtplantje en ze heeft jarenlang kombucha gemaakt. Dat vond ik destijds maar raar. Maar door mijn gezondheidsomslag kreeg ik meer interesse in een gezonde leefstijl en kreeg ik net als mijn moeder meer interesse in gezonde voeding. En toen kwam ik in aanraking met waterkefir!
Waterkefir
Ik zag ik een post van een facebookvriendin over waterkefir. Via haar kreeg ik over de post een starterspakje kefirkorrels. Direct na de eerste oogst waren mijn lief en ik helemaal enthousiast en hooked!
Waarom? Waterkefir is makkelijk te maken, het is snel klaar, het kost weinig geld en... levert veel op. Het standaard frisdrankje uit de supermarkt doet namelijk niets voor je gezondheid. Het kan je bloedsuikerspiegel laten pieken en het bevat amper voedingswaarde.
Gezonde (fris)drankvervanger
Mijn lief dronk tot 2012 regelmatig cola light. Toen hij ontdekte wat er allemaal in zat is hij daarmee gestopt. En waterkefir bleek een schot in de roos. Een heerlijke frisdrankvervanger die geen aanslag is op je gezondheid. Sterker nog: waterkefir heeft alleen maar voordelen! Je drinkt jezelf gezonder dus.
Waterkefir bevat o.a. probiotica die supergezond is voor je darmen! Waterkefir bevat vitamine B1, B2, B6, B12, C, D en H, mineralen en aminozuren.
Ik drink tegenwoordig minder wijn en schenk nu regelmatig een glas waterkefir in voor bij het borrelplankje. Goeie vervanger van een borrel dus, en bíjna alcoholvrij. Waterkefir kan namelijk een klein beetje alcohol ontwikkelen tijdens het fermenteren. Bij een korte fermentatie rond de 0,5% en bij lang fermenteren tot maximaal 2%.
Als je gewend bent om vooral supermarktfrisdrank te drinken moet je misschien wennen aan de smaak. Maar wij waren eigenlijk direct om. (En lees ook vooral deel II over het toevoegen van smaken!)
BELANGRIJK Heb je darmklachten of gevoelige darmen? Begin altijd met een klein glaasje en kijk hoe je hierop reageert.
Hoe werkt het proces?
Waterkefir is een fermentatiedrank dat je maakt met behulp van suiker. De aanwezige melkzuurbacteriën in de kefirkorrels zetten het suiker om in melkzuur. Vandaar dat het drankje iets zurig smaakt. De aanwezige gisten in de korrels zetten ook de suiker om waardoor er koolzuur en een zeer kleine hoeveelheid alcohol ontstaat.
Niet schrikken van de hoeveelheid suiker! Deze wordt dus omgezet tijdens het fermenteerproces. Gebruik geen honing als suikervervanger: honing heeft een antibiotische werking en je wilt juist de goede bacteriën hun werk laten doen.
Deze pot weckpot heeft een inhoud van 1,5 liter. Bovenop zie je belletjes, en drijven er enkele korrels en een vijg. De toegevoegde vijg geeft de gelige kleur aan de kefirdrank.
Na het zeven blijven de korrels achter in de plastic zeef. Een zachte ietwat gummy-achtige substantie.
Hoe maak je waterkefir?
Waterkefir maken is echt heel eenvoudig! Het maken van een batch kost je (als je het een aantal keer hebt gedaan) nog geen 3 minuten. De hoeveelheid suiker toevoegen ligt tussen de 30 en 80 gram. Als je korrels wat extra hulp nodig hebben, omdat ze een tijdje hebben gelogeerd in de koelkast, voeg je de maximale hoeveelheid suiker toe. Als je een aantal keer een batch hebt gemaakt voel je vanzelf aan hoeveel het beste werkt voor jouw korrels, jouw kamertemperatuur, etc.
Benodigdheden
- weckpot/fles met 1 liter inhoud
- 100 gram kefirkorrels
- 1 liter water
- tussen 30 en 80 gram suiker
- een gedroogde ongezwavelde vijg*)
*) De vijg bevordert het fermentatieproces. Sommige mensen voegen ook een halve citroen toe. Houd er dan wel rekening mee dat er stukjes vruchtvlees tussen de korrels komen. Daarom gebruik ik alleen citroen in de tweede fermentatie. Je kunt ook ander gedroogd fruit zoals rozijnen of abrikozen. Zorg ervoor dat het ongezwaveld gedroogd fruit is!
Bereidingswijze
- Verwijder de rubberen ring van het deksel zodat het opgebouwde koolzuur kan ontsnappen
- Vul een weckpot met 1 liter water en roer hier de suiker doorheen totdat de suiker is opgelost
- Je kunt ook 100 ml water koken, hier de suiker doorheen roeren en dit toevoegen aan 900 ml koud water; het oplossen gaat dan sneller
- Voeg de waterkefirkorrels en de vijg toe
- Plaats de pot/fles op een lichte plek op kamertemperatuur, vermijd direct zonlicht
- Na twee dagen is de waterkefir klaar. Wij laten ‘m soms nog wel wat langer staan. Hij wordt dan uiteraard iets sterker (zuurder) van smaak
- Plaats de zeef op een kom en giet de waterkefir erdoorheen.
- Gooi de vijg op composthoop
- Maak direct weer een nieuwe batch met de korrels. Ze zullen iets in gewicht/aantal zijn toegenomen.
- Bewaar de waterkefir in plastic of glazen flessen in de koelkast (tenzij je voor een tweede fermentatie gaat)
BELANGRIJK
Draai regelmatig de dop los om opgebouwd koolzuur te laten ontsnappen. Als je dit niet doet kan je fles kapot knappen!
Zorg voor schoon materiaal. Werk met plastic en glas. Kefir schijnt niet goed tegen rvs te kunnen.
Klaar!
De korrels kun je direct weer gebruiken voor een nieuwe batch. Maar omdat de korrels zich vermeerdert tijdens het fermenteren kun je op een gegeven moment meer korrels hebben dan je nodig hebt. De korrels kun je in een glazen pot met water en een klein beetje suiker in de koelkast bewaren. Door de kou zal het fermentatieproces grotendeels stoppen. Voeg af en toe een heel klein beetje suiker toe om de korrels te voeden.
De korrels die ik niet gebruik deel ik uit of gooi ik het op de composthoop. Sommige mensen vriezen korrels in die je na het ontdooien weer kunt opstarten. Maar dat vind ik teveel gedoe. :-)
Tweede fermentatie
In deel II leg ik meer uit over hoe je smaken kunt toevoegen aan je kefirdrankje. Dat heet de tweede fermentatie. Je hebt enorm veel mogelijkheden; iedere batch kun je dus weer een andere smaak geven. Ongelofelijk leuk om te doen en het is enorm lekker!
Opstarten na ontvangst
Ik verstuur helaas zelf geen korrels. Via een waterkefirgroep op Facebook en zelfs via Marktplaats kun je aan kefirkorrels komen. Het kan zijn dat die korrels eerst even moet ‘opstarten’, vooral als ze al wat langer in de koelkast hebben gestaan. Als de waterkefir na twee dagen minder bubbelt dan zou moeten, of smaakt het na twee dagen nog te zoet: gooi in dat geval de gezeefde kefirdrank weg (tenzij je geen problemen hebt met het opdrinken van de restsuiker in de waterkefri), spoel de korrels om en maak een nieuwe batch met dezelfde korrels. De korrels hebben soms even nodig om weer op volle toeren te kunnen draaien. Als de waterkefir goed bubbelt en diverse kefirkorrels zweven regelmatig van beneden naar boven is ‘ie goed aangeslagen. Een schepje natriumbicarbonaat (baking soda/zuiveringszout) kan ook een boost geven!
Je merkt het aan de groei van de korrels als ze aanslaan: de korrels beginnen te zweven, je ziet belletjes ontstaan, de korrels worden groter en het gewicht neemt ook toe: een teken van gezonde korrels die goeie waterkefir maken.
Als je minder dan 100 gram korrels hebt gekregen van iemand, maak dan zelf een rekensommetje voor de juiste verhoudingen.
Via de post?
Je kunt korrels makkelijk laten versturen, mocht iemand niet in de buurt wonen. Uitgelekte korrels kun je in een stuk (liefst ongebleekte) keukenrol of een stuk oude schone katoen verpakken. Bind er een plastic zakje omheen en het is verzendklaar! Direct in een zakje kan ook, bind daaromheen een extra zakje voor de zekerheid.
Meer weten over waterkefir? Check www.waterkefir.net
Succes met de waterkefir! Ik hoop dat je net zo enthousiast wordt over waterkefir als ik. Laat je hieronder weten wat je ervan vindt, misschien heb je nog tips of vragen! Lees hier hoe je de tweede fermentatie (heerlijk!!) aanpakt.