Pimp je waterkefir
06 november 2016 
3 min. leestijd

Pimp je waterkefir

Waterkefir groeit in populariteit! En dat is maar goed ook want het is een prima frisdrankvervanger, een goeie bron van probiotica, suikervrij en erg makkelijk zelf te maken! In mijn vorige blog heb ik uitgelegd hoe je waterkefir kunt maken. Zeker even lezen als je nieuw bent in kefirland!

In deze blog geef ik je een aantal variatietips. Ik vind het namelijk prima om de waterkefir ‘gewoon zo’ te drinken. Maar zo af en toe is het fijn om te varieren. En als je anderen bekend wilt maken met waterkefir is het pimpen van je kefir een prettige kennismaking.

1. Tijdens het fermenteren smaken toevoegen

Het basisrecept bestaat uit water, suiker en kefirkorrels. Dit basisrecept kan je uitbreiden met een extra ‘gast’ in de weckpot: de citroenschil is erg populair als smaakmaker. Zorg voor een biologische citroen en boen de citroen goed af. Ik gooi zelf alleen de schil in de pot. Sommigen gooien een halve citroen erin. Maar het vruchtvlees kan dan tussen de kefirkorrels komen te zitten tijdens het fermenteren. En dat blijft na het zeven achter. Ik hou het liefst alleen de korrels over. De citroenschillen haal je er gemakkelijk uit. Hoe zuiverder het blijft, hoe beter!

waterkefir smaak toevoegen miss beanie

Een kruidige kefir: deze krijgt als de basiskefir klaar is van mij een paar takjes rozemarijn. En de andere batch krijgt een paar takjes tijm.

2. Ná het fermenteren smaken toevoegen

Er zijn twee opties voor het smaken toevoegen na de twee dagen, (oftewel: de 1e fermentatie): gekoeld of op kamertemperatuur. Er ontstaat in beide gevallen een heerlijke bubbel! De kamertemperatuuroptie geeft meer koolzuur dan de koelkastversie.

Pimp je waterkefir met fruitsmaak

Fruit toevoegen aan je waterkefir is altijd fijn. Denk aan bijvoorbeeld:

  • citroen (sap en/of schil)
  • sinaasappel (sap en/of schil)
  • grapefruit (sap en/of schil)
  • appel (sap of reepjes)
  • ananas
  • perzik
  • abrikoos
  • banaan
  • bramen
  • mango
  • frambozen
  • blauwe bessen
  • aardbei

Dit zijn zomaar wat opties die mij erg bevallen. Experimenteer met het fruit van jouw keuze. Je kunt ze eventueel prakken voor meer smaak en kleur. Cranberries hebben een anti-bacteriële werking: gebruik die daarom niet.

Pimp je waterkefir met kruiden en specerijen

Ik ben gek op kruiden: op de gezondheidsvoordelen en de smaak. Je kunt kiezen voor warme smaken van bijvoorbeeld kaneel of steranijs. Of voor de frisse smaak van salie of rozemarijn.

  • steranijs
  • kaneel(stokje)
  • munt
  • rozemarijn
  • tijm
  • lavendel
  • salie
  • basilicum
  • dunne plakjes gember

Of wat dacht je van een smaakcombi: Provencaalse kruiden in je gepimpte waterkefir als wijnvervanger bij je bord pasta: geweldig toch!

Hoe lang duurt de tweede fermentatie?

Als je de kefir in de koelkast bewaart: laat het dan wel minimaal één dag goed intrekken (hoe langer hoe intenser de smaak). Smaakcombinaties maken zijn natuurlijk helemaal leuk!

Als je de waterkefir op kamertemperatuur laat doorfermenteren (tweede fermentatie) is het raadzaam ook ook minimaal twee dagen aan te houden, zodat je echt smaak toevoegt aan het drankje. Mijn bananenkefir staat soms wel vier of vijf dagen op de eettafel te fermenteren: heerlijk!

Miss Beanie is helemaal voor experimenteren. Ga dus vooral je gang met bovenstaand lijstje en met smaakmakers die er ook níet tussen staan! Het ergste wat je kan overkomen is dat het niet lekker is. Probeer eventueel uit met kleine flesjes zodat je niet direct een liter weg hoeft te gooien als je experiment nét niet helemaal lukt.

Waterkefir voor beginners

Niet iedereen is op slag verliefd op waterkefir. Voor de beginner kan je de smaak daarom beter op een prettige manier introduceren door bovengenoemde smaaktips. Maar er zijn meer mogelijkheden om de kefir iets zachter van smaak te krijgen.

  • leng de waterkefir aan met water
  • leng de waterkefir aan met een deel vruchtensap en een deel water
  • voeg extra veel (gekneusde) muntblaadjes toe en laat dit na het zeven in de fles meetrekken

Met bovenstaande tips kan je kinderen en de fans-in-wording kennis laten maken. De smaak is uiteraard zachter en wordt over het algemeen makkelijker geaccepteerd.

kefir met munt miss beanie

Het oog wil ook wat: glamourdrankje!

En wil je nu echt zorgen voor een onvergetelijke kefirervaring: serveer de waterkefir dan als healthy cocktail, helemaal in glamourstijl!

  • Gebruik bovengenoemde tips om de smaak te verzachten
  • Schenk de gepimpte waterkefir in een mooi champagneglas
  • Voeg een takje van bijvoorbeeld munt, lavendel of rozemarijn toe
  • Of voeg een aardbei toe, een paar blue berries, frambozen, een schijf citroen of een andere vrucht die vanuit het glas lonken naar jou en je gasten

Tot slot nog even een algemene tip: ookal staat de fles/pot in de koelkast: het blijft ietsje door fermenteren! Zorg dat de druk zich niet te hoog opbouwt en draai daarom af en toe de dop los. Dat geldt al helemaal voor de flessen die je op kamertemperatuur laat fermenteren.

Cheers!

Over de schrijver
Jessica Koomen blogt over duurzaam moestuinieren, handige moestuintips en gezonde recepten.
Reactie plaatsen