Gewokte komkommer of augurk met huisgemaakte seroendeng
Helaas kun je de verse komkommeroogst niet spreiden over 12 maanden. Dus eten we massaal komkommer in de maanden van juli tot en met oktober. Lekker! Door je smoothie, gejuiced, salade. Maar wist je dat augurk en komkommer ook heerlijk smaken als je ze kort wokt?
De structuur van augurk is net iets steviger dan van komkommer. Wok de augurk daarom iets langer dan de komkommer.
Ingrediënten
- 2 middelgrote uien
- 1 chilipeper
- 1 knoflookteen
- 600 gram rauwe augurk of komkommer
- 2 el. kokosolie
- 2-3 el tamari/ketjap of sojasaus
- 250 ml water
- 1 tl azijn of citroensap
- 1 tl arrow root of maizena
- 125 gr boekweitnoedels
- 3 el kokosrasp
- 1/4 tl korianderpoeder
- 1/2 tl komijn
- 35 gr zoute pinda’s
- 1/2 tl ahornsiroop of (of kokosbloesemsiroop of een andere vloeibare zoetstof)
- goeie snuf zout
- 100 gr taugé
Bereiding
- Snijd de ui in halve ringen, de chilipeper in dunne ringetjes en hak de knoflook fijn
- Snijd de augurk in schuine repen van circa 2 centimeter, laat kleine augurken heel
- Verwarm de kokosolie in de wok en fruit de ui op halfhoog vuur glazig en lichtbruin
- Voeg de knoflook, chilipeper en tamari/ketjap/sojasaus toe en wok enkele minuten
- Zet het vuur hoog, voeg de augurk toe en wok 5 minuten, blijf roeren
- Voeg het water en de azijn toe, maak een maizenapapje en roer door de saus
- Laat 10 minuten stoven (komkommer iets korter) met het deksel op de pan, roer af en toe door. Proef na 8 minuten; de augurk moet een bite houden
- Kook intussen de boekweitnoedels beetgaar
- Verhit een koekenpan, draai het vuur laag en voeg de kokosrasp, het korianderpoeder en komijnpoeder toe. Schud regelmatig om
- Voeg de pinda’s toe als de kokosrasp begint te verkleuren en rooster de seroendeng nog 2 minuten, blijf omschudden
- Zet het vuur uit en voeg de ahornsiroop en het zout toe. Roer goed door en laat de mix afkoelen op een bord
- Meng vlak voor het opdienen de taugé door de saus en houd iets achter voor de topping
- Verdeel de noedels over twee kommen, schep de gewokte augurken erop en maak af met de seroendeng en de resterende taugé
Eet smakelijk!
Nog meer komkommer of augurken?
Komkommer en augurk inmaken is ook een absolute aanrader! Hierdoor geniet je jaarrond van eigen oogst. Kijk hier voor het inmaken van komkommer, augurk en courgette.