Augurk, komkommer of courgette inmaken
06 augustus 2018 
5 min. leestijd

Augurk, komkommer of courgette inmaken

Ik maak al een aantal jaren augurk in. Maar ook komkommer en courgette lenen zich natuurlijk ook heel goed om er zuur van te maken. Van slechts een paar planten heb je een enorme opbrengst. En hoewel het heerlijk is om de komkommer vers te nuttigen (check dit gazpachorecept met komkommer bijvoorbeeld eens!); soms heb je gewoon bijna teveel. En dat is ook prima, want dan is inmaken een hele leuke en bevredigende optie. Leuk voor je eigen wintervoorraad en... verras ook je omgeving ermee!

Kruiden & smaakmakers

Naast de zure smaak van azijn is het natuurlijk lekker om kruiden en smaakmakers te gebruiken. Er zijn talloze mogelijkheden. Je kunt met verse kruiden werken, met gedroogde kruiden of met en combinatie ervan. Dat is zo leuk aan inmaken; je bepaalt zelf welke smaakmakers je toevoegt en de mogelijkheden zijn (bijna) oneindig!

1. De basis

Mijn basis bestaat uit azijn, water, zeezout en peper. En verder gebruik de kruiden en smaakmakers die ik voorradig heb of waar ik zin in heb.

2. Verse kruiden

Hier geef ik je enkele voorbeelden van kruiden die je kunt gebruiken:

  • Oregano, tijm, rozemarijn. Altijd lekker!
  • Peterselie en basilicum kan in principe ook maar de smaak kan weggedrukt worden door de azijn. Die zet ik daarom bijna nooit in
  • Salie doe ik voorzichtig mee vanwege juist weer de uitgesproken smaak, maar een beetje erbij kan nooit kwaad.
  • Dragon of dille; heerlijk aromatisch!
Bovengenoemde kruiden kan je zowel droog als vers inzetten.

3. Smaakmakers

  • Ik gebruik meestal ook knoflook en ui naast bovengenoemde basismix
  • Korianderzaad, mosterdzaad, jeneverbessen (alles of een keuze uit)
  • Laurierblad, karwijzaad en kruidnagel zijn ook lekker
  • Citroenschillen vind ik ook heel lekker
  • Wil je Oosterse tonen, kies dan voor een combinatie van korianderzaad, komijnzaad, chilipeper, kurkuma en gember (poeder of vers) en limoenblad
TIP: als ik weinig tijd heb maak ik meestal geen kruiden- of smaakmakermix, maar ga ik voor één smaakmaker per pot: dille, oregano of dragon zijn mijn favorieten.

Je kunt alle kanten op met smaakmakers! Gebruik vooral lekker veel, de azijn kan het hebben.
 

Zuur zeg!

In veel inmaakrecepten worden er behoorlijke hoeveelheden suiker gebruikt. Ik kies bewust voor inmaken zonder geraffineerde suiker. We krijgen al veel te veel suiker binnen en nu ik gewend ben om grotendeels geraffineerd suikervrij te eten, vind ik zoet/zure augurken zelfs niet eens meer lekker smaken... De zure azijnsmaak vind ik juist super lekker en geeft een fijne smaakbalans in salades, bij een curry of een stamppotje. Je kunt eventueel ook een aantal druppels stevia toevoegen voor een meer zoet/zure augurkensmaak.

Benodigdheden

Omdat ik niet weet hoeveel jij gaat inmaken, werk ik met ‘delen’. Met kruiden en smaakmakers mag je behoorlijk scheutig zijn, in verband met de azijn.
  • 2 delen azijn op 1 deel water
  • 2,5% zeezout op het totaalgewicht van de azijn en het water
  • Een keuze uit bovengenoemde kruiden en smaakmakers
  • Druivenblad voor op de bodem (door de tannine blijft wat je inmaakt knapperiger). Heb je dit niet: geen probleem
  • Keukengerei: 2 pannen, schone glazen potten zonder etiket of stickerresten, soda, kooktang, schone doek
Een pot homegrown & homemade augurkenreepjes: ik word hier zo blij van!
Al jaren maak ik augurken en komkommer in. Dit jaar voor het eerst ook courgette. Ik heb linten gesneden met de dunschiller. Zal heel mooi staan op een salade!
In de grote pot zit de zogenaamde aughulk: een joekel van een augurk die verscholen achter een paar bladeren tot maxivrucht was ontwikkeld! De schil is te hard en de zaden ook, dus die verwijderde ik. Heerlijk bij een sambal boontjes en zilvervliesrijst!
TIP vaak wordt aangeraden om het product eerst te pekelen voordat je ermee gaat inmaken. Dat kan... maar ik doe dat nooit; het is dus geen must.

Aan de slag

Wassen en snijden

  • Was de verse kruiden, de komkommer, augurken, en/of courgettes
  • Snij de komkommer/augurk en/of courgettes in de gewenste vorm. Dit kunnen repen zijn, blokjes, rondjes. Kleine augurkjes hou je in tact;  want cornichons zijn natuurlijk ook leuk!
  • Snij je repen: houd dan rekening met de hoogte van je pot. De groente moet altijd volledig de azijn-watermix staan.
  • Snijd de knoflook en ui in reepjes. 
  • De chilipeper kan je er in z’n geheel in doen of snij de peper in lange dunne repen
  • Ris de kruidenblaadjes van de takjes, fijnhakken hoeft niet
  • Zorg dat alles (droge en verse kruiden en smaakmakers) klaar staat.

TIP Als de schil van een grote augurk is verkleurd (gelig, rodig), dan is ‘ie heel hard en niet meer lekker. Schil de augurk dan, verwijder de zaadlijsten en gebruik alleen het zachte vruchtvlees.

Steriliseren en koken

  • Schat op basis van de hoeveelheid komkommers/courgettes/augurken in hoeveel potten je nodig hebt.
  • Ga zeer hygiënisch te werk. Zo heel af en toe is een pot bij mij niet meer goed als ik ‘m open. Dan is er toch een bacterie bij gekomen. Gebeurt ook met wijn, het blijft een natuurproduct!
  • Kook de potten uit zodat ze steriel zijn: in een grote pan water de potten en deksels ondergedompeld 10 minuten laten koken.
  • Pak de potten en deksels uit de pan met een kooktang en laat afdruipen op een schone doek (niet omkeren zodat de rand zo steriel mogelijk blijft)
  • Je kunt ook steriliseren in een hete oven of in de afwasmachine. 
  • Kook de azijnwatermix met het zeezout en peper(korrels).
  • Leg ondertussen op de bodem het druivenblad – als je die hebt – en daarop de diverse verse en gedroogde kruiden en smaakmakers
  • Vul de pot met de augurk/komkommer/courgette tot maximaal 1 centimeter onder de rand.
  • Haal de azijnmix van de kook en vul dan direct de potten.
  • Tik de pot een paar keer op het aanrechtblad zodat de eventuele luchtbellen aan de oppervlakte komen
  • Draai het deksel direct goed dicht. Dit alles moet snel in verband met de hitte en het vacuüm trekken. (Je hoeft de potten tegenwoordig niet meer op de kop te zetten).
  • Noteer de datum van het inmaken en de ingrediënten op een etiket of label.
  • Geef de potten minimaal 2-3 weken de tijd zodat alles goed in de groente trekt.
  • De ingemaakte groente kun je zeker wel een jaar bewaren. Na opening koel bewaren; als je hygiënisch werkt is de inhoud wekenlang houdbaar.
TIP: als de potten weer leeg zijn, gaan ze weer in de voorraad voor een ander moment om in te maken. Ik gebruik daarom geen etiketten maar labels; dit scheelt veel schoonmaakwerk!
Succes! 
Schrijf op een label of etiket wat de inmaakdatum was. En de ingrediënten; want dat ben je over een paar maanden anders waarschijnlijk vergeten,
Over de schrijver
Jessica Koomen blogt over duurzaam moestuinieren, handige moestuintips en gezonde recepten.
Marian
Door

Marian

op 01 Aug 2020

Hallo miss Beanie, Super leuk al die ingemaakte groentes. en een goede oplossing voor mijn grote hoeveelheid courgettes. Nu heb ik een vraag over de basis: hoeveel zout en peperkorrels gebruik je bij twee delen azijn en een deel water ? Groetjes Marian

Miss Beanie
Door

Miss Beanie

op 25 Aug 2020

Hoi Marian! IK zou 25 gram op een kilo courgettes doen. En een koffielepel peperkorrels. Succes!

Julie
Door

Julie

op 11 Sep 2020

Hoi! Even inhaken op de vorige reactie, is het altijd 25 gram per kilo of verschilt dit per groente die je wil inmaken? Ik ga het recept namelijk volgen met komkommer :)

Miss Beanie
Door

Miss Beanie

op 07 Dec 2020

Hoi! Voor zowel augurk, courgette als komkommer kan je dezelfde hoeveelheid zout aanhouden!

Reactie plaatsen