Makkelijke en snelle appelcompote
Een van de makkelijkste conserveerklusjes vind ik het maken van appelcompote. Heel makkelijk en snel gepiept. En het is ook zo dankbaar werk: een paar potten in de kelder die je superlang kunt bewaren zodat je er ná het hele appelseizoen nog van kunt nagenieten. Waarom ik dit zo’n makkelijk klusje vind? Omdat je er bijna niets voor hoeft te doen! Ik schil de appels niet, ik pureer ze niet en ik zoet ze niet. Ik kook ze kort en schep ze over in gesteriliseerde potten. That’s it! Nou ja, even in stukjes hakken, dat wel. Maar daar is eigenlijk alles ook wel mee gezegd.
Ik maak ook wel eens appelcompote van appels die nét even te lang op de fruitschaal hebben gelegen. Net even te taai geworden voor normale consumptie. Of maak er dit appeltussendoortje mee; ook heerlijk.
Anyway, appelcompote maken dus. Ik snap niet dat mensen de appels schillen, bijzoeten met suiker of ze pureren; ik hou van de eerlijke pure smaak en van de structuur van de stukjes appel mét schil. Nog niet eerder geprobeerd? Doen!
Wat heb je nodig
- Appels
- Gesteriliseerde glazen potten inclusief deksel zonder etiket of lijmresten
- Gesteriliseerde kooktang en lepel/glazen maatbeter met schenktuit
Aan de slag
- Boen de appels goed schoon, snij ze in kwarten, ontdoe de appels van hun klokhuis en hak in kleine stukjes*
- Doe de appelstukjes in een pan met een heel klein laagje water met het deksel erop
- Zodra de appels koken, zet het vuur op een laag pitje en laat gaar of beetgaar koken – net wat je lekker vindt. Roer regelmatig voorzichtig door de pan en check of er voldoende water in de pan blijft om aanbranden te voorkomen
- Steriliseer de glazen potten en deksels (hoef je niet nieuw te kopen: gewoon opsparen of aan je omgeving vragen!) in een pan met kokend water en een klein beetje soda gedurende 5-10 minuten. Hevel de potten daarna met een kooktang over in een pan met kokend water gedurende 5-10 minuten
- Schep of giet de appelcompote in de zo heet mogelijke glazen potten, zorg ervoor dat de randjes schoon blijven. In geval van een nauwe opening biedt een glazen maatbeker met schenktuit uitkomst. Zorg dat je de pot opvult tot 1 centimeter van de rand
- Draai direct de dop erop en zet de pot op de kop: met de dop aan de onderkant dus
- De potten kan je omdraaien nadat je een plop hoort en/of de inhoud volledig is afgekoeld; de potten zijn vacuüm gezogen!
*) Het formaat appelstukjes hangt af van je voorkeur. Bij mij zijn ze redelijk groot; vind ik lekker, het werkt snel en het kookt toch wel zacht.
Labelen van je voorraad
Label de potten: noteer de inhoud en datum en eventuele bijzonderheden (ik heb bijvoorbeeld twee soorten appelcompote, omdat we twee soorten appelbomen hebben.). Tip: gebruik geen sticker zodat je de pot daarna weer kunt gebruiken en je geen etiketresten hoeft te verwijderen. Ik gebruik altijd een stukje stevig papier en een touwtje.
Suiker om te conserveren? Nee hoor!
De meesten van ons denken dat bij het inmaken van fruit we moeten werken met (gelei)suiker. Het is écht niet nodig om suiker toe te voegen. Niet voor de smaak en niet voor het conserveren. Als je zorgt dat je weinig water gebruikt: echt alleen maar een laagje om de eerste zet te geven – daarna komt er genoeg vocht uit de appels – dan heb je een heerlijke diepe zoete smaak. De smaak hangt natuurlijk ook wel een beetje af van je appel. Ik ben daarom bijvoorbeeld geen fan van golden delicious. Die vind ik veel te vlak van smaak.
Ik ben enkele jaren geleden gaan experimenteren met inmaken zonder suiker. De angst om suikervrij in te maken bleek ongegrond. Zelfs met bramen heb ik hier geen last van. Na het openen van een pot of fles kan ik bepalen wat ik eventueel verder aan de compote toevoeg. Is de sap te dun en wil ik een saus (in geval van bramensaus bijvoorbeeld)? Geleisuiker komt er bij mij niet meer in! Voor koude bereiding voeg ik eenvoudig wat Johannes Broodpitmeel toe of chiazaad. En bij verhitting agar agar of zelfs gewoon arrowroot of maizena.
Heb ik meer zoet nodig voor het recept waarin ik de appelcompote verwerk: dan pureer ik wat banaan, gedroogde abrikoos of dadel of ik voeg wat stevia, kaneel, steranijs of vanillepoeder toe. Suiker hoeft dus echt niet.
En dan de structuur van compote… Ik ben er dol op! Heb je gezinsleden die meer van appelmoes houden en/of de schil niet kunnen appreciëren? Dan kan je altijd nog de staafmixer tevoorschijn halen. Zoals je merkt maak ik fruit dus in zonder er verder iets mee te doen. En op het moment van openen en verder bereiden kan ik er alle kanten mee op.
De houdbaarheid
Als je hygiënisch werkt, blijft je ingemaakte fruit zeker wel een jaar goed. Ik heb wel eens bramensaus (zonder suiker!) van drie jaar oud in de kelder gevonden en die was nog heerlijk! Na openen is de appelcompote in de koelkast nog ca. drie dagen houdbaar. Maar dat red je waarschijnlijk toch niet…
Ik heb in alle jaren waarin ik appelcompote maak één keer een misser gehad. Ik had toen geen geduld om de glazen potten goed te steriliseren en had ze alleen even snel ondergedompeld. Een van de potten uit die batch was niet meer goed. En dat merk je snel genoeg. Na het openen stroomde de compote eruit, zonder dat we er iets aan deden! Hygiëne is dus van belang.
Wat ook van belang is dat de deksels onbeschadigd zijn: geen deukjes, geen krassen aan de binnenkant.
De award voor het makkelijkste inmaakklusje!
Meer dan appels en potten heb je dus niet nodig; makkelijk toch? Heel veel succes met het maken van je appelcompote! Appeltje eitje.
PS: wil je nog meer appelinspiratie? Lees dan hier meer over het fermenteren van appels. Of wat dacht je van deze amuse met gefermenteerde appel, hazelnoten en knolselderij?