Materiaal verzamelen voor je composthoop
Deze blog is onderdeel van de aanvullende online informatie die hoort bij mijn moestuin- en kookboek Seasons Moestuin. Dit vierde deel gaat over het verzamelen van materiaal voor je composthoop!
Materiaal uit eigen tuin
Het kan zijn dat je enorm veel organisch materiaal uit je eigen tuin kunt verzamelen voor je composthoop. Op die manier kun je nog meer zelfvoorzienend leven. Bij ons lukte dat niet heel erg. Mijn keuken/snoeiafval is redelijk minimaal. Deels omdat in de keuken bijna alles (van loof tot schil) wordt gebruikt en omdat ik bijvoorbeeld wat ik snoei en wied direct weer op de grond terugleg: ik mulch ermee!
Dat betekent dat we minder compost kunnen maken uit eigen tuin- en keukenkringloop dan ik zou willen.
Maar als je om je heen kijkt zie je dat er veel groen materiaal door buurtbewoners niet wordt gebruikt. Dus… waarom zou je dat niet verzamelen?
In deze blog leg ik je een en ander uit over hoe wij dat aanpakken (met prachtige compostaarde tot gevolg!).
Kijk verder dan je omheining van je tuin
Ik geef toe; het is een beetje onconventioneel, maar stap gewoon eens op iemand uit je straat af die niets met zijn organisch tuinmateriaal doet! Hieronder geef ik je een aantal tips.
- Verzamel gemaaid gras; vraag je buren of jij hun maaisel mag hebben.
- Plaats een bord in je tuin met een oproepje. Daar moet je natuurlijk wel van houden, maar mij levert het eigenlijk alleen maar leuke momenten op. Je leert je buren beter kennen en wie weet overwin je je verlegenheid een beetje! Om je buren te helpen plaats je - als je voortuin zich daarvoor leent - een korf of compostemmer waar ze zonder bij jou te hoeven aanbellen hun organisch materiaal kwijt kunnen. Let op: uitleg wat WEL en NIET in de compost mag moet je er wel duidelijk leesbaar bij plaatsen.
- Mijn vader verzamelde zelfs een tijdje het snijafval van zijn groente voor me. Alles voor een goeie composthoop!
- Heb je meer materiaal nodig voor je composthoop, maar levert jouw tuin dat zelf (nog) niet? Contact hoveniers in je buurt om te vragen of ze grasmaaisel, bladeren of fijne houtsnippers voor je hebben. Wij hebben nu een hele leuke samenwerking met een hovenier. Hij appt ons om te vertellen wat hij in de aanbieding heeft en wij kijken dan of we dat kunnen gebruiken of niet. Soms krijgen we alleen houtsnippers, soms is het een combinatie van blad en gehakselde takken en stam, soms is het veel bruin en soms is het veel groen.
- Fiets een rondje in de buurt; vooral in de lente en in de herfst wordt er veel gesnoeid en zie je aanhangwagens volgeladen worden. Even vragen wat de herkomst is (geen gif enzo!) en of jij het op mag halen bij hen.
- Hetzelfde geldt voor gemeentewerkers die graskanten maaien of bladeren opruimen. Als wij tijdens het fietsen zoiets zien is onze meest gemaakte reactie: “Oeh, dat is mooi voor de compost!”
- Vraag bij de lokale supermarkt/groenteboer/marktkoopman of je op gezette tijden afgeschreven groente en fruit mag ophalen
- Is er bij jou in de buurt een champignonkwekerij? Vraag of je de oude mest mag hebben die daar niet meer gebruikt wordt!
- Informeer bij koeien/kippen/paardenhouders of ze mest voor je hebben. Zij zij er weer vanaf, en jij kan je composthoop of tuin verrijken. *)
*) Informeer wel of er geen anti-biotica, hormoonmiddelen of andere storende en chemische middelen zijn gebruikt. Is dat wel het geval? Niet gebruiken!
Gemeentecompost
Tot voor kort adviseerde ik om eventueel gebruik te maken van de compost die de gemeente aanbiedt. Dit raad ik af sinds ik weet hoeveel troep erin die compost kan zitten. Er zijn in verschillende onderzoeken gedaan naar de inhoud en kwaliteit van deze gemeentecompost. En wat blijkt: veel van deze compost bevatten schadelijke schimmels, zware metalen, pfas en gifresten.
Mijn advies is om dit niet te gebruiken. Dan liever biologische compost aanschaffen van Bio-Kultura of iets meer geduld hebben voordat je eigen compost klaar is. En lees ook vooral deze blog over het maken van je eigen bladcompost!
Pesticiden op groente en fruit
Kijk, we moeten natuurlijk gewoon áf van schadelijke gewasbeschermers. Laat dat voorop staan. Het is slecht voor de biodiversiteit: van de bodem tot en met die van onze darmen. Komt er van groenteresten uit jouw huishouden of van wat je hebt verzameld uit de omgeving rauw keukenafval dat pesticideresten kan bevatten? In kleine hoeveelheden is dat niet erg en verdwijnt dit voor het grootste gedeelte of volledig tijdens het composteerproces.
Conclusie
Ik zie alleen maar voordelige kanten aan het verzamelen van organisch materiaal buiten je eigen tuin. Je bespaart geld, weet van a tot z wat er in je eigen compost zit en je maakt gebruik van je eigen buurtkringloop waardoor je je ecologische voetafdruk verkleint.
Het is daarnaast ook leuk om contact met je buurtbewoners te versterken en ervaringen uit te wisselen. Je krijgt gratis en voor niets lokaal en organisch materiaal en je hoeft er ook nog eens weinig voor te doen om uiteindelijk een mooie voorraad compost te krijgen.
Meer weten?
Deze blog is onderdeel van de verdiepende serie over composteren. Lees hier deel I!