Must-haves in de moestuin: gewassen (deel I)
Ik deel deze maand mijn favoriete groenten, fruit en kruiden met je! In deze eerste blog deel I van mijn favoriete groenten: mijn moestuin-must-haves. Per jaar kan het lijstje nog wel een beetje verschillen, maar het is altijd leuk om je favorieten te delen, toch? Deze groente zijn bij mij favoriet omdat ze óf makkelijk groeien, óf zo uniek zijn en niet in de winkel vindbaar, óf omdat ze gewoon zo mooi of lekker en sowieso gezond zijn. Met de meeste groente heb ik afgelopen twee jaar recepten ontwikkeld die in mijn moestuinboek komen. Het boek komt in februari 2022 uit; schrijf je in op mijn nieuwsbrief zodat ik je op de hoogte kan houden van de lancering en alle leuke (win)acties rondom mijn boek!
Muismeloen (Mexicaanse komkommer – cucamelon)
Dit was een van m’n nieuwe ontdekkingen van dit jaar. Een klein eivormig vruchtgewasje met een friszure komkommersmaak. Veel opbrengst! Lekker uit het vuistje, in te maken in het zuur of lekker mee wokken. Groeit in zowel de kas als in de volle grond.
Regenboogsnijbiet
Je kunt altijd kiezen voor de groene snijbiet. Maar de regenboogsnijbiet is gewoon een feestje voor het oog! Geef deze plant voldoende ruimte en hij geeft je enorm grote bladeren in diverse kleuren! Een makkelijke plant die weinig onderhoud vraagt. Snijd de bladeren onder af en vanuit het hart groeit maandenlang nieuw blad, de winter door tot ver in de lente. Breed inzetbaar: smoothie, soep, wok, curry, hartige taart, jong blad in de salade.
Venkel (blad of knol)
Een zoete aromatisch groente waar met een beetje geluk de Koninginnepage vlinder op afkomt. Ik begon ooit alleen met venkelblad (dus het gewas zonder knol) maar inmiddels heb ik ze allebei in de tuin staan.
Bloeit prachtig met eetbare bloemen. Geeft een prachtige structuur aan je tuin. Herstelt zich na vorst meestal redelijk goed. Lekker in smoothie, salade, stamppot. Het blad en de bloem zijn erg decoratief op salades.
Palmkool
Zo mooi! Hij vormt een gouden combi met afrikaantjes (tagetes) om de planten heen: voor het oog én tegen luizen. Makkelijke plant waar je vanaf augustus tot vér in de volgende lente van eet. Laat de plant vooral in bloei schieten na de winter: fijn voor de bijen.
Rode koolrabi
De groene koolrabi kan natuurlijk ook, maar de rode is gewoon mooi. De plant is een makkelijke groeier en geeft redelijk vroeg in het seizoen al oogst. Rauw, gekookt of geroosterd is koolrabi heerlijk. Ook het blad is eetbaar.
Pronkboon
Een robuuste snijboon die práchtig bloeit! Al van een aantal planten heb je veel oogst. Oogst ‘m jong; te grote peulen smaken vezelig en kun je dan beter laten hangen om als droogbonen te bewaren.
Courgette
Het maakt niet uit welk soort, vorm of kleur; gewoon doen. Een enkele plant geeft al lekker veel opbrengst. De bijen bezoeken de bloemen graag en in de keuken kun je er alle kanten mee op; smoothie, rauwkostsalade, wokken, soep. En ook inmaken in het zuur is superlekker! Bespaar ruimte door de plant op te binden. Aan de voet van de plant zet ik kruiden, zoals snijselderij of peterselie neer of bijvoorbeeld goudsbloemen.
Nieuw-Zeelandse spinazie
Geeft maandenlang een heerlijke oogst, en heeft in tegenstelling tot de normale spinazie geen last van de hitte. Lekker vlezig blad, weinig ziektegevoelig. Kan wel een meter in de omtrek de ruimte vullen. Maar omdat ‘ie ook onder hoog groeiende planten groeit, kan je ‘m als bodembedekker inzetten en bespaar je ruimte. Hij groeit bij mij onder de boerenkool.
Binnenkort deel ik deel II van mijn favoriete groenten. Aan tomaten wijd ik een losse blog, want dat zijn er gewoon teveel om te noemen!
Lees hier deel II van mijn moestuin must-haves over groente!