Moestuin must-haves: gewassen (deel II)
14 december 2021 
2 min. leestijd

Moestuin must-haves: gewassen (deel II)

Moestuin musthaves! Ik deel komende dagen mijn favoriete groente, fruit, kruiden en bloemen! Vandaag deel II van mijn favoriete groenten. Deze lijst zal altijd incompleet blijven; er is namelijk zoveel op te noemen eigenlijk! Maar toch heb ik een keuze gemaakt. Volgend jaar komt er vást weer iets anders op.  

tuinboon moestuintip moestuin

Tuinboon

Vroeg in het seizoen al oogst, want je kunt ze in het najaar of vroege voorjaar al zaaien (leggen noem je het eigenlijk).  Wil je meer kleur in de tuin? Kies de roze variant. Roze bloemen en bonen.


Daikon/rettich

Groeit makkelijk, geeft je salade ‘n fijne bite. Blad is eetbaar, lekker in wokgerecht, pesto.

Pompoen

Doen! Bind op via groeistokken of leid langs een muur, schutting, boom of heg: ruimtebesparing. Kies een soort met niet al te grote vruchten, bind vast bij de vrucht. Voor zoete en hartige gerechten, maandenlang houdbaar.

Radijs

Doen! Zaai op elk vrij stukje wat radijs. Vooral geschikt als voor- en nateelt.

Tatsoi

Leuk klein rond blad. Oogst voor langdurige oogst niet de hele plant; alleen de blaadjes. Leuk voor in een salade of kort wokken.

Rucola

Snelle groeier! In het vroege voorjaar al snel oogst. Zaai aan het eind van de zomer voor oogst tot na de winter.

Mosterdblad

er zijn veel verschillende soorten mosterdblad. Leuk om te variëren! Afhankelijk van het soort heeft het een pittige smaak. Een makkelijke plant, langdurige oogst als je alleen het blad oogst en het hart in tact laat.

Pluksla

Fijn om altijd bladgroen te hebben! De mix met verschillende kleuren vind ik ‘t leukst. Regelmatig een rijtje zaaien voor langdurige oogst.

komkommer moestuin moestuintip

Komkommer

Doen! Bind de plant op en oogst regelmatig voor nieuwe vruchtzetting. Breed inzetbaar in de keuken: smoothie, salade, tzatziki, inmaken in het zuur of kort fermenteren of kort stoven.

Augurk

Ook doen! Heerlijk om de hele winter door augurk in het zuur van eigen oogst te eten. Met slechts een paar planten heb je al een behoorlijke oogst. En in m’n boek een verrassend augurkrecept!

Paarse stamslaboon

Donkerpaarse sperziebonen met prachtige bloemen! Veel opbrengst. Ik zet ze aan de voet van hogere planten. Scheelt ruimte! Grappig detail: de boon kleurt groen tijdens het garen. 

Boomspinazie

Groeit uit tot een boompje als ‘ie de ruimte krijgt! Groeit zelfs op de schraalste zandgrond. Geeft een enorme oogst. Prachtige roze-paarse toppen. Lekker in de salade, soep of curry. Wel doseren: het blad heeft een karakteristieke smaak.

moestuin, winterpostelein

Winterpostelein

Doen! Geeft de hele winter tot in april bladgroen. Smaak: klein zuurtje. Een enorm makkelijke groeier, zaai 'm overal waar je maar kunt in het najaar voor een overvloedige oogst. Lekker in smoothie, soep, curry, hartige taart.

Deel I must-haves gemist? Lees die hier

Over de schrijver
Jessica Koomen blogt over duurzaam moestuinieren, handige moestuintips en gezonde recepten.
Reactie plaatsen