Pancakes van boekweit en biet!
Pancakes lusten we bijna allemaal wel. Lekker om de dag mee te beginnen! Maar heb je ooit vegan bieten pancakes gegeten? Doen! Ik hou van groente, en ik hou ervan om er zoveel mogelijk van in mijn maaltijden te verwerken. Niet alleen bij de avondmaaltijd, maar eigenlijk al vanaf het ontbijt. Een groene smoothie (of een rode, of oranje) is al een groentestap in de goeie richting, zo aan het begin van je dag. In plaats van vaak lege koolhydraten (de standaard cereals, een bammetje) vul je je lijf direct met allerlei voedzame stoffen waar je niet alleen die dag veel aan hebt, maar die ook bijdragen aan gezondheid op de lange termijn. In je lichaam vinden er – zonder dat we het doorhebben – zo ontzettend veel processen plaats! En die processen worden ondersteund door een breed spectrum aan vitamines, mineralen, spoorelementen in de breedste zin van het woord. En groente draagt daar een enorm belangrijk steentje aan bij.
Dus als je je lifestyle wilt verbeteren: kies voor meer groente! En Miss Beanie helpt je daar graag bij. Want deze pancakes met biet zijn lekker, vullend, voedzaam en gezond! Glutenvrij uiteraard ook, zoals alle recepten op mijn website. Biet is een gezonde groente en niet zo duur: twee vliegen in één klap!
De Bijzondere Biet
Bieten hebben onder meer een gunstige werking op hoge bloeddruk, verbeteren je sportprestaties, helpen je lichaam te ontgiften, bevatten antioxidanten, en ondersteunen ontstekingsremmende mechanismen in je lichaam. In het Moermandieet is de biet vaste klant op het menu: het wordt ingezet tegen kanker.
De biet kan je zowel rauw (in je smoothie, dun gesneden in je salade) als warm (gekookt of gegrild) eten. De biet past daarnaast ook in een zoet gerecht thuis. Ooit mijn brownies gegeten? Deze maak je namelijk ook onder andere met… jaja: biet!
De bieten pancakes kan je hartig maar ook met zoet beleggen. Scroll voor diverse opties naar beneden.
Wat heb je nodig
voor ongeveer 8 pancakes
- 100 gram geraspte rauwe bieten (gekookt mag ook)
- 75 gram boekweitmeel (of rijstmeel)
- 20 gram lijnzaad
- 150 ml water
- 1 tl (wijnsteen)bakpoeder
- snuf zout
- olie om in te bakken
Staafmixer en een koekenpan
Aan de slag
- Voeg de geraspte bieten met het water en de lijnzaad in een hoge kom en pureer met de staafmixer. Hou je hand erop: het spettert!
- Voeg het meel en een snuf zout toe, meng goed
- Is je beslag te dik (pancakebeslag is dikker dan pannenkoekenbeslag!)? Voeg dan nog een klein beetje water toe. Het beslag moet, als je het in de pan schept, ietwat uitlopen, maar lang niet zoals bij een pannenkoek
- Verwarm de koekenpan(nen) voor, voeg wat olie om in te bakken toe. Draai op een medium tot laag vuur als de koekenpan op temperatuur is
- Giet het beslag in het midden van je koekenpan en bak ca. 5 minuten per kant
Beleg je pancake zoet of hartig
- Wil je extra flavor toevoegen aan je zoete pancake? Voeg dan twee theelepels vanilleextract toe aan je beslag
- Hartig? Beleg de pancakes met tahin, avocado en een snuf zout en peper: heerlijk voor ontbijt of lunch!
- Of beleg de pancakes met bladgroen, een stuk augurk en sprenkel er een frisse dressing overheen
- Wil je een luxe belegde pancake: beleg de bietenpancake dan met de twee bovengenoemde ingrediënten! Je kunt dit als voorgerecht serveren, of als een heerlijke lunch! Bak in dit geval blini’s (zie foto’s)
Zo, heb jij alvast je eerste portie groente van vandaag binnen; goed bezig! En check voor andere groentepancake-inspiratie dit recept voor boerenkoolpancakes!