Boerenkoolpancakes
18 mei 2019 
in Lunch
2 min. leestijd

Boerenkoolpancakes

Boerenkool en pancakes combineer je misschien niet direct met elkaar, maar ohoh wat is dat lekker! Vroeger smulde ik altijd van het boerenkoolstamppotkliekje uit de koekenpan, vond ik eigenlijk nog lekkerder dan de verse stamp. En deze boerenkoolpancakes deden me hier een beetje aan denken.

Gezondheidsvoordelen van boerenkool

Boerenkool is allang niet meer stoffig en oudbollig; boerenkool is hip want het blijkt dus gewoon een superfood te zijn! Boerenkool is vezelrijk (joepie, roepen je darmen), het bevat best wat ijzer, vitamine A, C en K en anti-oxidanten. Boerenkool bevat ook omega 3 vetzuren, en die missen we nog wel eens in ons westerse dieet.

Al met al: boerenkool kunnen we dus best wat vaker eten! Ik gooi boerenkool graag door m’n smoothie: rauw, helemaal prima. Boerenkoolcurry is ook favoriet bij ons. En nu dus ook de boerenkoolpancakes! Die eet ik overigens graag bij de lunch, lekker met wat salade erbij, dit recept voor bietenspread of met een flinke klodder tahin en een royale toef kiemgroente.

Slechts drie ingrediënten

Deze pancakes bevatten slechts drie ingrediënten! Ze zijn glutenvrij, vegan en biobudget. Ik gebruikte voor dit recept diepvriesboerenkool: goed te betalen en makkelijk. Ik vries altijd een deel in, want ‘preppen’ maakt het gezonde leven namelijk stukken makkelijker. Deze pancakes zijn dankzij de boerenkool lekker voedzaam!

Heb je palmkool in de tuin staan? Dan kan je die ook gebruiken in plaats van boerenkool. Snij ‘m zo fijn als je kunt. En het kan zijn dat je nog ietsje water moet toevoegen. Het beslag moet sowieso dikker zijn dan pannenkoekenbeslag.

Lekker lunchen in de tuin!
Bak er vooral lekker veel van. Vries een voorraadje in; heel handig voor een snelle en gezonde lunch!

Je hebt nodig

voor 6 pancakes

 • 150 gram boekweitmeel
 • 250 ml water
 • 200 gram boerenkool (diepvries boerenkool of hak zelf zeer fijn)
 • (evt. snuf zout)
 • (olie om in te bakken)

Aan de slag

 • Meng het water door de boekweitmeel
 • Voeg de boerenkool toe
 • Schenk wat olie in een voorverhitte koekenpan en schep een soeplepel beslag in de pan
 • Strijk met de bolle kant van een vochtige lepel eventueel het beslag wat gladder
 • Bak iedere kant 2 tot 3 minuten op een medium hitte (voorkom donkerbruine korstjes; da’s lekker maar niet zo gezond)
 • Verwarm een andere koekenpan op een laag pitje, en leg hier alle pancakes in met een deksel erop, zodat ze nog verder kunnen garen

Leg een voorraadje aan

Heb je voldoende tijd? Verdubbel dan het recept zodat je een lekkere voorraad kunt bakken! Even invriezen en je hebt heel snel de basis voor een gezonde lunch klaar.

Variatietips

De drie ingrediënten vormen de basis van dit recept. Heb je zin in meer pit? Voeg dan wat cayennepeper of gerookte paprikapoeder toe. Daarnaast vind ik komijn altijd heel goed combineren met boerenkool. Peterselie, oregano of knoflook kunnen prima overweg met boerenkool. Of een Indiase touch met kerrie of garam massala. Die maken het ook tot een feestje voor je smaakpapillen. Voldoende keuzeopties tot variëren dus, mocht je daar zin in hebben.

Over de schrijver
Jessica Koomen blogt over duurzaam moestuinieren, handige moestuintips en gezonde recepten.
Boerenkool pesto – EetbaarEde
Door

Boerenkool pesto – EetbaarEde

op 17 Nov 2020

[…] van Miss Beanie, pesto van boerenkool:“Ik eet ‘m in de groene smoothie, in de boerenkoolpancakes, in noedelsoep, boerenkoolsalade (zo lekker met tahin en zoete aardappel!), groentechips, of wat […]

Reactie plaatsen