Zaaikalender van augustus
Het is augustus! Tijd voor een nieuwe zaaironde! Want deze maand heeft nog heel wat zonuren; en daar willen we gebruik van maken. Dus zaai voor en zaai in vollegrond voor oogst in de late zomer, herfst, winter en zelfs vroege lente!
Ook in augustus is er nog heel veel mogelijk. Het is dus niet nodig om lege gaten in je tuin te hebben; die kun je direct opvullen. Kijk op de aanwijzingen op de verpakking of je deze moet voorzaaien of rechtstreeks kunt zaaien. En in sommige gevallen kan het allebei; hierdoor spreid je je kansen.
Bij veel zon en hitte zullen je bladgroenten snel willen doorschieten; zaai deze dus op een beschutte plek met wat meer schaduw.
Zaaien in augustus
- Andijvie
- Biet
- Bindsla
- Bladmosterd
- Bloemkool (weeuwenteelt)
- Chinese kool
- Courgette (beetje laat maar als je snel bent kun je absoluut nog oogst verwachten van september tot de vorst!)
- Dille
- Kervel
- Koriander
- Meiraapjes
- Mizuna
- Paksoi
- Peterselie
- Pluksla
- Raapsteeltjes
- Radijs
- Rammenas
- Rucola
- Sla
- Snijbiet
- Spinazie (rondzadig)
- Spitskool (weeuwenteelt)
- Tatsoi
- Tuinkers
- Veldsla
- Wortel
- Wortelpeterselie
- Winterpostelein
- Zomerpostelein
Bloemen
Bloemen zijn onmisbaar in de moestuin! Ze trekken bestuivers aan, verwarren plaagdieren en een deel van de nuttige moestuinbloemen is ook nog eens eetbaar.
- Afrikaantjes
- Goudsbloemen
- Korenbloemen
- Oost-Indische kers
- Kamille
- Groot kaasjeskruid
Officieel is de zaaitijd van een aantal van deze bloemen al voorbij. Maar mijn ervaring is dat er met een mooie nazomer nog heel veel kan gaan bloeien tot de vorst inzet (dat klinkt nu nog heel ver weg gelukkig!); grijp je kans!
Je ziet aanvullend via deze link bij Bloem en Oogst een mooi overzicht van inheemse bloemen die je voor bloei dit jaar en voor volgend jaar zaait in augustus. Bloem en Oogst: Nederlandse biologische zaden, met liefde door Eline en Gossen gekweekt in Wapserveen!
Een extra voorzaaitip
Last van slakken? Zaai dan zoveel mogelijk voor en plant pas als de plant goed groot is. Dat kan betekenen dat je na het voorzaaien nog een keer verspeent, voordat je uitplant in vollegrond. Zo’n plant is beter bestand tegen slakkenvraat dan een klein kiempje.
Wil je meer leren over moestuinieren? Bestel dan mijn moestuin- en kookboek Natuurlijk moestuinieren!