Auteur - spreker - zangeres
Dit ben ik! Bouwjaar 1974, natuurlijk moestuinier, foodie, recyclefan, auteur, spreker, zangeres en getrouwd met mijn soulmate Collin Leijenaar, drummer, producer en eigenaar van Novae Popschool en tevens hoofd klussen, compost en vijver.
De liefde voor tuinieren, gezonde voeding en duurzaam leven heb ik niet van een vreemde. Mijn moeder voedde me op met allerlei weetjes over gezond eten, zuinig leven en zorgdragen voor de aarde. Ze was dol op tweedehands koopjes en gaf de voorkeur aan een eenvoudige leefstijl. Mijn vader verzamelt onder andere ambachtelijke gereedschappen en ik ken niemand die beter in recyclen is dan hij. En zijn smaakvolle soepen en salades zijn fameus!
In m’n jong-volwassen tijdperk werd wat ik van mijn moeder had meegekregen minder belangrijk voor me. Ik kookte regelmatig uit potjes en zakjes, we hadden een kaal betonnen balkon en gedroegen ons als een gemiddelde consument. Die periode staat inmiddels ver van me af. Ook voor mijn lief. We leven dichter bij de natuur en de inzichten die we daardoor opdeden (en nog steeds doen!) zijn van grote invloed op onze leefstijl gebleken. Collin ziet de kringloop gelukkig niet meer als een plek waar je een besmettelijke ziekte oploopt, houdt van koken met onbewerkte producten en introduceerde jaren geleden zelfs de groene smoothie!
Tuinieren en gezondheid
Gezond eten werd in 2012 belangrijker voor me. Ik kampte met gewrichtsproblemen en toen ik overschakelde naar een onbewerkt voedingspatroon, dat grotendeels uit groente, kruiden, volle granen en peulvruchten bestond, verdwenen die klachten. Helaas kreeg ik een jaar later, onderweg naar een optreden, een auto-ongeluk waar ik een chronische whiplash en diverse restklachten aan overhield. Daardoor is de tuin eigenlijk nog belangrijker geworden; het geeft me de nodige beweging, het helpt me om te ontprikkelen en om stress los te laten.
Ik ben een enorme fan van koken, pure voeding, van zelf maken en ontdekken, van snelle, eenvoudige én heerlijke recepten, van uitgebreide diners met twee dagen voorbereiding, van zelf uitproberen (met hemelse ontdekkingen én smakeloze miskleunen), lekker uitgebreid tafelen met vrienden met mooie wijnen en goeie gesprekken.
Ik probeer om in iedere maaltijd groente, fruit en/of kruiden te verwerken. Met een slim tuinontwerp hebben we jaarrond verse oogst én een volle kelder met wintervoorraad. Daarnaast wil ik ook niet alleen aan mezelf denken, maar ook aan de planeet en alles wat erop leeft. Onze tuin is eetbaar voor het onmisbare tuinleven.
En door mijn moestuinreis kreeg ik zomaar de mogelijkheid om een boek te schrijven! Mijn eerste boek "Seasons moestuin" uit 2022 kwam twee jaar later uit als herziene versie met de nieuwe titel "Natuurlijk moestuinieren!". En in maart 2025 komt mijn derde titel uit: "Thuis in de moestuin".
Ik heb altijd enorm van schrijven gehouden; waren dat eerst mijn eigen liedjes, nu zijn dat mijn boeken en blogs!