Auteur - spreker - zangeres
Dit ben ik! Bouwjaar 1974, ecologisch moestuiinier, foodie, recyclefan, auteur, spreker, zangeres en getrouwd met mijn soulmate Collin Leijenaar, drummer, producer en eigenaar van Novae Popschool.
De liefde voor tuinieren, gezonde voeding en duurzaam leven heb ik niet van een vreemde. Mijn moeder heeft me opgevoed met allerlei weetjes over gezond eten, zuinig leven en zorgdragen voor de aarde. Ze was dol op tweedehands koopjes en gaf de voorkeur aan een eenvoudige leefstijl. Mijn vader verzamelt onder andere ambachtelijke gereedschappen en ik ken niemand die beter in recyclen is dan hij. En zijn smaakvolle soepen en salades zijn fameus!
In m’n jong-volwassen tijdperk werd wat ik van mijn moeder had meegekregen minder belangrijk voor me. Ik kookte regelmatig uit potjes en zakjes, we hadden een kaal betonnen balkon en we kochten ons meubilair grotendeels bij Ikea. Die periode staat nu enorm ver van me af. Ook voor mijn lief. Hij ziet de kringloop gelukkig niet meer als een plek waar je een besmettelijke ziekte oploopt, houdt van koken met onbewerkte producten en heeft me jaren geleden zelfs over de streep getrokken om te ontbijten met een groene smoothie!
Tuinieren en gezondheid
Gezond eten werd in 2012 belangrijker voor me. Ik kampte met gewrichtsproblemen en toen ik overschakelde naar een onbewerkt voedingspatroon, dat grotendeels uit groente, kruiden, granen en peulvruchten bestond, verdwenen die klachten. Helaas kreeg ik een jaar later, onderweg naar een optreden, een auto-ongeluk waar ik een chronische whiplash en allerlei restklachten aan over heb gehouden. Daardoor is de tuin eigenlijk nog belangrijker geworden; het geeft me de nodige beweging en het helpt me om te ontprikkelen en om stress los te laten.
Ik ben een enorme fan van koken, pure voeding, van zelf maken en ontdekken, van snelle, eenvoudige én heerlijke recepten, van uitgebreide diners met twee dagen voorbereiding, van zelf uitproberen (met hemelse ontdekkingen én smakeloze miskleunen), lekker uitgebreid tafelen met vrienden met mooie wijnen en goeie gesprekken.
Ik probeer om in iedere maaltijd groente, fruit en/of kruiden te verwerken. Dat lukt niet altijd, maar ik merk aan mijn energie en lijf dat het me goed doet. Daarnaast wil ik ook niet alleen aan mezelf denken, maar ook aan de planeet en alles wat erop leeft.
Natuurlijk Moestuinieren! start bij de basis; de bodem. En neemt je vervolgens mee in het hele proces van bodemverbetering, biodiversiteit, zaaien en opkweken, verzorgen en oogsten. Er staat een zaai- en oogstkalender in en per gewasfamilie lees je niet alleen alle benodigde informatie voor een goede groei en oogst, maar avontuurlijke, smakelijke, plantaardige en vegetarische recepten met de oogst in de hoofdrol! Ook lees je over diverse conserveertechnieken met bijbehorende recepten zodat je jaarrond van eigen oogst kunt genieten.
Ik weet zeker dat dit boek jou ook zal inspireren!