Over mij

Over mij

Mijn naam is Jessica Koomen. Bouwjaar 1974, verslaafd aan mijn moestuin, foodie, recyclefan, zangeres en getrouwd met drummer en producer Collin Leijenaar.


De liefde voor tuinieren, gezonde voeding, duurzaam leven, mooie oude spulletjes en genieten van het leven heb ik niet van een vreemde. Mijn moeder heeft me opgevoed met allerlei weetjes over gezond en niet gezond, zuinig leven, goed zijn voor de natuur (want zo noemden we dat toen), de moestuin en genieten van haar tuintje. En ze was dol op mooie oude spulletjes en tweedehands koopjes. Mijn vader verzamelt nogal veel antiek; van antieke motors en fietsen tot emaille reclameborden en aardappelschilmachientjes. En zijn soepen en salades zijn fameus!


In m’n jong-volwassen tijdperk werd wat mijn ouders op dat vlak hadden meegegeven niet meer zo belangrijk voor me. Ik kookte regelmatig uit potjes en zakjes, we hadden een saai betonnen balkon en we kochten ons meubilair grotendeels bij Ikea. Die periode staat nu enorm ver van me af. Ook voor m’n lief. Hij ziet de kringloop gelukkig niet meer als een plek waar je een besmettelijke ziekte kan oplopen, houdt van koken en heeft me jaren geleden zelfs over de streep getrokken om te ontbijten met een groene smoothie!

Jessica Koomen haar recycle kas

Tuin

We wonen sinds april 2019 in Bennekom in een huisje uit 1946 met een grote achtertuin. In de loop der jaren is de liefde voor onze siertuin veranderd naar een moestuinverslaving. Ik kan me geen leven meer indenken zonder het zaaien en zien groeien en oogsten van groenten, fruit en kruiden en eetbaar onkruid uit onze eigen tuin. Ik kom tot rust in mijn tuin en ik kan er heerlijk relaxen. Trek al wiedend paralellen tussen de wetten van de natuur en die van het leven. Ik geef er feestjes en borrels en drink er koffie met m’n lief. Ik bekwaam me er in de kunst van het luieren en kan er soms ook keihard in ploeteren (met de nodige hulp van echtgenoot met spierkracht). Onze tuin geeft letterlijk en figuurlijk voeding en leven. Mijn tuin verrijkt me enorm, in veel opzichten.


Koken en voeding

Gezond etenis ruim tien jaar geleden belangrijker voor me geworden. Toen we op tour met een band door Europa gingen (ik was daar backing vocal en toetseniste) wist ik dat ik fit moest blijven om de korte nachten en intensieve dagen vol te houden. Ik startte met hardlopen en werd ook min of meer gedwongen door ernstige gezondheidsproblemen om geraffineerd voedsel te vermijden. Pizza en Chinese rijsttafels on tour zijn redelijk standaard, maar een no go voor mij. Helaas leverde mijn toenmalige kennis van gezond eten te weinig op om resultaat te boeken. Hoe mijn reis naar gezonde voeding en een gezond lijf verder is verlopen lees je in mijn blog hierover: https://jessicakoomen.nl/hippocrates/

Foodie

Ik ben een enorme fan van koken, pure voeding, van zelf maken en ontdekken, van snelle, eenvoudige én heerlijke recepten, van uitgebreide diners met twee dagen voorbereiding, van zelf uitproberen (met hemelse ontdekkingen én smakeloze miskleunen), lekker uitgebreid tafelen met vrienden met mooie wijnen en goeie gesprekken.


Veel van wat op mijn bord ligt bestaat uit groente, fruit en/of kruiden. Dat lukt niet altijd, maar ik merk aan mijn energie en lijf dat het me goed doet. Daarnaast wil ik ook niet alleen aan mezelf denken, maar ook aan de planeet en alles wat erop leeft. Daarom kies ik ervoor om zoveel mogelijk plantaardig te eten. En het beetje vlees dat bij tijd en wijlen eet komt van bijvoorbeeld wild van onze heide of van blije kippetjes uit iemands achtertuin.


Het is een enorm leuke uitdaging om plantaardig te koken; ik eet gevarieerder dan ooit tevoren en ontdek steeds meer mogelijkheden!Miss Beanie in 5-uur-live op RTL4

Duurzaam leven

Als je eerlijke voeding en tuinieren belangrijk vindt, zal duurzaamheid dat waarschijnlijk ook zijn. Althans, zo is dat bij mij gebleken. Alles wat mijn moeder al toepaste ("goed voor de natuur" zei ze vaak!) toen ik jong was, is nu ook weer een belangrijk onderdeel van hoe we leven. Ik vind het inspirerend om me hier in te verdiepen, en ik vind het ook belangrijk. Daarom gaan veel blogs met mijn recepten ook over duurzaam leven. Aan de ene kant hoe je met o.a. grondstoffen omgaat, hoe je mindset is over consumeren. En aan de andere kant wil ik delen over de gezonde en duurzame invloed van plantaardig eten. Vanwege mijn gezondheid werd duidelijk dat minderen in consumptie van dierlijke eiwitten mij goed deden. Maar ik ontdekte ook dat ik daarmee mijn ecologische voetafdruk enorm verkleinde. Schreef ik jaren geleden nog af en toe recepten met ei of kaas als een van de ingrediënten, nu zijn sinds langere tijd mijn recepten plantaardig. Ik hoop hiermee mensen te inspireren om na te denken over hun footprint (foodprint lol). Het positieve effect? Je eet meer groente; en dat kunnen we eigenlijk allemaal wel gebruiken!

Ik ben een enorme fan van tweedehands en recyclen. Deze oude opoe van zo'n 70 jaar oud rijdt nog steeds heerlijk! Ik pak zoveel mogelijk de fiets; de auto alleen voor lange ritten of om spullen te vervoeren. Goed voor het milieu en voor mijn conditie! Kleding koop ik grotendeels in tweedehandswinkels; soms lastig als je naar iets specifieks op zoek bent, maar altijd leuk om te snuffelen wat er hangt.

Boek

Op mijn site komen mijn liefhebberijen en passies samen; en dat maakt me een dankbaar mens. Ik vind het fijn om anderen te inspireren en om ook weer van anderen te leren. Er valt zoveel te ontdekken over moestuinieren, koken, duurzaam leven of gezondheid! En hoe gaaf is het dan dat ik hier een boek over heb kunnen schrijven; van moestuinieren tot gezondheid! Ik ben geen voedingsdeskundige maar ervaringsdeskundige en weet wat pure voeding kan doen voor je gezondheid.


In mijn boek Seasons Moestuin komen al deze onderwerpen aan bod; ik weet zeker dat dit boek jou ook zal inspireren!