Mijn naam is Jessica Koomen. Bouwjaar 1974, verslaafd aan mijn moestuin, foodie, recyclefan, zangeres en getrouwd met drummer en producer Collin Leijenaar.
De liefde voor tuinieren, gezonde voeding, duurzaam leven, mooie oude spulletjes en genieten van het leven heb ik niet van een vreemde. Mijn moeder heeft me opgevoed met allerlei weetjes over gezond en niet gezond, zuinig leven, goed zijn voor de natuur (want zo noemden we dat toen), de moestuin en genieten van haar tuintje. En ze was dol op mooie oude spulletjes en tweedehands koopjes. Mijn vader verzamelt nogal veel antiek; van antieke motors en fietsen tot emaille reclameborden en aardappelschilmachientjes. En zijn soepen en salades zijn fameus!
In m’n jong-volwassen tijdperk werd wat mijn ouders op dat vlak hadden meegegeven niet meer zo belangrijk voor me. Ik kookte regelmatig uit potjes en zakjes, we hadden een saai betonnen balkon en we kochten ons meubilair grotendeels bij Ikea. Die periode staat nu enorm ver van me af. Ook voor m’n lief. Hij ziet de kringloop gelukkig niet meer als een plek waar je een besmettelijke ziekte kan oplopen, houdt van koken en heeft me jaren geleden zelfs over de streep getrokken om te ontbijten met een groene smoothie!
Koken en voeding
Gezond etenis ruim tien jaar geleden belangrijker voor me geworden. Toen we op tour met een band door Europa gingen (ik was daar backing vocal en toetseniste) wist ik dat ik fit moest blijven om de korte nachten en intensieve dagen vol te houden. Ik startte met hardlopen en werd ook min of meer gedwongen door ernstige gezondheidsproblemen om geraffineerd voedsel te vermijden. Pizza en Chinese rijsttafels on tour zijn redelijk standaard, maar een no go voor mij. Helaas leverde mijn toenmalige kennis van gezond eten te weinig op om resultaat te boeken. Hoe mijn reis naar gezonde voeding en een gezond lijf verder is verlopen lees je in mijn blog hierover: https://jessicakoomen.nl/hippocrates/
Ik ben een enorme fan van koken, pure voeding, van zelf maken en ontdekken, van snelle, eenvoudige én heerlijke recepten, van uitgebreide diners met twee dagen voorbereiding, van zelf uitproberen (met hemelse ontdekkingen én smakeloze miskleunen), lekker uitgebreid tafelen met vrienden met mooie wijnen en goeie gesprekken.
Veel van wat op mijn bord ligt bestaat uit groente, fruit en/of kruiden. Dat lukt niet altijd, maar ik merk aan mijn energie en lijf dat het me goed doet. Daarnaast wil ik ook niet alleen aan mezelf denken, maar ook aan de planeet en alles wat erop leeft. Daarom kies ik ervoor om zoveel mogelijk plantaardig te eten. En het beetje vlees dat bij tijd en wijlen eet komt van bijvoorbeeld wild van onze heide of van blije kippetjes uit iemands achtertuin.
Het is een enorm leuke uitdaging om plantaardig te koken; ik eet gevarieerder dan ooit tevoren en ontdek steeds meer mogelijkheden!
Op mijn site komen mijn liefhebberijen en passies samen; en dat maakt me een dankbaar mens. Ik vind het fijn om anderen te inspireren en om ook weer van anderen te leren. Er valt zoveel te ontdekken over moestuinieren, koken, duurzaam leven of gezondheid! En hoe gaaf is het dan dat ik hier een boek over heb kunnen schrijven; van moestuinieren tot gezondheid! Ik ben geen voedingsdeskundige maar ervaringsdeskundige en weet wat pure voeding kan doen voor je gezondheid.
In mijn boek Seasons Moestuin komen al deze onderwerpen aan bod; ik weet zeker dat dit boek jou ook zal inspireren!