Over mij

Over mij

Mijn naam is Jessica Koomen. Bouwjaar 1974, gepassioneerde foodie en food- en duurzaamheidsblogger, zangeres en getrouwd met drummer Collin Leijenaar.


De liefde voor tuinieren, gezonde voeding, duurzaam leven, mooie oude spulletjes en genieten van het leven heb ik niet van een vreemde. Mijn moeder heeft me opgevoed met allerlei weetjes over gezond en niet gezond, zuinig leven, goed zijn voor de natuur (want zo noemden we dat toen), de moestuin en genieten van haar tuintje. En ze was dol op mooie oude spulletjes en tweedehands koopjes. Mijn vader verzamelt nogal veel antiek; van antieke motors en fietsen tot emaille reclameborden en aardappelschilmachientjes. En zijn soepen en salades zijn fameus!


In m’n jong-volwassen tijdperk werd wat mijn ouders op dat vlak hadden meegegeven niet meer zo belangrijk voor me. Ik kookte regelmatig uit potjes en zakjes, we hadden een saai betonnen balkon en we kochten ons meubilair grotendeels bij Ikea. Die periode staat nu enorm ver van me af. Ook voor m’n lief. Hij ziet de kringloop gelukkig niet meer als een plek waar je een besmettelijke ziekte kan oplopen, houdt van koken en heeft me jaren geleden zelfs over de streep getrokken om te ontbijten met een groene smoothie!

Tuin

We wonen sinds april 2019 in Bennekom in een huisje uit 1946 met een grote achtertuin. In de loop der jaren is de liefde voor onze siertuin veranderd naar een moestuinverslaving. Ik kan me geen leven meer indenken zonder het zaaien en zien groeien en oogsten van groenten, fruit en kruiden en eetbaar onkruid uit onze eigen tuin. Ik kom tot rust in mijn tuin en ik kan er heerlijk relaxen. Trek al wiedend paralellen tussen de wetten van de natuur en die van het leven. Ik geef er feestjes en borrels en drink er koffie met m’n lief. Ik bekwaam me er in de kunst van het luieren en kan er soms ook keihard in ploeteren (met de nodige hulp van echtgenoot met spierkracht). Onze tuin geeft letterlijk en figuurlijk voeding en leven. Mijn tuin verrijkt me enorm, in veel opzichten.


Koken en voeding

Gezond etenis ruim tien jaar geleden belangrijker voor me geworden. Toen we op tour met een band door Europa gingen (ik was daar backing vocal en toetseniste) wist ik dat ik fit moest blijven om de korte nachten en intensieve dagen vol te houden. Ik startte met hardlopen en werd ook min of meer gedwongen door ernstige gezondheidsproblemen om geraffineerd voedsel te vermijden. Pizza en Chinese rijsttafels on tour zijn redelijk standaard, maar een no go voor mij. Helaas leverde mijn toenmalige kennis van gezond eten te weinig op om resultaat te boeken. Hoe mijn reis naar gezonde voeding en een gezond lijf verder is verlopen lees je in mijn blog hierover: https://jessicakoomen.nl/hippocrates/

Foodblogger

Ik ben een enorme fan van koken, pure voeding, van zelf maken en ontdekken, van eenvoudige én heerlijke recepten, van uitgebreide diners met twee dagen voorbereiding, van zelf uitproberen (met hemelse ontdekkingen én smakeloze miskleunen) en van uitgebreid tafelen met vrienden met mooie wijnen en goeie gesprekken.


Omdat ik steeds vaker de vraag kreeg of ik het recept van een van mijn gerechten wilde delen, besloot ik om te gaan bloggen. M’n lief bouwde een website voor me en voordat ik het wist nam dat een enorm leuke vlucht!

Ik ben sinds april 2018 blogger geworden van het online platform van het buitenlevenmagazine Seasons: Oogstkoken. Het motto is: uit de tuin op het bord. En dat vind ik een van de meest mooie dingen in het leven.

Daarnaast ontwikkel ik sinds augustus 2018 recepten voor Vitiv: een webshop met biologische natuurvoeding en supplementen. De organisatie Wat Food voor Ede Doetvroeg mij ook om samen te werken. Hoe dat eruit gaat zien is nu nog in ontwikkeling, maar via hun kanalen worden nu alvast mijn recepten gedeeld!

Miss Beanie in 5-uur-live op RTL4
Miss Beanie - duurzaam leven

Duurzaam leven

Als je eerlijke voeding en tuinieren belangrijk vindt, zal duurzaamheid dat waarschijnlijk ook zijn. Althans, zo is dat bij mij gebleken. Alles wat mijn moeder al toepaste toen ik jong was, is nu ook (weer) een belangrijk onderdeel van hoe we leven. Ik vind het inspirerend om me hier in te verdiepen, en ik vind het ook belangrijk. Daarom gaan veel blogs met mijn recepten ook over duurzaam leven. Aan de ene kant hoe je met o.a. grondstoffen omgaat, hoe je mindset is over consumeren. En aan de andere kant wil ik delen over de gezonde en duurzame invloed van vegan food. Vanwege mijn gezondheid werd duidelijk dat minderen in consumptie van dierlijke eiwitten mij goed deden. Maar ik ontdekte ook dat ik daarmee mijn ecologische voetafdruk enorm verkleinde. Schreef ik jaren geleden nog af en toe recepten met ei of kaas als een van de ingrediënten, nu zijn sinds langere tijd mijn recepten vegan. Ik hoop hiermee mensen te inspireren om na te denken over hun footprint (foodprint lol). Het positieve effect? Je eet meer groente; en dat kunnen we eigenlijk allemaal wel gebruiken!
Dat mijn duurzaamheidsleefstijl niet onopgemerkt bleef, bleek toen ik door Wilco van der Kaaij van Alles op Groen werd gevraagd om als vaste spreker mee te touren met hun Duurzaamheidscafé. Ik vertel dan over hoe je op een ontspannen manier bij kunt dragen aan duurzamer leven. En daarnaast ben ik sinds september 2018 ambassadeur van Gelukkig Winkelen: een initiatief dat inzet op duurzaam ondernemen, vergroening, events, food en op sociale meerwaarde. Nou... dat ben ik ten voeten uit!!

Miss Beanie

Op mijn site komen mijn liefhebberijen en passies samen; en dat maakt me een dankbaar mens. Beanie is natuurlijk ook een verwijzing naar voeding, naar koken uit de tuin en naar mijn missie om mensen te inspireren met plantaardige recepten.

Als je verder leest op mijn website zal je ontdekken dat Miss Beanie een beetje eigenwijs is, houdt van eenvoudige gerechten, pure smaken, blij wordt van onconventionele wegen en best een beetje een missie heeft.


Ik ben geen voedingsdeskundige maar ervaringsdeskundige en weet wat pure voeding kan doen voor je gezondheid.

arrow_drop_up arrow_drop_down