Over mij

Jessica Koomen

Auteur - spreker - zangeres


Dit ben ik! Bouwjaar 1974, ecologisch moestuiinier, foodie, recyclefan, auteur, spreker, zangeres en getrouwd met mijn soulmate Collin Leijenaar, drummer, producer en eigenaar van Novae Popschool.


De liefde voor tuinieren, gezonde voeding en duurzaam leven heb ik niet van een vreemde. Mijn moeder heeft me opgevoed met allerlei weetjes over gezond eten, zuinig leven en zorgdragen voor de aarde. Ze was dol op tweedehands koopjes en gaf de voorkeur aan een eenvoudige leefstijl. Mijn vader verzamelt onder andere ambachtelijke gereedschappen en ik ken niemand die beter in recyclen is dan hij. En zijn smaakvolle soepen en salades zijn fameus!


In m’n jong-volwassen tijdperk werd wat ik van mijn moeder had meegekregen minder belangrijk voor me. Ik kookte regelmatig uit potjes en zakjes, we hadden een kaal betonnen balkon en we kochten ons meubilair grotendeels bij Ikea. Die periode staat nu enorm ver van me af. Ook voor mijn lief. Hij ziet de kringloop gelukkig niet meer als een plek waar je een besmettelijke ziekte  oploopt, houdt van koken met onbewerkte producten en heeft me jaren geleden zelfs over de streep getrokken om te ontbijten met een groene smoothie!

Tuin

We wonen sinds april 2019 in Bennekom in een eenvoudig huisje uit 1946 met een redelijk grote achtertuin. In de loop der jaren veranderde onze focus van siertuin naar een eetbare, sierlijke en biodiverse tuin. Ik kan me geen leven meer indenken zonder het zaaien en zien groeien en oogsten van groenten, fruit en kruiden en eetbaar onkruid uit onze eigen tuin. Ik kom tot rust in mijn tuin en ik kan er heerlijk relaxen. Trek al wiedend paralellen tussen de wetten van de natuur en die van het leven. Ik geef er feestjes en borrels en drink er koffie met m’n lief. Ik bekwaam me er in de kunst van het luieren en kan er soms ook keihard in ploeteren (met de onmisbare hulp van echtgenoot met spierkracht). Onze tuin geeft letterlijk en figuurlijk voeding en leven. De tuin verrijkt me enorm, in veel opzichten.


Tuinieren en gezondheid

Gezond eten werd in 2012 belangrijker voor me. Ik kampte met gewrichtsproblemen en toen ik overschakelde naar een onbewerkt voedingspatroon, dat grotendeels uit groente, kruiden, granen en peulvruchten bestond, verdwenen die klachten. Helaas kreeg ik een jaar later, onderweg naar een optreden, een auto-ongeluk waar ik een chronische whiplash en allerlei restklachten aan over heb gehouden. Daardoor is de tuin eigenlijk nog belangrijker geworden; het geeft me de nodige beweging en het helpt me om te ontprikkelen en om stress los te laten.

Jessica Koomen - Groen Moestuingeluk

Foodie

Ik ben een enorme fan van koken, pure voeding, van zelf maken en ontdekken, van snelle, eenvoudige én heerlijke recepten, van uitgebreide diners met twee dagen voorbereiding, van zelf uitproberen (met hemelse ontdekkingen én smakeloze miskleunen), lekker uitgebreid tafelen met vrienden met mooie wijnen en goeie gesprekken.


Ik probeer om in iedere maaltijd  groente, fruit en/of kruiden te verwerken. Dat lukt niet altijd, maar ik merk aan mijn energie en lijf dat het me goed doet. Daarnaast wil ik ook niet alleen aan mezelf denken, maar ook aan de planeet en alles wat erop leeft.

Miss Beanie in 5-uur-live op RTL4

Duurzaam leven

Als je eerlijke voeding en tuinieren belangrijk vindt, zal duurzaamheid dat waarschijnlijk ook zijn. Althans, zo is dat bij mij gebleken. Alles wat mijn moeder al toepaste toen ik jong was, is nu ook weer een belangrijk onderdeel van hoe we leven. Ik vind het inspirerend om me hier in te verdiepen, en ik vind het ook belangrijk. Daarom gaan veel blogs met mijn recepten ook over duurzaam leven. Aan de ene kant hoe je met o.a. grondstoffen omgaat, hoe je mindset is over consumeren. En aan de andere kant wil ik delen over de gezonde en duurzame invloed van vooral veel groente, kruiden, fruit en granen op je bord. Het deed mijn gezondheid enorm goed, maar ik ontdekte ook dat ik daarmee mijn ecologische voetafdruk enorm verkleinde. Ik hoop hiermee mensen te inspireren om na te denken over hun ecologische voetafdruk en om uitbuiting van onze planeet, met alles wat erop leeft te stoppen. Het positieve effect? Je eet meer groente; en dat kunnen we eigenlijk allemaal wel gebruiken!

Ik ben een enorme fan van tweedehands en recyclen. Mijn kleding koop ik voor 95% tweedehands, ik pak zoveel mogelijk de fiets (tweedehands natuurlijk); de auto alleen voor lange ritten of om spullen te vervoeren. Beter voor het milieu en voor mijn conditie! Ook in de tuin maken we zoveel mogelijk gebruik van materiaal uit eigen kringloop en zoeken we daarbuiten naar tweedehands materiaal.

Moestuin- en kookboek

Natuurlijk Moestuinieren! start bij de basis; de bodem. En neemt je vervolgens mee in het hele proces van bodemverbetering, biodiversiteit, zaaien en opkweken, verzorgen en oogsten. Er staat een zaai- en oogstkalender in en per gewasfamilie lees je niet alleen alle benodigde informatie voor een goede groei en oogst, maar avontuurlijke, smakelijke, plantaardige en vegetarische recepten met de oogst in de hoofdrol! Ook lees je over diverse conserveertechnieken met bijbehorende recepten zodat je jaarrond van eigen oogst kunt genieten.


Ik weet zeker dat dit boek jou ook zal inspireren!