25+ courgetterecepten op een rij
Man oh man; wat kun je in een korte tijd worden overladen met deze vruchtgewassen! Persoonlijk vind ik niet dat je teveel courgette kunt hebben. Er staan dus altijd iets teveel planten in onze moestuin. Want dat komt wel op!
Maarrrrr je moet wel een goeie lijst hebben van verschillende verwerkingsopties. Alleen courgettesoep; dat gaat 'm niet worden natuurlijk. En rauw ingevroren courgette verwerken in de keuken geeft ook niet altijd de lekkerste resultaten...
Ik geef je daarom een héle flinke lijst met meer dan 25 van mijn favoriete toepassingen en recepten in de keuken. Een aantal recepten vind je op mijn website, een aantal recepten staan in mijn moestuin- en kookboek Natuurlijk moestuinieren! en van de rest geef ik je een uitleg of een link naar andere blogs.
Zoodles
Vervang (deels) de spaghetti of noedels met zoodles of courgetti. Dit doe je met behulp van een spiraalsnijder of een juliennesnijder. Je kunt de courgette rauw verwerken, kort koken of kort aanfruiten met een uitje en knoflook voor wat meer smaak bijvoorbeeld.
Rauwkost
Snijd courgette in kleine blokjes en verwerk (rauw) in een rauwkostsalade met bijvoorbeeld radijs, tomaat, stengelui, olijven en geroosterde walnoten. Maak een lekkere pittige dressing met mierikswortelpuree of mosterd, pompoenpitolie een scheutje balsamicoazijn en naar smaak een draai zwarte peper en zeezout.
Courgettecurry
Pompoen in curry is heerlijk! Vervang de pompoen door grote blokken (ca 3-4 centimeter) courgette. Halveer de kooktijd. Je kunt dit recept voor pompoencurry als basis gebruiken.
Hartige (plaat)taart
Snijd de courgette in blokjes of schijfjes en gebruik je favoriete hartige taartrecept. Goeie smaakmakers: kerrie, dille, mosterd.
BBQ
Snijd plakken van 1,5 centimeter dik. Maak een marinade van mosterd, milde olijfolie, zwarte peper, zeezout en meng goed met de courgetteplakken. Laat minimaal 2 uur marineren. Gril de plakken beetgaar op de barbecue.
IJs
Maak je wel eens nicecream? Dit doe je door het zoetste fruit in te vriezen en dit dan te pureren in de blender. Je hebt hier verder geen suiker voor nodig. En nu wat avontuurlijker: bananen-courgette ijs! Gebruik 3 delen zeer rijpe bananen en 1 of 2 delen courgette. Pureer dit en giet het mengsel op een ovenschaal of bakplaat. Vries in. Hak de bevroren massa in kleine stukjes en pureer in de blender.
Heb je een ijsmachine? Daar krijg je nog mooier ijs van! Pureer de bananen en courgette in de blender en giet het mengsel in de ijsmachine.
Extra smaakmaker: bramensaus.
Ontbijtpap met havermout
Rasp de courgette op de fijne zijde van de keukenrasp. Laat enkele minuten meekoken in de havermoutpap en voeg wat geraspte appel toe en wat gehakte muntblaadjes. Je kunt deze ook rauw verwerken in je overnight oats overigens.
Ontbijtpap met boekweitgrutten
Rasp de courgette op de fijne zijde van de keukenrasp. Laat enkele minuten meekoken in de boekweitpap. Voeg stukjes appel, rozijnen, geraspte citroenschil en een schep cacao toe.
Pannenkoeken
Raps courgette op de fijne zijde van de keukenrasp en meng dit door je pannenkoekenbeslag. Je vervangt een deel van het water (of melk) met de courgetterasp. Je kunt dit recept als basis gebruiken.
Zoomersmoothie
Pureer een stuk courgette, samen met zoete rijpe pruimen, gepeld hennepzaad, roomse venkel, een scheutje citroensap en wat (amandel- of kokos)melk. Voeg voor extra eiwitten en 'n lekkere crunch nog zaden en pitten toe.
Herfstsmoothie
Pureer een stuk courgette, samen met gepeld hennepzaad, hand- of stoofperen en kaneel. Voeg voor een lekkere crunch en wat eiwitten zaden en pitten toe. Wil je 'm romiger; voeg dan een scheut kokosmelk toe.
Traybake
Snijd courgette, knolvenkel, tomaat, aardappel en ui in dikke plakken van 1 centimeter. Spreid uit over een ovenschaal. Voeg paddenstoelen naar keuze en Provençaalse kruiden, knoflook, zwarte peper en zeezout toe naar smaak. Besprenkel met milde olijfolie, meng alles door elkaar en bak op 175 graden gedurende 45 minuten in de oven op combi boven-onderwarmte en heteluchtstand. Lekkere dille-roomsaus erbij en je weet niet wat je proeft!
Borrelhapje
Snijd de courgette overlangs in plakken van een halve centimeter. Bestrijk met olie en breng op smaak met zeezout en een draai zwarte peper. Rooster in de oven of grillplan gaar. Bestrijd de plakken met (haver)roomkaas en bieslook en rol op.
Hummus
Maak dit hummusrecept. Vervang eventueel een deel van de kikkererwten door courgette. Snijd repen van de rauwe courgette om te dippen.
Courgettebootje
Ook een bekend recept, maar hij blijft leuk en handig. Vooral omdat je de courgette met bijvoorbeeld een kliekje van de vorige dag kunt vullen. Gebruik dit recept ter inspiratie.
DECORATIETIP Courgetteroosjes. Snijd dunne slierten van de courgette en draai roosjes van de sliert. Maak een lekkere maaltijdsalade en prik hier en daar de roosjes in de salade.
Brownie double choc
Geraspte courgette is een fantastisch ingrediënt in cakes en ook in deze brownie! De brownie wordt er heerlijk moist door en zonder dat je het doorhebt eet je gewoon groente! Deze suikervrije yummy brownie moet je echt een keer proberen. Je vindt het recept in mijn moestuin- en kookboek Natuurlijk moestuinieren! en in mijn blog. Daar gebruik ik biet. Vervang de biet door geraspte courgette.
Courgettebrood
Er bestaan talloze broodrecepten met courgette in het beslag verwerkt. Gebruik dit recept van Rineke Dijkinga als inspiratie.
Bananenbrood met courgette
Een zoete cake met bananen, maar ook hier kun je courgette aan toevoegen! Bekijk dit recept maar eens.
Pizzadeeg
Maak je favoriete pizzadeeg en vervang een deel van het water door gepureerde rauwe courgette. Het is een beetje aanvoelen hoeveel je nodig hebt. Voeg naar behoefte wat extra water of juist extra meel toe.
Courgettelasagne
Vervang de originele lasagnebladen door dikke plakken courgette, van minimaal 1 -1,5 centimeter dik. Strooi wat zeezout over de courgettelasagnebladen en volg verder je favoriete lasagnerecept.
Ratatouille
Altijd een goed idee; ratatouille! Lekkere chunky groente, kruiden; zowel warm als koud een heerlijk bijgerecht. Lees de bijgande informatie ook eens die Rineke eronder schrijft.
Courgettetoastje
Eenvoudiger kan niet: vervang een toastje door een rauw plakje courgette en beleg met je favoriete borrelbeleg.
Zadencrackers
Dit recept maak ik in basis met zaden en pitten en bijvoorbeeld boerenkool(pulp). Vervang de boerenkoolpulp door gepureerde courgette en gebruik iets minder water. Heerlijke en gezonde crackers!
Courgettechips
Snijd de courgette in ronde plakken van 0,7 centimeter, bestrijd met olie en breng op smaak met zeezout en fijngehakte kruiden (zoals oregano, dille of bieslook of paparikapoeder) en rooster gedurende 40 minuten op 125 graden in de heteluchtoven. Laat afkoelen; dan worden de schijfjes knapperig. Heb je een voedseldroger? Volg dan de receptuur die speciaal voor de voedseloven is geschikt.
Courgette-peermuffins
Een heerlijke zoete muffin met courgette erin verwerkt, die je overigens niet proeft. Lekker als ontbijt, tussendoortje, bij een high tea of picknick. Het recept vind je in mijn moestuin - en kookboek Natuurlijk moestuinieren!
Courgette-rijstmuffins
Het recept voor de de hartige variant van een muffin staat ook in mijn moestuin- en kookboek. Een heerlijk koud lunchgerechtje, een heel feestelijk door de gele kleur. Echt een aanrader!
Sultanakoekjes
Ken je de sultanakoekjes? Ik maak daar een variant mee met boekweitvlokken, geraspte kokos, rozijnen, geraspte appel en geraspte courgette en een schepje kokosolie. Voeg wat zeezout en bakpoeder toe, eventueel nog wat anijspoeder of Ceylon kaneelpoeder en kneed tot een bal. Rol uit tot een lap van 3/4 centimeter en snijd voor in vierkantjes: dit worden de breekranden. Bak gaar in 30 minuten op 150 graden op combinatiestand hete lucht en boven/onderwarmte.
Sandwichtorentje
Maak een flinke pot groente-kruidenspread van (haver)room, bieslook, gehakte rucola, fijngehakte olijven, kappertjes of fijngehakte courgette in het zuur, geroosterde pijnboompittjes (of andere nootjes/pitten/zaden naar keuze). Breng op smaak met zeezout en zwarte peper. De spread moet hoog op smaak zijn.
Snijd (het liefs van de bolcourgette) plakken van 0,5 centimeter dik. Je kunt de plakken óf rauw verwerken of grill ze kort met wat olie en peper en zout. Snijd een tomaat in dunne plakken.
Leg een plak courgette op een bord, besmeer met een laagje spread en leg er een of meer tomatenplakken op. Leg een plak courgette erop en herhaal het proces totdat je plakken op zijn of totdat je vindt dat het torentje hoog genoeg is. Slab om en smullen maar
Geen tijd om zelf een spread te maken? Gebruik dan kant en klare walnotenpesto en meng er (haver)room en gehakte rucola doorheen.
Ingemaakt; courgette in het zuur
Je kunt augurk vervangen door courgette; maak er heerlijk tafelzuur van! De uitleg vind je in Natuurlijk moestuinieren! of klik hier om naar de blog met alle info te gaan. Succes gegarandeerd!
Gevulde courgettebloemen
Je kunt zowel de courgette als de bloem eten! Vul de bloem (de mannelijke die op een steeltje groeit, of de vrouwelijke die aan de vrucht vastzit) met een lekkere paddenstoelen-rijstvulling bijvoorbeeld. Rooster kort in de oven en smullen maar. Ga hier naar het recept.
Koude courgettesoep
Ken je mijn komkommersoep? Er staan twee lekkere recepten in mijn boek Natuurlijk moestuinieren! van zowel een koude als een warme komkommersoep. En zoals wel vaker, kun je heel makkelijk foodswaps doen. In dit geval vervang je komkommer door courgette! Het recept vind je in mijn moestuin- en kookboek Natuurlijk moestuinieren!
Courgettesoep
If all else fails: the good old courgettesoep!
LOL
Conclusie
Er is ZOVEEL mogelijk met courgette! Ik heb m'n best gedaan om je zoveel mogelijk opties te geven waarvan ik weet dat jij daar absoluut mee aan de slag kunt in de keuken. En wie weet ben je zo geïnspireerd geraakt dat je zelf nog meer ideeën krijgt! Laat me dat hieronder vooral weten!
Liefs Jessica