Groentecrackers van pulp en pitten
03 maart 2020 
3 min. leestijd

Groentecrackers van pulp en pitten

De meeste mensen om ons heen denken altijd dat ik de aanzwengelaar ben van ons gezonde eten. Dan keken ze meewarig naar Collin en dachten “Moet zeker van je vrouw…” Maar in werkelijkheid is m’n lief de aanstichter van dit alles. Jaren geleden ging Collin op zoek naar een gezonde optie om de standaard broodmaaltijden van ’s morgens en ’s middags te vervangen. Hij vond dat we met die ladingen brood wel vezels binnenkregen, maar redeneerde dat het beleg niet heel veel deed: hagelslag, jam, leverpastei, kaas. En daar had hij gelijk in weten we nu. Dus na wat online speurwerk begon hij met het maken van groene smoothies en stuitte toen ook op een sapcentrifuge, want groene sapjes: dat was het toen helemaal. Omdat ‘ie ook nogal van gadgets houdt, kwam er dus zo’n apparaat bij ons thuis. De sapcentrifuge werd fanatiek gebruikt. Ladingen groente en fruit werden er gejuiced! Daarna kwam er een slowjuicer in huis, want die bleek nóg beter te zijn dan een sapcentrifuge. Ook aangeschaft door manlief uiteraard, hoewel mensen mij nog steeds vragend aankijken als ze het ietwat scifi-achtige apparaat in onze keuken zien staan. Het pulp dat daaruit kwam was stukken droger en we gingen op zoek naar wat we ermee konden. We trokken er bouillon van en ik maakte er crackers mee. Pulp van fruit roerde ik door m’n cakebeslag of het ging in de havermout- of boekweitpap.

Inmiddels ben ik meer van de dikke smoothies dan van de juices, maar Collin drinkt nog regelmatig zeer vrijwillig een ‘shotje’ boerenkoolsap met wat gember, citroen, kurkuma en wat olie. De held. En ik maak dan weer dankbaar gebruik van het overgebleven pulp, heb ik weer een excuus om crackers te maken! Hoewel je deze crackers natuurlijk ook met niet uitgemergelde boerenkool kunt maken.

Nu heb ik al eerder een recept online geplaatst voor boerenkoolcrackers met pulp, maar deze is nóg eenvoudiger. Ook fijn toch!

Een pulpcracker met pompoen-kikkererwtenspread. Lekker wat veggies uit de tuin erbij én de eerste bloem van de maagdenpalm! In februari kan je als het even meezit winterpostelein en veldkers vinden. En dankzij deze zachte winter heb ik enorm veel overwinterde rucola en groene venkel.

Keukenbenodigdheden

 • 2 vellen bakpapier
 • Ovenplaat of rooster
 • Deegroller
 • Molentje/blender/staafmixer

Wat heb je nodig

 • 100 – 150 gram groentepulp *
 • 25 gram pompoenpitten **
 • 35 gram zonnebloempitten **
 • 40 gram lijnzaad **
 • 135 ml water
 • Snuf zeezout
 • Evt. kruiden zoals 2 tsp kerrie, of 1 tsp gemalen komijn, of 2 tsp Provençaalse kruiden, etc

*) Ik gebruikte in dit geval boerenkool maar je kunt ook pulp van spinazie, snijbiet, biet, wortel, bleekselderij, pompoen, zoete aardappel, etc. gebruiken. Voor wat extra smaak voegde ik kerrie en cayennepeper toe. Je kunt hier eigenlijk alle kanten mee op.

**) De pitten en zaden kan je ook vervangen of anders verdelen: kijk gewoon wat je in huis hebt. Het kan zijn dat je iets meer water moet toevoegen omdat sommige pitten of zaden meer vocht opnemen dan de ander.

Aan de slag

 • Verwarm de oven voor op 150 graden
 • Maal de pitten en zaden samen met het zout en het water fijn in een molentje, blender of met staafmixer. Het mag nog wel structuur houden; niet alles hoeft fijn gemalen te worden
 • Stort het mengels in een beslagkom en meng het pulp erdoor heen
 • Afhankelijk van hoe droog je pulp is, zal je moeten bepalen of je meer water nodig hebt. Het deeg mag best nog een beetje plakkerig zijn
 • Stort het deeg op het bakpapier en leg het andere vel er bovenop. Rol het uit tot een plak van ca. 3 mm. Niet te dun, anders breekt de cracker
 • Haal nu het bovenste vel eraf. Plakt het teveel? Je kunt het vel ook laten zitten en na het bakken eraf trekken
 • Voor een nette crackervorm maak je nu alvast inkepingen in het deeg. Voor een robuustere vorm breek je ze na het bakken pas in stukken
 • Plaats de ovenplaat in het midden van de oven en bak gaar in ca. 25 minuten. Controleer al vanaf 20 minuten. De duur kan verschillen vanwege het aanwezige vocht in de pulp en de dikte van je cracker uiteraard!

Besmeer met pesto, tahin of hummus en maak af met een flinke toef kiemgroenten, verse kruiden zoals peterselie of bieslook, of met fijngehakte rauwkost.

Houdbaarheid

De crackers kan je in een afgesloten bak of pot 4-5 dagen bewaren. Maar dat haal je toch niet, daar zijn ze te lekker voor! Heb je heel veel pulp? Je kunt de pulp ook invriezen. Je ontdooit het dan weer op het moment dat je weer crackers wilt bakken.

Je kunt ook direct een dubbele batch deeg maken en dit deeg in een platte plak invriezen. Na het ontdooien rol je ‘m uit en bak je ‘m. Scheelt net weer een paar minuten werk dankzij het preppen; dé sleutel voor gevarieerd en gezond eten.

Enjoy!

Over de schrijver
Jessica Koomen blogt over duurzaam moestuinieren, handige moestuintips en gezonde recepten.
Collin Leijenaar
Door

Collin Leijenaar

op 03 Mar 2020

Yeah! Laat mij maar boerenkoolsap drinken. Houd ik van! ;)

Reactie plaatsen