Recept voor glutenvrije brownies
04 november 2016 
2 min. leestijd

Recept voor glutenvrije brownies

suikervrije glutenvrije brownie recept miss beanie

Een lekkere voorraad voor in de vriezer. Heb ik, als ik zo af en toe trek heb in een sweet treat, direct iets voor bij de koffie of thee!

Een van de eerste glutenvrije en (geraffineerde) suikervrije recepten die ik jaren geleden maakte was die van glutenvrije (geraffineerd) suikervrije brownies.  Maar ik vond ‘m veels te vet. Niet dat ik bang ben voor vet: kokosolie is een prima vet om te gebuiken. Maar ik vond de brownie niet in balans. En kokosolie is best duur dus als ik daarop kan besparen zonder in te leveren aan smaak is dat fijn!

Ik vond de brownie naarmate ik meer gewend raakte aan ‘suikervrij’ ook te zoet. Het recept van toen heb ik dus behoorlijk aangepast en ik ben nu helemaal tevreden over de verhoudingen. Tijd om het recept te delen dus, met dank aan voedzo.nl voor de inspiratie!

Benodigdheden

 • 100 gram amandelmeel
 • 150 gram fijngeraspte rauwe bietjes
 • 100 gram kokosolie
 • 1 ei of: 1 el gebroken lijnzaad + 2 el water
 • 200 gram medjouldadels
 • 85 gram cacao of 80 gram als je minder dark wilt
 • tl wijnsteenbakpoeder
 • snufje zout

Aan de slag

Verwarm de oven voor op 160 graden. Smelt de kokosolie en mix dit samen met de dadels en het ei/lijnzaad in tot een gladde substantie in de blender. Giet dit over in een beslagkom en voeg alle droge ingrediënten toe, mix alles goed door elkaar. Voeg tot slot de geraspte bieten toe en mix alles goed.

Schep het beslag in een ovenschaal of breed cakeblik. Zorg dat het beslag niet hoger is dan 3,5/4 cm. Bak de brownie in ca 30/35 minuten gaar. De baktijd verschilt per oven. Een sateprikker geeft uitkomst. Maar zorg vooral dat de binnenkant van de brownie vochtig is. Als de brownie eenmaal is afgekoeld is ‘ie lekker moist.

recept brownie glutenvrij suikervrij miss beanie

Varieren & tips

 • De aangegeven hoeveelheden kan je altijd aanpassen naar eigen smaak. Als je vindt dat ‘ie bijvoorbeeld zoeter mag gebruik je extra dadels. Of wen jezelf aan minder zoet maar meer smaak! Wil je meer chunks: hak dan walnoten wat grof en mix ze door het beslag. Ik gebruik zelf 150/175 gram dadels; vind ik zoet genoeg.
 • Geen bieten in huis maar wel wortels? Is ook een prima optie! In het originele recept wordt er courgette gebruikt. In de zomer vind ik dit een prima optie, maar in de winter maak ik liever gebruik van de goedkopere biet of wortel. Gebruik je courgette: haal dan 25 gram van de aangegeven hoeveelheid af
 • Amandelmeel maak je zelf makkelijk en goedkoop door amandelen (bruine of witte) fijn te maken in de keukenmachine. Ik maal ze bijna fijn maar vind het lekkerder als er nog wat chunks in zitten: geeft een lekkere bite aan de brownies!
 • Gebruik je havermeel in plaats van amandelmeel; voeg dan 4 el water toe. Havermeel maak je ook makkelijk zelf door de haver(mout) in de keukenmachine fijn te maken. Een goeie blender doet dit doorgaans ook prima.
 • Geen medjouldadels in huis maar de kleinere drogere dadels? Laat ze even weken in (warm) water totdat ze zacht zijn. Ook prima te gebruiken.
 • Ik snij de brownie altijd in kleine carrés en vries ze in. Na ontdooien smaken ze net zo lekker als een verse brownie!

Eet smakelijk!

maak je eigen amandeelmeel miss beanie

Amandeelmeel is niet goedkoop. Zelf maken is heel makkelijk en stukken goedkoper! Maal de amandelen (blank of met velletje) fijn in de keukenmachine. Ik hou ze zelf nog een beetje chunky: vind ik lekker in de brownie. Of in koekjes. Mmmmm.

Over de schrijver
Jessica Koomen blogt over duurzaam moestuinieren, handige moestuintips en gezonde recepten.
Reactie plaatsen