Blini's met kerstomaatjes en balsamicosaus (voorgerecht)
21 december 2021 
1 min. leestijd

Blini's met kerstomaatjes en balsamicosaus (voorgerecht)

Blini’s met  bladgroente en tomaatjes in balsamicosaus

Voor 10 amuseblini’s of 6 voorgerechtblini's

 

Blini’s! Oftewel: kleine pannenkoekjes, maar ook weer niet zo klein dat we ze poffertjes noemen. Blini’s zijn zeer geschikt als voorgerecht. Maar ook als onderdeel van een high tea of bij een picknickbuffet zijn ze leuk. Je kunt bijna alles ruim van te voren al bereiden; daarom is zo’n hapje rondom de drukke feestdagen ook ideaal. Alleen de kerstomaatjes in balsamicosaus bereid je ter plekke; dit kost slechts een paar minuten. 

Vooral rondom de feestdagen wordt er ongezonder gegeten. En dat is helemaal niet nodig! Je kunt heerlijke gerechten maken die uit gezonde ingrediënten bestaan en die ook gewoon ontzéttend lekker smaken. Deze blini's zijn daar een voorbeeld van. Enne... ze zijn ook heerlijk als grotere pannenkoek bij een lunch! 


Ingrediënten

50 gram boekweitmeel

110 milliliter plantaardige melk

¼ theelepel bakpoeder

zeezout

Milde olijfolie of kokosolie om te bakken

100 gram haverfraîche

1 eetlepel gehakte bieslook

1 theelepel gehakte peterselie

zwarte peper

20 gram bladgroente en eetbare planten/eetbaar onkruid *)

10 kerstomaatjes

125 milliliter balsamicoazijn

10 kleine toefjes venkelloof/venkelblad

1 eetlepel gepeld hennepzaad

 

*) Qua bladgroen kun je alle kanten op: rucola, mosterdblad, tatsoi, waterkers, jonge snijbietblaadjes, jonge spinazie, veldsla. Eetbare planten en onkruiden smaken over het algemeen iets ‘groener’, oftewel: iets minder mild. Lekker zijn: vogelmuur, paardenbloemblad, campanula. Gebruik niet meer dan een derde deel hiervan. 

Bereiding

Maak een beslag van het boekweitmeel, water, bakpoeder en een snuf zeezout. Verhit wat olie in een koekenpan en schep voor 1 amuseblini een eetlepel van het beslag in de pan. Voor een wat groter voorgerecht schep je 1½ eetlepel in de koekenpan. Bak de blini’s ongeveer 2 minuten per kant.

Meng in een kommetje de haverfraîche met de bieslook, peterselie, een snuf zeezout en een draai zwarte peper. Smeer dit op de blini’s. Pluk de grotere bladgroente wat kleiner en verdeel deze over de kruidenspread.

Verhit wat olie in de koekenpan, halveer de kersttomaatjes en bak deze twee minuten op hoog vuur. Draai het vuur op middelhoog en voeg de balsamincoazijn toe, roer regelmatig door de azijn. Draai het vuur lager als de azijn kookt en draai het vuur uit voordat de azijn stroperig wordt. Laat iets afkoelen. Is de balsamicosaus toch te dik geworden? Leng dan aan met een klein beetje water en laat afkoelen.

Verdeel de kerstomaatjes over de blini’s, schep er wat balsamicosaus overheen en maak af met een toefje venkel en wat hennepzaad.

Variatietips

Heb je geen bieslook of peterselie? Basilicum, kervel of het jonge loof van je uien/lente-uien zijn ook heel geschikt!

Heb je geen gepeld hennepzaad? Gebruik dan zonnebloempitten, pijnboompitten of gehakte pompoenpitten.


Eet smakelijk!

Over de schrijver
Jessica Koomen blogt over duurzaam moestuinieren, handige moestuintips en gezonde recepten.
Reactie plaatsen