Al jaren is deze kruidige wortelsoep een hit bij ons thuis! Het fijne is dat je de ingrediënten al binnen 15 minuten in de pan hebt, en dan is het alleen nog even wachten. Het is een makkelijk recept en deze heerlijke comfisoep kan je ook van tevoren maken. Lekker als je een tuindag hebt gepland en daarna direct wilt aanvallen. Want met veel soepen en stoofgerechten geldt: een dag later is ‘ie nog lekkerder!
De aangegeven hoeveelheden zijn indicaties. Met kruidenindicaties in recepten ben ik altijd voorzichtig, want niet iedereen is zo kruidenminded als ik. Blijf vooral proeven en zoek naar een goeie smaakbalans. Wees niet al te voorzichtig met de hoeveelheden. Het zoete van de wortel, een lekkere pittige touch door de pepers en de kruiden, een zuurtje door citroen en boost van zout en het romige van de kokosmelk. Ik gebruik altijd fairtrade kokosmelk. De smaak is veel beter dan de aangelengde goedkope varianten. En daarnaast draag je op deze manier bij aan een eerlijkere wereld.
Deze soep kan je ook inmaken in gesteriliseerde potten of invriezen. Dan is de soep sowieso nog een half jaar houdbaar. Dus maak gerust een dubbele batch. Altijd fijn om iets makkelijks en gezonds op voorraad te hebben!
Bouillonblokjes gebruik ik bijna nooit meer. Met zout en lekker veel kruiden krijg je hetzelfde resultaat!
Dit recept is voor 4 personen. Ben je met z’n tweeën? Maak een flinke pan en vries porties in!
Je hebt nodig:
- 2 tbsp milde olijfolie of kokosolie
- 2 medium uien
- 2 teentjes knoflook
- Een pond winterpeen/wortelen
- 2 cm verse gember
- 2 tsp komijnpoeder
- 1 tsp gemalen korianderzaad
- 1 tsp kaneel
- 1/2 tsp kurkuma
- 1 spaanse peper (meer of minder naar smaak)
- flinke snuf zwarte peper
- 1,5 tsp zeezout
- bosje verse koriander
- 100 gram rode linzen
- 2 tsp citroensap
- 1 liter water
- 1 blikje fairtrade kokosmelk (of maak ‘m zelf! Blend 100 gram bio kokosraps met 500 ml gekookt water. Doe een doek in een zeef boven een kom en giet de substantie erop. Wring zoveel mogelijk uit. De kokospulp is lekker door je koek/cakebeslag of ontbijtpap. Vries in als je ’t niet binnen 4 dagen gebruikt.)
Aan de slag:
- Hak uien en fruit dit in de olie
- Hak ondertussen de knoflook, gember en wortel voeg steeds toe wat je gehakt hebt
- Hak de verse koriander: voeg de steeltjes alvast toe, houd het blad apart
- Voeg de alle droge kruiden toe
- Fruit alles op een laag vuurtje totdat de wortels zacht en glazig worden.
- Voeg het water toe en de linzen toe en laat de soep zacht koken, gedurende 45 minuten, deksel op de pan
- Pureer de soep met de staafmixer
- Voeg de kokosmelk en de citroensap toe
- Roer tot slot de gehakte korianderblaadjes door de soep, laat nog even doorwarmen
Proef wat je nu nog nodig hebt: nog extra komijn (ik doe er altijd iets extra in!)? Nog een beetje (verse of cayenne)peper? Nog iets zuurs (citroen) of zout?
Eet smakelijk!