Pizzahapje met zoete aardappel
03 juli 2017 
2 min. leestijd

Pizzahapje met zoete aardappel

Dit recept ontwikkelde ik voor de try out van De BioBorrel die ik samen met Jannet van www.studiohuisraad.nl organiseerde! We houden allebei van lekker borrelen, lekkere hapjes en van connecten met andere leuke en inspirerende mensen. De BioBorrel was dus een leuke manier voor ons om onze passie (healthy foor voor mij en daarbij ook styling voor Jannet) te combineren in een nieuw plan.

Voor deze BioBorrel hebben we homemade borrelhapjes gemaakt. De weken ervoor was ik dus regelmatig aan het experimenteren in de keuken. Voor dit recept werd ik geïnspireerd door een recept van gevulde zoete aardappel met feta, munt, erwten en bonen met avocadosaus. De bonen verving ik toen al met kalamata olijven omdat ik naast de zoete aardappel en de erwten ik bonen overbodig vond. En vanuit daar ben ik eens gaan nadenken over een snackvariant op dit recept.

Er worden op weekendavonden, borrels en feestjes enorm veel snacks gegeten op basis van lege koolhydraten. Maar dat kan ook écht anders! Op onze BioBorrel serveerden we daarom enkele gezonde variaties op bekende snacks. Komende tijd zal ik meer recepten publiceren.

Deze snack moet je echt een keer proberen. Hij is tasty, makkelijk te maken en zeer welkom bij een lekkere borrel. Je kunt alles ook een dag van tevoren voorbereiden, dus je hoeft op het moment alleen nog even  de laatste puntjes op de i te zetten!

Dit recept is prachtig geïllustreerd door Ingrid Vermeer door www.studioyellowdays.nl! Alle deelneemsters van de BioBorrel kregen dit recept na afloop mee in een goody bag.

voor ongeveer 18 hapjes

  • 2 zoete aardappels
  • 2 medium uien
  • 1 teentje knoflook
  • een flinke hand kalamataolijven en een paar voor de garnering
  • 2 theelepels provencaalse kruiden
  • 1 theelepel (Himalaya of keltisch zee)zout
  • 2 eetlepels olie
  • 4 eetlepels geraspte geitenkaas

een heerlijke glutenvrije pizzasnack met zoete aardappel.

  • Boen de aardappels schoon en snij ze in plakken van ½ cm dik
  • Plaats ze op het rooster in voorverwarmde oven en bak op 175 graden, gedurende 20 minuten
  • Halveer de ui en snij in zeer dunne reepjes
  • Hak de knoflook
  • Snij de olijven in zeer dunne ringetjes. Let op: sommige olijven zijn echt zout! Ze worden namelijk gepekeld 🙂 Ik spoel de olijven vaak voor gebruik even af; dat scheelt een hoop.
  • Meng ui, knoflook en olijven,olie, het zout, peper en de provencaalse kruiden in een kom
  • Rasp de geitenkaas. Of snij dunne reepjes van een plak als je een ruitjesvorm wilt maken
  • Haal de aardappelschijfjes uit de oven en verdeel het ui/olijvenmengsel erover
  • Strooi er een klein beetje geraspte (geiten)kaas overheen, nog een snuf provencaalse kruiden en een olijvenringetje
  • Bak op een rooster gedurende 20 minuten op 180 graden

Zowel koud als warm een heerlijke snack!

Je kunt je voorstellen dat dit ook een heerlijk lunchgerechtje is! Koop in dat geval een hele grote zoete aardappel en snij plakken in de lengte zodat je meer richting de grootte van een baguette gaat. Een lekkere rucolasalade erbij en voila: een heavenly mediterrane lunch!

Over de schrijver
Jessica Koomen blogt over duurzaam moestuinieren, handige moestuintips en gezonde recepten.
Reactie plaatsen