Kruiden: must-haves in je tuin op een rijtje (deel III)
16 december 2021 
3 min. leestijd

Kruiden: must-haves in je tuin op een rijtje (deel III)

Alweer deel III van de moestuin must-haves op een rijtje! Vandaag vertel ik je graag over mijn favoriete kruiden. Als je me wat langer kent, weet je dat ik een kruidenfan ben. Ik begon mijn moestuin eigenlijk met kruiden! Ze hebben zoveel voordelen namelijk. Kruiden zijn fantastische smaakmakers, bloeien vaak prachtig en hebben dus ook veel sierwaarde. De bijen hebben er ook veel baat bij! En daarnaast leveren kruiden een belangrijke bijdrage aan je gezondheid. Niet voor niets bestonden geneesmiddelen ooit uit o.a. kruiden. De meeste kruiden laten zich ook nog eens goed drogen voor een fijne wintervoorraad. Kruiden in de winkel zijn echt ongelofelijk duur, dus je bespaart behoorlijk geld wat als je kruiden uit eigen tuin kunt gebruiken.

Peterselie

Een makkelijke groeier die tot ver in de herfst nieuw blad aanmaakt, in de kas zelfs tot ver in de winter. Knip regelmatig voor aanmaak van nieuw blad. Gooi de steeltjes niet weg: deze geven ook een heerlijke smaak; gewoon gebruiken dus. Na de winter schiet de plant door en zal weinig nieuw blad aanmaken.

️Basilicum

Zo aromatisch! Knip regelmatig af tot net boven het onderste blad zodat de plant gestimuleerd wordt weer te groeien. Voeg ook eens wat snippers toe aan je aardbeienijs. Varianten: Thaise, citroen- en paarse basilicum.

️Dille

Geeft je tuin een mooie structuur, bloeit mooi met heerlijke bloemen. Ik ben lichtelijk verslaafd aan de smaak van dille. Zo subtiel en toch onderscheidend van andere kruiden. Roomsaus of romige soep kan bijna niet zonder dille vind ik. Zaai gedurende het seizoen steeds wat dille. Ook geschikt voor een late zaai in september.

kruidentuin moestuintipJonge dropplant in een recyclebak vlakbij de keuken. Zodra de plant gaat bloeien geniet ik nog meer van deze plant!

️Dropplant

Die geur..., die bloemen..! Lekker in thee of dessert, maar de smaak kan ook een leuke draai aan een stoofgerecht geven. Laat de uitgebloeide bloemen ook vooral staan in de winter; vogels smullen ervan.

Snijselderij

Als de lavas begint af te taaien komt de snijselderij om de hoek kijken! Deze aromatische plant komt een beetje langzaam op gang maar groeit vervolgens de winter door en geeft oogst tot ver in de lente, waarna 'ie begint te bloeien. Lekker in soep, saus, jus, ovengerecht of bloody mary in plaats van selderij.

Vaste kruidenplanten

Bovenstaande kruiden zul je ieder jaar opnieuw moeten zaaien. Maar onderstaand rijtje bestaat uit vaste planten, waarvan sommige zelfs ook wintergroen zijn!

moestuin moestuintip gewasinformatie kruidentuinSalie: zo gezond! Maar ook oogstrelend mooi.

️Salie

Práchtig blad en bloem. Lekker in stoofgerecht, ovenschotels, soepen, sauzen en thee. Wintergroen.

Citroenverbena

Is meer winterhard dan we denken. Mijn citroenverbena doorstond de winterse kou van -13 glansrijk! Ik heb 'm tijdens de vorst wel ingepakt in een doek en bedekt met een emmer op de kop. Maar in de Ommuurde Tuin in Renkum staan ze er ieder jaar (zonder mijn doek en emmer) ook gewoon weer goed bij. Lekker in thee maar ook in stoofgerechten!

Oregano

Een echte partycrasher; komt overal op en zaait zich makkelijk uit. Vanaf juli snoei ik regelmatig om nieuwe groei te stimuleren. Bloeit mooi. Toepasbaar in de Mediterrane, Mexicaanse en Arabische keuken.

Tijm

De combi met ui vind ik ultíem! Dit 'harde' kruid smaakt heerlijk op pizza,  in stoofgerechten, soep, saus en ovengerechten. Het heestertje groeit niet snel; de kruipende tijm groeit sneller. Matig winterhard. Bloeit erg mooi. Wintergroen, wel ietwat vorstgevoelig.

️Bieslook

Milder dan ui of knoflook maar geeft toch een heerlijke smaak aan je boter, dressing of saladetopping. Voeg toe aan koude gerechten of vlak voor het opdienen van warm gerecht. Laat de bloemen in azijn trekken!

️Lavas – maggiplant

Kan enorm groot en hoog worden! Lekker in de soep en sauzen, maar ook in je bonenburger voor een hartige smaak.

️Chinese bieslook

Een iets mildere bieslook met plat blad. ‘n Uitbundige groeier met mooie bloemen. Als de bieslook verdwijnt in de herfst gaat deze Chinese bieslook nog even door en kan zelfs kortdurende lichte vorst aan.

️Kerriekruid

Zilvergrijs blad, geeft een mooie structuur aan je tuin. Laat een bosje meetrekken in de saus, en verwijder deze vlak voor het opdienen het bosje. Niet opeten dus.

Citroenkruid

Ook weer prachtig decoratief blad! Strijk voor anti-muggenwerking regelmatig door de plant en zet ‘m bij het terras. Voeg een takje toe aan je smaakwater, maar door er niet fanatiek mee door het water: dit geeft een bittere smaak. Heel grappig: het blad ruikt naar cola!

️Daslook

Knoflooksmaak zonder mondgeur 😉 Deze plant is supergeschikt voor schaduwplekken! De bloemetjes zijn prachtig. Verwar niet met lelietje van dalen. Maak een lekkere dip, salsa verde, kruidenboter, groentespread, pesto met het blad of roer vlak voor het opdienen door je pastasaus.

️Rozemarijn

Een heestertje kan zomaar tot een boom uitgroeien! De plant geeft mooie bloemen en ik vind 't echt een heerlijk aromatisch kruid. Soep, saus, stoof, thee, badzout, door pizzadeeg. Je hebt ook een kruipende variant. Wintergroen.

Kruiden? Gewoon doen!

Ik hoop dat ik je enthousiast heb gemaakt om nóg meer kruiden in je tuin te zetten! Ze passen zowel in je moestuin (de geuren van veel kruiden verwarren schadelijke insecten ook nog 's!) als in je siertuin, op je balkon of vensterbank. Veel kruiden hebben een enorme decoratieve waarde, naast hun bijdrage aan de biodiversiteit en je gezondheid.

Over de schrijver
Jessica Koomen blogt over duurzaam moestuinieren, handige moestuintips en gezonde recepten.
Reactie plaatsen