Ik hou van leuke, verrassende en lekkere feestsnacks. En dan vooral om ze zelf te maken. Mijn culinaire uitprobeersels begonnen eigenlijk uit een noodzaak: ik wilde gasten graag wat lekker voorschotelen maar tijdens de conservatoriumstudie van m’n lief en mij was er niet heel veel geld voor luxe artikelen. Als ik iets lekkers wilde hebben was zelf klaar maken vele malen goedkoper dan uit de super of van de traiteur. En dat het daarnaast (meestal… de mislukkingen daar gelaten…) ook nog ’s veel lekkerder smaakte was ook mooi meegenomen!
Viskoekjes maak ik niet zo vaak, want je moet wel even de tijd nemen om ze te rollen en te bakken. En daarnaast ben ik geen fan van overbevissing. Maar voor mijn verjaardag leek het me leuk om ze weer eens te maken. En het is handig dat je ze van tevoren kunt maken. Scheelt heel veel stress op de feestdag zelf!
Kies voor vis laag in de voedselketen. Dus kies níet voor tonijn maar voor sardientjes bijvoorbeeld.
Meestal kijk ik wat ik in de tuin, koelkast en kelder wat ik aan kruiden, specerijen en dergelijke heb. Vandaar dat de viskoekjes iedere keer weer iets anders smaken. Deze bevielen zo goed, en er werd om het recept gevraagd, heb mijn hoofd voor de gelegenheid geleegd in deze blog.
Heb je enkele van onderstaande ingrediënten niet op voorraad? Weer vooral eigenwijs genoeg om zelf met andere kruiden en specerijen en ingrediënten te experimenteren! Het gaat erom dat de viskoekjes hoog op smaak zijn, en dat kan vast ook met andere kruiden dan hieronder beschreven. Zo maak ik ze ook wel eens met vijfkruidenkruid, met gemalen korianderzaad, etcetera.
Je hebt nodig voor 30/35 viskoekjes
- 3 blikjes sardines
- 1/2 of 1 kleine zoete aardappel
- 1 teen knoflook (of twee kleine)
- 1 medium formaat ui
- 1 cm verse gember
- 1 ei
- 1 koffielepel kerrie
- 1/2 koffielepel kurkuma
- 1 koffielepel gemalen komijn
- 1/2 theelepel cayennepeper
- snuf nootmuskaat
- zout en peper naar smaak
- 5 – 7 takjes peterselie of koriander
- klein bosje bieslook
- 2 – 3 eetlepels rijstmeel
- evt. 1 theelepel citroenschilpoeder of zeer fijngehakte citroenschil
- evt. xantaamgom
- evt. water
Aan de slag:
- Boen de zoete aardappel schoon, hak deze in kleine blokjes en kook de blokjes in een klein laagje water gaar en laat afkoelen
- Snipper de ui zeer fijn en hak de knoflook en de gember zo fijn mogelijk
- Hak de peterselie/koriander – inclusief steeltjes! – en de bieslook fijn
- Giet het vocht grotendeels af en prak de sardientjes fijn in een mengkom
- Voeg de afgekoelde zoete aardappelblokjes toe. Begin met de helft en meng dit door de vis. Bepaal hierna zelf hoeveel je nog wilt toevoegen (wat je over hebt kan je prima door een lunchsalade verwerken!)
- Voeg de ui, knoflook, peterselie, bieslook, en droge kruiden toe
- Voeg 2 tot 3 eetlepels rijstmeel (ander meel kan je natuurlijk ook altijd proberen). Het meel moet het mengsel binden en iets vaster maken maar het moet niet te zwaar en massief worden
- Meng alles door elkaar
- Als je xantaangom in huis hebt kan je hier nu een theelepel van toevoegen: dit zorgt ervoor dat de balletjes minder snel uit elkaar vallen
- Proef een beetje van het mengsel en bepaal of je nog meer kruiden nodig hebt. Het moet echt hoog op smaak zijn!!
- Voeg als je tevreden bent het ei toe en meng goed
- Is het mengsel iets te compact? Voeg dan 1 tot 2 eetlepels water toe. Is het mengsel juist de plakkerig/nat? Voeg dan nog 1 tot 2 eetlepels rijstmeel toe. Laat het mengsel even rusten
- Vorm met vochtige handen kleine (snackformaat) balletjes en druk ze iets plat
- Verwarm een ruime hoeveelheid olie (ik gebruikte kokosolie) in een koekenpan
- Bak ze ca 4 tot 5 minuten per kant op medium hoog vuur: dit om donkerbruine korstjes te voorkomen
Je kunt de viskoekjes prima een dag – maximaal 3 dagen – van tevoren bakken. Zet ze vlak voor het serveren 20 minuten in een voorverwarmde over (170 graden).
Geniet van de viskoekjes! Ze zijn fun om te maken en ze zijn een welkome lekkere snack op een feestje. Weer eens wat anders dan bittergallen. Oh sorry; bitterballen.