Citroenontbijtpap van Amaranth
26 januari 2018 
in Ontbijt
3 min. leestijd

Citroenontbijtpap van Amaranth

Pap van amaranth; ooit van gehoord? Gelukkig is ontbijten met pap al een hele tijd weer helemaal hip & happening. De standaard boterham bij het ontbijt is allang niet meer vanzelfsprekend. We eten met z’n allen steeds vaker pap. Lekker! De havermout is in een aantal jaar enorm populair; gekookt of overnight geweld. Het is voedzaam, goedkoop en glutenvrij. Maar ik pleit voor variatie! Als je varieert in je voeding, zorg je ervoor dat je iedere dag je lichaam voedt met verschillende voedingsmiddelen. Ieder product bevat weer zijn eigen karakteristieke combi aan bouwstoffen. Als je iedere dag havermout eet krijg je vooral heel veel van hetzelfde binnen. Time to change!

Ontbijtvariatie nodig? Tips!

Het is echt heel makkelijk om te variëren met je ontbijtopties. Smoothies van spinazie, of boerenkool of biet (met fruit) staan wekelijks op ons ontbijtmenu. Boekweitpap is ook een hele fijne. Vooral de boekweitpap met cacao is een favoriet bij ons! De zomerse boekweitpap overigens ook. Zo af en toe eten we chiapudding; ook fijn! De zoete aardappel patties zijn ook makkelijk te maken. En je kunt alles ook de avond ervoor alvast (voor)bereiden.

Amaranth

Amaranthpap is nog lang niet zo bekend als havermoutpap. Het heeft ook even wat creativiteit nodig, want alleen koken met water; dan krijg je een muf papje, en daar wordt niemand vrolijk van.

Daarom een lekker receptje! En dan weet je niet wat je proeft! Je hebt het zó gemaakt: tijdens het koken van de amaranth stap jij snel onder de douche of pak je de lunchtrommels van jou of je kinderen in. Het bevat maar weinig ingrediënten en het is super voedzaam en vullend. Ik eet deze pap graag na het sporten bijvoorbeeld.

De amaranthpap is glutenvrij, vegan, lactosevrij en eivrij. En bomvol voedingsstoffen en smaak. Yesss!

Amaranthpap: klaar in een wip en een hele goeie aanvulling op je ontbijtroutine!
Geraspte citroenschil. Ik bewaar altijd de (bio!) citroenschil in de vriezer: het is niet nodig om schillen weg te gooien. Ze zijn super smaakvol en kneitergezond!
Amaranth is glutenvrij. Bevat calcium (meer dan melk!), magnesium, ijzer, forfor, zink, vitamine B en E.

Op bovenstaande foto’s heb ik het fruit niet meegekookt. Je behoudt dan meer voedingswaarde. Een deel toevoegen voor meer smaak aan de pap én kleur deed ik bij deze papversie wel. Lekker!

Je hebt nodig

voor 1 persoon

  • 250 ml amandelmelk (zelf maken kan ook; zie hieronder!)
  • 35/40 gram amaranth
  • 1 eetlepel geraspte citroenschil (of 2-3 eetlepels citroensap of 2 druppels etherische citroenolie)
  • 1 koffielepel vanille-extract
  • snufje Keltisch zeezout
  • fruit naar keuze (scroll naar beneden voor tips)

Aan de slag

  • Gebruik je vriesfuit: haal dit dan uit de vriezer en laat alvast wat ontdooien
  • Zet de amandelmelk op een medium vuur op.
    Gebruik ongezoet uit een pak, óf blend 250 ml water met een handje amandelen. Zo gepiept, veel goedkoper en in jouw homemade amandelmelk zit meer dan de 2% amandel in het supermarktpak. De amandelmelk zeven hoeft niet want het geeft juist wat vulling aan je amaranthpap
  • Voeg direct ook de amaranth toe en roer regelmatig door
  • Rasp de citroenschil door de pap (minimaal 1 eetlepel, maar naar eigen smaak meer uiteraard)
  • Roer het vanille-extract erdoorheen, evt een klein snufje zout (haalt de citroensmaak op)
  • Voeg eventueel een deel van het fruit toe zodat de pap de smaak kan opnemen
  • Laat de pap ongeveer 25 minuten koken op een laag vuurtje, roer regelmatig door
  • Voeg aan het eind de rest het fruit toe

Fruitkeuze

Ik voeg zelf geen zoet toe in de vorm van dadels, oerzoet, kokosbloesemsuiker, ahornsiroep of honing. De smaak van de citroen in combi met fruit is namelijk overheerlijk. En aan minder zoet kan je wennen, echt waar!

Op de foto’s heb zie je een combi van blauwe bessen, bramen en gojibessen. Je kunt ook kiezen voor peer, banaan, ananas, mango (voor zoet), of voor frisse appel, aardbeien bijvoorbeeld. That’s up to you!

Citroenschil; lekker veel!

Ik gebruik in heel veel gerechten citroenschil. Het geeft een fijne smaak, een extra boost aan je gerecht, en het is ook nog eens supergezond, zoals je in dit artikel leest. Daarnaast is het duurzaam om alles van de citroen te gebruiken. Je kunt verse citroenschil raspen maar ik heb ook altijd een voorraad schillen in de vriezer en gedroogd poeder in de keukenkast. Dat rasp je heel makkelijk en de rest kan dan weer terug in de vriezer. Zorg wel dat het een biologische citroen is, want hoe goed je je non-bio gewaxte citroen ook wast: het zal er niet volledig vanaf gaan. Heb je geen citroenschil: citroensap is uiteraard ook een mogelijkheid. Roer dan twee eetlepels (en meer als je wilt) citroensap door je amaranthpap.

Doordat de citroenschil zoveel smaak geeft heb je minder zoet nodig. Beter voor je bloedsuikerspiegel!

Ik ben heel benieuwd of jij ook een amaranthpapfan wordt, net als ik. Let me know! Bon appetit!

Over de schrijver
Jessica Koomen blogt over duurzaam moestuinieren, handige moestuintips en gezonde recepten.
Reactie plaatsen