Snelle boerenkool-noedelsoep
Boerenkool! Ik ben er enorme fan van. Maandenlang kun je ervan oogsten in de moestuin, boerenkool bevat flink wat vezels en vitaminen waaronder vitamine A, C, K. En boerenkool verwerk je allang niet meer alleen in een stamppot! Ooit een boerenkoolsmoothie geprobeerd? Of
boerenkoolpancakes? Ook deze soep wil je echt een keer maken; hij is smaakvol, snel klaar en makkelijk.
De tomaten zijn uiteraard niet uit het seizoen. Maar wist je dat je tomaten kun invriezen? Gewoon rauw! De grote tomaten kun je in stukken snijden en de kleine kerstomaten vries ik altijd in z'n geheel in. Het hele seizoen eten we tomaten uit eigen tuin; de waterige tomaten uit de supermarkt komen er bij ons niet meer in!
De glasnoedels kun je eventueel vervangen door boekweitnoedels of volkorennoedels. De frisse smaken van de gember en de bosui combineren goed met de boerenkool. Misschien ben je niet gewend om miso te gebruiken, maar miso is een heerlijke smaakmaker in soepen en sauzen, waardoor je geen bouillonblokje nodig hebt. Voor het gezondheidseffect kook je de miso niet mee, maar los je het op in een beetje kookvocht en roer je de dit op het laatste moment door de soep.
Ingrediënten
voor twee personen
- 800 ml water
- 150 gram boerenkool, zonder steel of harde nerf
- 75 gram glasnoedels
- 10 cherrytomaten
- 2 bosuien
- 1 eetl. miso
- 1 eetl. sojasaus of tamari
- 2 cm gember
- 1 eetl. sesamzaadjes
- 1 theel. (koriander)olie sambal, naar smaak
Zet een pan met het water op. Snijd de boerenkool heel fijn, voeg toe aan het water en kook in 10 minuten beetgaar met het deksel op de pan.
Bereid de glasnoedels volgens de aanwijzingen op de verpakking. Halveer de cherrytomaten en snijd de bosuien in dunne ringen.
Schep wat kookvocht uit de pan in een kommetje en los de miso hierin op. Roer de miso, sojasaus en cherrytomaten door de gekookte boerenkool en het kookvocht.
Verdeel de gekookte noedels over twee kommen en schep de boerenkoolsoep eroverheen. Rasp de gember over de soep, verdeel de sesamzaadjes en bosui erover. Sprenkel wat olie over de soep en maak af met een schepje sambal.
ANTIVERSPILLINGSTIP: De kontjes van de bosui wortelen makkelijk. Zet ze in een klein glaasje met water. Zodra de bosui een aantal wortels heeft ontwikkeld, kun je hem uitplanten in de grond en groeit de bosui verder.
VARIATIETIP: Je kunt in plaats van boerenkool ook palmkool gebruiken voor dit recept.
Meer heerlijke seizoensrecepten?
In mijn boek Seasons Moestuin staan meer dan 100 heerlijke, gezonde en eenvoudig te maken recepten met groente uit de moestuin in de hoofdrol. Bestel 'm hier:
Bestel nu
Boerenkoolfan? Deze Boerenkoolpesto is ook een aanrader!