Boerenkoolpesto

Boerenkool. Ik kan er eigenlijk geen genoeg van krijgen. Vroeger kende ik boerenkool alleen van de boerenkoolstamppot. Wie niet? Maar tegenwoordig verwerk ik deze superfood niet alleen in de avondmaaltijd. Ik eet ‘m in de groene smoothie, in de boerenkoolpancakes, in noedelsoep, boerenkoolsalade (zo lekker met tahin en zoete aardappel!), groentechips, of wat dacht je van een Indiase curry met boerenkool? En daarom ben ik maar wat blij dat we boerenkool in onze moestuin hebben!

Ik maak regelmatig pesto’s van diverse groenten. Want de originele kennen we natuurlijk met basilicum, maar hij is ook lekker met rucola, eetbare onkruiden zoals brandnetel en paardenbloem, met spinazie of een mix aan kruiden. Maar deze maak je dus met deze groene gekrulde krachtpatser: de boerenkool. En het handige is: je hoeft de boerenkool niet te koken vooraf!

De smaak van onbewerkte voeding

Zoals met heel veel van mijn recepten, moet je ook dit recept niet 1 op 1 vergelijken met de supermarktpesto. Het eten van pure onbewerkte voeding, dus zonder geraffineerde suikers, allerlei schadelijke E-nummers of een rits aan ongezonde smaakmakers smaakt nu eenmaal anders. Puurder!

Je hebt nodig

Voor een grote portie

(voordeel: makkelijker te pureren in blender/molentje)

  • 50 gram verse boerenkool
  • 60 gram walnoten
  • 10-12 takjes basilicum
  • 1 teentje knoflook
  • 3 tbsp olijfolie
  • stukje ingemaakte citroen (25 gram) *)
  • snuf zout, snuf peper
  • 2-3 tbsp water

Voor een kleine portie

(Deze porties zijn vaak te klein voor de blender/staafmixer. Met een hakmolen – dat als accessoire bij je staafmixer zit – zal het goed werken. Of doe een work-out en gebruik je vijzel!)

  • 25 gram verse boerenkool
  • 30 gram walnoten
  • 6-8 takjes basilicum
  • ½ teentje knoflook
  • 1,5 tbsp olijfolie
  • stukje ingemaakte citroen (12 gram) *)
  • snuf zout, snuf peper
  • 1,5 tbsp water

*) Ingemaakte citroenen koop je bij de Turkse supermarkt en sommige toko’s. Heerlijk in (vegan) gerechten! Kan je dit echt niet vinden? Gebruik dan een biologische verse citroen, gebruik de schil en het vruchtvlees, maar niet het witte velletje ertussen in verband met de bittere smaak, of gebruik citroensap.

Aan de slag

  • Rooster de walnoten in de koekenpan
  • Pureer alle ingrediënten toe in het hakmolentje

That’s all folks!
Serveer met crackers, schijfjes courgette of besmeer je boterham er dun mee. Lekker met plakjes komkommer en tomaat!

Houdbaarheid

De pesto is het allerlekkerst als je ‘m vers serveert. Heb je nog wat boerenkoolpesto over? Na een paar dagen is de kwaliteit van de smaak minder geworden. MAAR! Weggooien is zonde! Daarom geef ik je wat antiverspillingstips:

  • Besmeer een boterham met de overgebleven boerenkoolpesto en rooster een paar minuten in de oven. Lekker met wat plakjes tomaat en komkommer erop
  • Besmeer een pizzabodem ermee of gebruik als topping op je pizza
  • Maak er burgertjes van. Meng met (boekweit)meel. De hoeveelheid is iets minder dan de helft van het gewicht van je pesto. Vorm er burgers van en bak in wat olijfolie ca 5 minuten per kant op een medium vuur.
  • Roer door de soep of pastasaus als smaakmaker
  • Meng door je saladedressing
  • Vries in om een van bovenstaande tips op een later moment uit te voeren
  • En dan de allerlaatste besparingtip: de onderkant van basilicumsteeltjes kunnen een beetje houtachtig worden. Daar wordt je pesto te vezelig van. Maar als je deze stokjes in je fles olijfolie doet (de takjes mogen niet boven de olie uitsteken), trekt je het basilicumaroma in de olie. Heerlijk voor o.a. je salade. Dit kan je bijvoorbeeld ook doen met citroenschil, oh my zo lekker!

Zo zie je maar: voedsel dat niet zo heel fris meer is maar  nog wel eetbaar kan je prima verwerken. Op die manier kunnen we de enorme voedselverspilling hopelijk een beetje terugdringen.

Smaakvariaties

  • Wil je meer basilicum toevoegen om te wennen aan de pure smaak? Doen!
  • Geen walnoten in huis? Je kunt ook amandelen roosteren, of cashewnoten, pecannoten, pompoenpitten of zonnebloempitten bijvoorbeeld. De good old pijnboompitten werken natuurlijk ook helemaal prima in dit recept.
  • Zoals al eerder gezegd: je kunt ook andere groente en/of kruiden gebruiken. Wissel bijvoorbeeld eens af door de helft van de boerenkool te vervangen door rucola of spinazie.

Eet smakelijk!

Over de schrijver
Jessica Koomen blogt over duurzaam moestuinieren, handige moestuintips en gezonde recepten.
Boerenkool pesto – EetbaarEde
Door

Boerenkool pesto – EetbaarEde

op 17 Nov 2020

[…] Recept van Miss Beanie, pesto van boerenkool:“Ik eet ‘m in de groene smoothie, in de boerenkoolpancakes, in noedelsoep, boerenkoolsalade (zo lekker met tahin en zoete aardappel!), groentechips, of wat dacht je van een Indiase curry met boerenkool? En daarom ben ik maar wat blij dat we boerenkool in onze moestuin hebben! […]

Reactie plaatsen