Tuinpesto
Het hele jaar door kun je je eigen tuindip of tuinpesto (geef het beestje een naam) maken. Iedere keer weer anders, want je maakt het van seizoensgroente! Varieer dus vooral naar hartelust. Binnnen vijf minuten heb je je eigen dip op tafel. Lekker met wat stengels bleekselderij, komkommer, wortel of op een plakje courgette. Maar ook op een toastje, cracker of boterham natuurlijk lekker!
Tuinpesto! Pluk je favoriete bladgroente, eetbare onkruiden en kruiden uit de tuin en maak er binnen vijf minuten een lekkere dip (of pesto) van.
De drie hoofdingrediënten uit de tuin bestaan uit bladgroente, kruiden en eetbaar on(dergewaardeerd)kruid.De bladgewassen uit het eerste rijtje smaken wat zachter dan de zogenaamde onkruiden. Maak dus een combinatie die jij zelf lekker vindt. Ben je niet heel erg gewend om onkruid te eten; gebruik verhoudingsgewijs meer bladgroente en wat minder eetbaar onkruid. In het rijtje kruiden neem ik vooral de zachtere kruiden op; rozemarijn en tijm vind ik voor rauw gebruik iets minder geschikt. Je kunt het uiteraard wel gebruiken in deze dip, maar voeg er dan niet teveel van toe.
Je ziet ook campanula in het lijstje staan van eetbare planten. Het blad is eetbaar, maar als jouw campanulaplant vers uit een regulier tuincentrum komt bevat deze (helaas) gif en is deze niet voor consumptie geschikt.
Kies uit onderstaande lijst wat je in de tuin hebt staan en wat je lekker vindt en varieer er naar hartelust op los!
Benodigdheden
- twee grote handen met bladgroente, eetbare planten en eetbare onkruiden
- een hand verse kruiden naar keuze
- volle eetlepel gehakte zongedroogde tomaten in olie
- 1 teentje knoflook
- halve ingelegde citroen (of een scheutje citroensap)
- 1 koffielepel edelgistvlokken
- zeer royale scheut koudgeperste olijfolie
- royale snuf zeezout
- 40 gram geroosterde walnoten
Voorbeelden bladgroente
- Sla
- Rucola
- Spinazie
- Mizuna
- Snijbiet
- Andijvie
- Nieuw Zeelandse spinazie
- Boerenkool
- Palmkool
- Paksoi
- Bladvenkel
- Winterpostelein
- Zomerpostelein
- Jong blad van spruitkool of broccoli
Eetbaar onkruid
- Paardenbloemblad
- Zevenblad
- Vogelmuur
- Brandnetel
- Dovennetel
- Kleine veldkers
- Weegbree
- Hondsdraf
- Melkdistel
- Ganzenmelde
Andere eetbare planten:
- Borage
- Smeerwortel
- Campanula
- Bloedzuring
- Oost-Indische kers
Kruiden waar je uit kunt kiezen:
- Daslook
- Peterselie
- Chinese bieslook
- Bieslook
- Kervel
- Basilicum
- Snijselderij
- Lavas (niet teveel want snel overheersend)
- Salie (idem)
- Citroenmelisse (idem)
- Oregano
- Munt
- Dragon
- koriander
Bereiding
Maal alles fijn in een molentje of blender. Proef en voeg naar smaak nog wat zeezout, zwarte peper, citroensap of olijfolie toe. Maak eventueel af met wat eetbare bloemetjes zoals (Chinese) bieslookbloem, bloeiende palm- of boerenkool, campanulabloem, goudsbloem, paardenbloem, maagdenpalmbloem, viooltje, citroenafrikaantje, malva, borage, rucolabloem.
Houdbaarheid
Gekoeld is de dip sowieso drie dagen houdbaar, maar vers geserveerd vind ik deze dip echt het lekkerst. Heb je nog wat dip over maar is de smaak niet meer optimaal? Gooi 'm vooral niet weg! Verwerk de dip door je (pasta)saus of soep, of gebruik als basis voor een bonenburger. Weggooien is geen optie. :-)
Eet smakelijk!