composteren
Extra content Seasons Moestuin boek
Jessica Koomen
Extra content Seasons Moestuin boek
03/01/2022
7 min
0

Composteren - de diepte in deel II Koolstof: stikstofverhoudingen eenvoudig gemaakt

03/01/2022
7 min
0

Deze blog is deel II van de aanvullende informatie over een goed functionerende composthoop. Deel I lees je hier. Beide blogs zijn onderdeel van de informatie over composteren die je leest in mijn moestuin- en kookboek Seasons Moestuin.

Koolstof/stikstofverhoudingen eenvoudig uitgelegd

Alle materialen die je gebruikt bij het composteren hebben hun eigen koolstof-stikstof (C/N) verhouding. Door de juiste verhouding tussen koolstof en stikstof te gebruiken zal je composthoop optimaal werken.

Weetjes over waarden

Hiervoor moet je dus weten welke waarden de bepaalde grondstoffen voor je composthoop hebben. Er zijn allerlei staatjes te vinden met de precieze C/N waardes. Zo kun je de beste combinaties berekenen. Maar om van het maken van compost geen volledige scheikunde en wiskunde praktijk te maken is er een grove benadering waarmee je al heel succesvol kunt zijn. In het onderstaande staatje zie je nummers voor organisch materiaal staan. Het doel is om met een simpele rekensom via die nummers de juiste verhouding te vinden om de koolstof-stikstofbalans te vinden.

 groen en bruin materiaal in composthoop

Uitleg

De bedoeling is dat je de stikstofkant in balans brengt met de koolstofkant. Stel, je hebt drie emmers dorre bladeren. Één emmer dorre bladeren heeft een waarde van 1, dus drie emmers staat gelijk aan de waarde 3. Nu moet je uit de andere kant een grondstof kiezen om die "3" in balans te brengen. Dat zou je kunnen doen door één emmer kippenmest (heeft waarde 3) te gebruiken. Of drie emmers snijafval uit de keuken (3 x 1).

composthoop maken verhoudingen

  • 1 deel mest (3) staat gelijk aan 1 deel zaagsel (3) of drie delen dorre bladeren (1) —> 3 x 1 = 3
  • 5 emmers snijafval (1) uit de keuken kun je in balans brengen met één emmer zaagsel (3) en één emmer papiersnippers (2) —> 5 x 1 = 3 + 2.
  • 10 zakken dorre bladeren (1) balanceer je uit met 5 zakken vers gemaaid gras (2): —> 10 x 1 = 5 x 2.

Materiaal uit de lijst met 0 kun je als bonus toevoegen aan de hoop, zonder die te hoeven balanceren. Ze zijn in zichzelf al in de juiste balans om te composteren.

Conclusie

Is het een absolute voorwaarde om strikt met deze verhoudingen en waardes om te gaan? Krijg je anders geen composthoop? Nee hoor! Zoals je in mijn boek leest, kun je al heel eenvoudig beginnen met de eerste stappen. Maar deze verdiepende blog laat je zien dat je met de juiste waardes en verhoudingen je composthoop kunt perfectioneren. Omdat de hoop sneller is uitgecomposteerd kun je hierdoor sneller je compost inzetten. Door het snelle(re) proces gaan de mooie voedingsstoffen ook minder snel verloren door bijvoorbeeld uitspoeling.

Laat je dus niet afschrikken en begin gewoon. En mocht je de diepte in willen duiken; daar is deze blog voor!

Deel III (hot composting) komt binnenkort online!



Reacties
Categorieën