Genezen van fibromyalgie of levenslang?
02 februari 2017 
8 min. leestijd

Genezen van fibromyalgie of levenslang?

Fibromyalgie. Je zult het maar hebben. Ik ken ook een uitzonderlijk mooi verhaal van iemand die genezen is van deze aandoening dankzij het bloedgroepdieet. Haar naam is Floor. Een enthousiaste en nuchtere Noord-Hollandse meid. Getrouwd met een schipper en moeder van twee jongens. Ik ben zo geraakt door haar verhaal, dat ik het graag met je deel.

MB: Floor, wat fijn dat je je verhaal met ons wilt delen! Laten we beginnen met: wat is het bloedgroepdieet?

F: Ieder mens heeft zijn eigen bloedgroep, dit kan bloedgroep O, A, B of AB. Een bloedgroepdieet is een leefwijze voor een goede gezondheid, fysieke vitaliteit en emotionele kracht. Je bloedgroep bepaalt jouw vatbaarheid voor ziekten, wat je moet eten en welke lichaamsbeweging goed voor je is, duursport, krachttraining of bijvoorbeeld yoga. Maar om te begrijpen waarom een bloedgroepdieet verstandig is, is het handig dat ik kort uitleg hoe de bloedgroep en het immuunsysteem aan elkaar verwant zijn.

Je bloedgroep is de sleutel van het immuunsysteem. Het immuunsysteem werkt door ‘eigen’ cellen te herkennen en ‘oneigen’ cellen te vernietigen. Dit gebeurt d.m.v. je antigenen. Bij bijvoorbeeld bloedgroep A maakt het antigen antilichamen voor cellen met bloedgroep B. Bloedgroep B maakt antilichamen voor A aan en bloedgroep O voor zowel A als B. Dus als het immuunsysteem een indringer herkent gaat het antilichamen aanmaken en deze hechten zich aan de ‘vreemde’ cellen om het vervolgens te vernietigen. Tot nu toe beschrijf ik wat er gebeurt als er een bloedtransfusie zou plaats vinden van een verkeerde bloedgroep. Dit mag natuurlijk nooit gebeuren want dat is levensgevaarlijk. Om de connectie tussen voeding en bloed uit te leggen, zal het effect van het bloedgroepdieet ook duidelijk worden:

Ons bloed bestaat o.a. uit eiwitten, deze eiwitten zorgen ervoor dat weefsels de benodigde voedingsstoffen binnen krijgen. Tevens zorgen de eiwitten uit de bloedcellen ervoor dat de bloedplaatjes de benodigde voedingsmiddelen krijgen om het bloed te helpen stollen bij een wondje. Een andere functie van de eiwitten in onze bloedcellen is het verzorgen van de juiste voedingsmiddelen voor het bloedplasma, die fungeert als de bewaker van ons immuunsysteem. Als er een verkeerde antigen binnenkomt of een virus, parasiet of bacterie, zal het antilichaam de ‘oneigen’ stof doen samenklonteren. Dit aan elkaar hechten noemen ze ‘agglutineren’. Hierna kan de ‘oneigen’ stof uit het lichaam afgevoerd worden. Het woord ‘agglutineren’ herken je waarschijnlijk van de term ‘gluten’ en dit is precies de connectie tussen onze voeding die altijd uit verschillende soorten eiwitten, gluten of lectinen bestaat. Dit zijn nagenoeg synoniemen van elkaar. Als je dus een voedselprodukt eet dat eiwitlectinen bevat die niet overeenkomen met jouw bloedgroep, richten de lectinen (die door je immuunsysteem ingepakt wordt) zich op organen zoals nieren, lever, hersenen of maag en beginnen bloedcellen in dat gebied te agglutineren. Ik moet wel duidelijk aangeven dat ik uiteraard geen arts ben, maar ik probeer het kort en simpel uit te leggen. Het immuunsysteem zit natuurlijk veel ingewikkelder in elkaar. Al mijn informatie komt uit het boek ‘Het bloedgroepdieet’ van auteur en natuurgeneeskundig arts Peter d‘Adamo. In dit boek wordt alles heel uitgebreid uitgelegd.

MB: Hoe ben je met het bloedgroependieet in aanraking gekomen?
F: Voeding en gezonde leefstijl sprak mij altijd aan en herinnerde mij een gesprek van jaren terug met een tante die at volgens bloedgroep en geen tomaat mocht. Dit was altijd blijven hangen; “tomaat is toch gezond?”

Zo ging mijn zoektocht naar een studie tot voedingsconsulent en met deze kennis heb ik mij vervolgens verdiept in het bloedgroepdieet.

Er ging een wereld voor mij open. De logica zoals deze arts uit kan leggen hoe je lichaam reageert op voedsel net zoals het kan reageren op een verkeerde bloedtransfusie. Ik at altijd gezond, maar kwam erachter dat juist die sinaasappel of dat magere kippetje of dat stukje gerookte zalm niet voor mijn lijf gezond is.

MB: Wat heb je daarvoor zelf geprobeerd, welke wegen had je daarvoor al bewandeld?

F: Vanaf mijn 16de had ik al gewrichtsklachten, maar op röntgenfoto’s waren geen afwijkingen te zien. Mensendieck en fysiotherapie volgden.

In mijn zwangerschappen kreeg ik bekkeninstabiliteit en ging naar fysiotherapeuten, chiropractoren, orthomanueel therapeuten, osteopaten, het Spine &Joint centrum, maar helaas hielp niks voor lange duur. Uiteindelijk via de reumatoloog de diagnose Fibromyalgie gekregen.

MB: Wat was de toekomstvoorspelling en kreeg je ook voedingsadvies of leefstijladvies?

F: Het advies was: “Ermee leren leven.” Wie heeft het niet gehoord bij de diagnose Fibromyalgie. En dat deed ik. Kijken naar wat ik wel kon. Wel vanuit mijn voedingsinteresse bij de reumatoloog mijn vragen over voeding gesteld, zoals geen rood vlees eten of geen melk drinken, maar dat vond de arts onzin.

MB: Had je vertrouwen in het bloedgroependieet toen je eraan begon?

F: Vertrouwen? Nee… Maar wel hoop! Hoop op een gezond leven. Het leek mij wel heel logisch dat ik me beter zou gaan voelen.

MB: Wie of wat heeft je op weg geholpen?

F: Ik heb het boek over het bloedgroependieet aangeschaft en eerst de uitleg heel goed gelezen. Daarna ben ik mij gaan verdiepen in de voeding die ik wel mocht en welke ik zeker moest vermijden. Het viel mij op dat ondanks mijn gezonde leefstijl fruit en groenten tegen kwam die uiteindelijk voor mij helemaal niet goed zijn. Ik at elke dag een sinaasappeltje, of een banaantje als ik even flauw werd. Pasta maakte ik met extra mager rundergehakt. En je raadt het al; ik mag met mijn bloedgroep o.a. geen sinaasappels, bananen, tarwe en rundvlees.

MB: Hoe heb je de opstart en het langere termijn traject aangepakt?

F: Langzaam paste ik mijn eetpatroon aan en elimineerde ik bepaalde groenten, fruit en vleessoorten en verving ik ze voor iets anders. Na 14 maanden – ja, het duurde zo lang, maar logisch, je lichaam kan niet na 35 jaar ‘verkeerd’ voedsel, in een maand herstellen – merkte ik opeens dat ik geen pijn had. Jaar in jaar uit deden al mijn gewrichten en spieren pijn. Diclofenac, paracetamols, ibuprofennen en Omeprazollen voor mijn maag waren mijn vrienden.

Ik merkte dat ik minder moe was. Ik zat om 23:00 uur nog op de bank, terwijl ik voorheen het liefst om 20:30 uur al sliep. Bewegen ging makkelijker, ik kon weer dingen tillen zonder dat ik er naderhand last van kreeg. Wat een genot! Na anderhalf jaar merkte ik ook verschil als ik wel ‘buiten mijn boekje’ had gegeten. Ik kreeg na twee dagen last van mijn spieren en gewrichten als ik bijvoorbeeld verkeerd vlees of bijvoorbeeld tarwe had gegeten.

MB: Wat geweldig! Hoe sta je nu in het bloedgroependieet: streng? Varieer je met andere diëten?

F: Nu ben ik gewend aan mijn voedingspatroon en eet ik gerust wel eens iets wat niet ‘mag’, maar ik denk er wel goed over na. Ik hanteer meestal de 80/20 regel. 80% volgens bloedgroependieet en 20% wat erbuiten valt. Maar het is me het vaak niet meer waard om ‘foute’ voedingsmiddelen te eten. Had ik dit maar eerder geweten, dan had mijn leven er heel anders uit gezien.  En nee, ik hanteer  zeker geen andere diëten erbij, gewoon lekker wat de ‘bloedgroeppot’ schaft. Als je ook meer weet over dit dieet dan snap je ook waarom één bepaald dieet bij de éen wel werkt en bij de ander niet. Denk bijvoorbeeld aan het Atkinsdieet: veel vlees en eieren en groenten en geen zetmeelkoolhydraten. Voor mensen met bloedgroep O werkt dit uitstekend, dit zijn namelijk vleeseters, maar iemand bloedgroep A functioneert het beste op nagenoeg vegetarisch, dus zal hier veel problemen mee krijgen.

MB: Is het bloedgroependieet voor iedereen met fibromyalgie een uitkomst of werkt het niet voor iedereen?

F: Ik ben ervan overtuigd dat het bloedgroependieet goed is voor alle ziekten die voortkomen uit het immuunsysteem. Er zijn zoveel mensen die zo’n ziekte hebben of alleen nog maar moe zijn en snel vatbaar voor een virus. Maar ik denk dat het voor iedereen goed is, ook als je denkt ‘gezond’ te zijn, zal je merken dat je je toch opeens nog fitter gaat voelen.


MB: Wetenschappers plaatsen vraagtekens bij de werking van het bloedgroependieet. Wat vind je hiervan?

F: Probeer het uit! Het is zo logisch allemaal. We snappen wel dat we niet groot worden van snoep, maar er is meer dan dat. Inderdaad zoals Hippocrates zei; Let food be thy medicine and medicine be thy food.

MB: Ervaar je nadelen in het volgen van het bloedgroependieet? Zo ja: hoe pak je dat aan? Zo nee: zijn er anderen die dit wel zo ervaren en die jij tips kunt geven?

F: Ik ervaar geen problemen. Alleen met uit eten gaan is het wel eens lastig. Maar ook voor anderen die het wel eens lastig vinden raad ik aan; denk na, is het mij waard om bv dit taartje of stukje vlees te eten? En wat vind je echt lekker van wat je wel mag. Probeer daar ook lekkere recepten voor te vinden. Er is met elke bloedgroep zoveel mogelijk. Maar stel jezelf de vraag: wat is mijn gezondheid mij waard en ben ik bereid om hiervoor mijn leefwijze om te gooien?

MB: Wat is jouw persoonlijke advies aan fibromyalgiepatiënten?

F: Koop het boek bij BOL.com, laat je bloedgroep testen en begin vandaag! Maar eigenlijk adviseer ik het iedereen die zijn lichaam en gezondheid lief is.

Koop bij bol.com

MB: Floor, dankjewel voor je openhartige verhaal!

F: Heel graag gedaan, ik hoop dat ik hiermee lezers aan het denken zet en wie weet horen wij daar later ook weer positieve verhalen over. Zou mooi zijn!

Nawoord

Ik hoop dat je dit interview je inspireert om het bloedgroependieet (wat eigenlijk geen dieet maar een leefstijl is) uit te proberen. Je zult misschien enorm sceptisch zijn, misschien word je wel boos als je dit interview leest. Want je hébt al zoveel geprobeerd… Gedurende twintig jaar chronische gewrichtsklachten kreeg ik ontzettend veel goedbedoelde adviezen. En daar werd ik wel eens behoorlijk moe van. Maar mijn advies aan jou is: gun jezelf een tijd om dit uit te proberen. Fibromyalgie zou je anders levenslang hebben, met medicijnen om de pijn iets te temperen. Dus wat je heb je te verliezen? Ik weet zeker dat Floor niet de enige is die met fibromyalgie kan afrekenen.

Reageren hieronder vinden we enorm leuk. Floor is erg weinig online. Je vragen beantwoorden kan helaas niet altijd of heel snel. Ik hoop op je begrip hierin.
Heel veel gezondheid en inspiratie gewenst!

Meer lezen over chronische klachten en voeding? Lees mijn verhaal.

Over de schrijver
Jessica Koomen blogt over duurzaam moestuinieren, handige moestuintips en gezonde recepten.
Reactie plaatsen