MoestuinLive 1 maart: permacultuur & voedselbos
01 maart 2021 
3 min. leestijd

MoestuinLive 1 maart: permacultuur & voedselbos

Op maandag 1 maart vindt het debuut plaats van MoestuinLive! Ik host een maandelijks praatprogramma op de eerste maandag van de maand om 20:00 uur. Waarom? Omdat het zo leuk is om meer te leren over moestuinieren! Ik moestuinier al best lang, maar ik blijf leren. Ik volg op instagram enkele moestuinders, en ik vind hen ontzettend inspirerend. Ik denk dan wel eens: ie zou ik graag de groene hemd van het lijf vragen, even een uurtje bij je op de tuin rondkeutelen en thee drinken. Maar waarom dat niet doen tijdens een livesessie, waar iedereen kan aanschuiven aan de digitale tuintafel? Zo werd het idee voor MoestuinLive geboren.

Een leuk, inspirerend en ontspannen gesprek, waarin ik praat met een inspirerende medemoestuinier. In dit gesprek praten we over een bepaald moestuinonderwerp, dat favoriet is bij mijn gast en waar mijn gast veel over weet te vertellen. Dat kan gaan over stadstuinieren, bodemleven en bodemgezondheid, eetbare bloemen, een geneeskrachtige kruidentuin of eetbare planten. Ik wil in de toekomst ook een compostkenner aan tafel willen hebben bijvoorbeeld… Onderwerpen genoeg!

Deze liveuitzending vindt deze maand alleen op instagram plaats. Maar we denken dat het ons lukt om vanaf de 2e uitzending (5 april) live te gaan op diverse kanalen. MoestuinLive op Instagram, Youtube én Facebook!

Permacultuur

De eerste aflevering van MoestuinLive praat ik met Gerard Visser over permacultuur. Permacultuur is een ontwerpmethode die je helpt om op de meest natuurgetrouwe manier met je moestuin om te gaan. Ik kwam jaren geleden in aanraking met permacultuur en ik snapte er helemaal niets van. Ik wilde een vijf-stappenplan tot een florerende moestuin hebben. Maar permacultuur geeft je dat niet. En dat is logisch, want iedere tuin is anders, dus een kant-en-klaar-plan bestaat er niet.

Wat er wel is? Je leert vanuit een breder perspectief naar je tuin te kijken. Je leert de principes die in de natuur gelden toe te passen in je eigen tuin. Je kijkt naar de ligging, de zon, de wind, de bodem, naar je eigen wensen en beschikbare tijd en energie. Je leert over de samenwerking tussen planten, insecten, bodemschimmels (biodiversiteit dus). En hierdoor dwing je jouw planten niet in een plan, maar werk je met de natuur mee. Gevolg? Minder plantziekte, plagen, en juist een ecobalans in je tuin, waardoor je planten (en jij!) floreren.

Daarnaast is permacultuur eigenlijk overal inzetbaar. Omdat het ook om een mindset gaat: je bent onderdeel van de aarde en we dragen samen zorg voor al het leven erop (en erin). Over die basisprincipes zal Gerard ook meer uitleggen.

Boekentips

Het boek dat mij enorm heeft geholpen in het begrijpen én toepassen van permacultuur is: Permacultuur in je moestuin door Christopher Shein en Julie Thompson. Voor een voetbalveldformaat moestuin maar ook voor een klein stadstuintje. Dit boek staat bij mij echt op nummer 1.

Daarnaast ook leuk: Tuinsmakelijk van Vera Greutink.

De boekentip van Gerard:

Boekentip van Greetje:

Deze boekenlinks hebben een affiliatelink. Ik ontvang per verkocht boek een kleine vergoeding, waarmee ik een deel van o.a. mijn websitekosten kan betalen.

Kijk via instagram, youtube of luister de podcast

Zo snel mogelijk zal hier het interview met Gerard terug te kijken zijn. Maar we gaan verder dan dat! Ook is binnenkort de podcast beschikbaar, kan je in de auto terugluisteren of tijdens het tuinieren! En de tekst zal binnenkort ook uitgewerkt zijn als je liever leest dan luistert. Voor ieder wat wils!

Wil je helpen om MoestuinLive te supporten?

Wil je het moestuinvirus doorgeven? Dat kan onder andere door MoestuinLive bekend te maken onder jouw netwerk! Deel dit op jouw social media. Dat kan door het delen van deze post of door mijn post op Instagram of Facebook te delen.

Hoe meer zielen hoe meer groene vreugd.

En heb je een suggestie voor een MoestuinLive-onderwerp? Laat het me weten!

Over de schrijver
Jessica Koomen blogt over duurzaam moestuinieren, handige moestuintips en gezonde recepten.
Reactie plaatsen