vegan glutenvrije appelbeignets
Recepten
Jessica Koomen
Recepten
01/04/2024
2 min
0

Glutenvrije vegan appelbeignets

01/04/2024
2 min
0

Dit snelle recept voor appelbeignets is vrij van heel veel eigenlijk. Het is glutenvrij, vrij van toegevoegde suikers, gistvrij en vegan (dus ook lactosevrij). Maar gelukkig is 'ie niet vrij van smaak. Door gebruik te maken van zoete appels en lekker veel Ceylonkaneel smaakt 'ie fantastisch. Kanttekening daarbij is wel dat ik gewend ben om grotendeels toegevoegde suikervrij te eten en dat ik gewend ben aan de structuur van boekweitmeel. De appelbeignet die gemaakt wordt met bladerdeeg is anders dan deze glutenvrije variant.

Snel en makkelijk

Omdat het rondom de feestdagen al druk genoeg is, vind ik dit recept ontzettend fijn. Het is snel en makkelijk. En daarnaast ook nog 's budgetvriendelijk!

In mijn zoektocht naar glutenvrije, suikervrije vegan snacks heb ik de afgelopen 10 jaar heel wat uitgeprobeerd. Veel mislukkingen, maar ik deed ook hele leuke en lekkere ontdekkingen! Ik houd van makkelijke en snelle recepten die je met weinig middelen kunt maken. Daar is dit recept er absoluut een van!


Benodigdheden

voor 12 middelgrote appelbeignets

  • 100 gr boekweitmeel
  • 150 ml water
  • 1 tl bakpoeder
  • royale snuf zeezout
  • 2 zoete appeltjes *)
  • 1 theelepel Ceylon kaneel
  • (kokos)olie om in te frituren

*) Ik gebruikte kleine appeltjes, zodat ik niet direct vol zit na één of twee beignets.

Bereiding

  • Boor het klokhuis uit de appel en snijd de appel in plakken van ca. 1 centimeter. (Je hoeft de appel niet te schillen)
  • Meng in een kom de kaneel met de appelschijfjes. Zorg dat ieder schijfje een royale coating heeft
  • Verhit de frituurolie
  • Meng in een andere kom de boekweitmeel, zeezout, bakpoeder met het water tot een dik beslag
  • Doe steeds 3 of 4 appelschijfjes in het beslag en zorg dat ze volledig bedekt worden door het beslag
  • Prik een schijfje aan een vork en laat eventueel iets van het beslag van het appelschijfje druipen
  • Frituur de appelbeignets tot ze lichtbruin zijn

Variatietip

Gember combineert heel goed met appel en kaneel. Voeg eventueel wat geraspte gember toe aan je beslag voor een kruidig en spicy effect!

Wennen aan suikervrij bakken?

Als je gewend bent om suikervrij te bakken, dan zul je dit recept zoet genoeg vinden. Belangrijk is dat je zo  zoet mogelijke appels gebruikt. En daarnaast haalt het zout die zoete smaak naar voren, net als de kaneel. Ben je niet gewend om suikervrij te bakken, maar je wilt het wel proberen? Frituur dan eerst één appelbeignet en bepaal of je die zoet genoeg vindt. Voeg eventueel nog wat extra kaneel toe aan de schijfjes of meng nog een snuf zeezout door het beslag.

Daarnaast kun je ook vanillepoeder of -extract toevoegen aan het beslag, of anijspoeder. Dit geeft ook het idee van een zoete smaak.

Bewaren

De appelbeignets zijn lekker knapperig als ze net zijn gebakken. Bak ze voor een later moment eventueel even knapperig in de koekenpan of oven. Gekoeld zijn de beignets vier dagen houdbaar.

Eet smakelijk!

Reacties
Categorieën