Koffie drinken als hobby
12 april 2015 
2 min. leestijd

Koffie drinken als hobby

Ik vind Facebook leuk. Gewoon even posten waar je mee bezig bent. Vaak komt het woord koffie er ook in voor. “Ik heb net hardgelopen. Nu koffie.”. “Buiten zitten en de eerste lentezon van dit jaar opnemen. Met koffie.”. “Geweldige retro koffiekan met bijpassende koffiefilter gescoord op de rommelmarkt! Koffie smaakt geweldig.” Facebookvrienden (die me niet in het échte leven meemaken) zullen waarschijnlijk denken dat ik de hele dag door koffie drink. Niets is minder waar.

Toen ik in 2012 overstapte naar een heel ander voedings- en drinkpatroon vanwege chronische klachten kwam de koffie ook aan de orde bij de meneer die mij onder de loep nam. Of ik koffie dronk. Ja. Hoeveel. Nou, dat kon verschillen maar soms een liter per dag. Ongelovige ogen. Een LITER? Ik had natuurlijk ook kunnen zeggen: 2 bakken per dag. Maar ja; dat zou op hetzelfde neerkomen want mijn geliefde mokken kunnen een ½ liter aan. Hij raadde me aan om in het dieet dat ik 6 weken moest volgen geen koffie te drinken en daarna over te gaan op één bak als het dan echt zo nodig moest (en dan geen mok van een ½ liter).

Koffierantsoen

M’n dieet heb ik goed vol kunnen houden in die 6 weken. Geen vlees, geen gluten, geen suiker, geen zoete groenten en fruit, geen E-nummers, geen alcohol. Niet dat het altijd makkelijk was, maar het was haalbaar met wat goede moed. Maar geen koffie… M’n geliefde bak koffie! Ik heb het drie dagen volgehouden. Geen koffie. Ik werd er zo ongelukkig van. Dus heb mezelf toestemming gegeven om 1 mokje per dag te drinken. Wat was dat een enorme treat! Wat ik voorheen redelijk gedachteloos naar binnen goot ervaarde ik nu als een klein feestje. Rond kwart voor tien ‘s morgens begon ik al een beetje ongedurig te worden; ik kon straks water gaan koken en m’n koffiefilterhouder uit het vet halen! Koffie!

Koffie drinken is bij mij zo verweven met genieten. Even zitten, jezelf iets gunnen. Een bak thee kan ook lekker zijn, maar haalt dat gevoel bij lange na niet. Helaas. (Hoewel: de verse citroen-gember-kurkuma-honing-cayennethee komt er zeer dichtbij in de buurt.) Dus de koffie is gebleven. Maar de hoeveelheid is ingrijpend veranderd. Nu drink ik soms zelfs koffie uit een klein kopje. En wat voor een: uit een schattig klein retro blauw/groen gebloemd kop en schotelsetje van Arcopal. Dat maakt het voor mij echt af (beleving is ook belangrijk, niet waar). Gekregen van vriendin en retroliefhebber. Het ko & schotelsetje valt natuurlijk in het niet bij mijn ½ liter mok. Meer dan vijf slokken zullen er niet in zitten.

Less is more

Het grappige is dat ik nog meer geniet van dat ene bakje sinds ik ben geminderd. Het is prima zo. Eigenlijk meer dan prima: een exclusief moment voor mezelf met een goeie bak koffie.

Die ½ liter mokken gebruik ik nog steeds. Daar drink ik nu dagelijks liters water uit, een groene smoothie of  thee met verse munt uit de tuin!

Over de schrijver
Jessica Koomen blogt over duurzaam moestuinieren, handige moestuintips en gezonde recepten.
Reactie plaatsen