Maak je eigen healthy gember kardemomthee!
16 januari 2016 
2 min. leestijd

Maak je eigen healthy gember kardemomthee!

Ik was een enorme koffiedrinker. Kon wel 1,5 liter cappuccino per dag drinken. Mijn gewrichtsklachten bleken daardoor te verergeren. No one ever told me!!! Toen ik mijn lifestyle omgooide ben ik teruggegaan naar 1 mok per dag. Thee drinken doe ik regelmatig, maar ik drink nu vooral (lauw) water.

In koude perioden is het wel fijn om mijn watertjes af te wisselen met thee. Ik heb een aantal favoriete losse thee en theezakjes-soorten. Maar je kunt ook zonder gedroogde theeblaadjes (los of zakje) uit de winkel heerlijke thee maken! Verse muntthee kennen we allemaal, toch?

Dit recept is favoriet bij mij sinds kort. Kardemom gebruik je veel in oosterse gerechten. Jaren geleden at ik een stukje chocola met kardemom erin. De combi met zoete gerechten vond ik toen nog een beetje vreemd, maar inmiddels weet ik beter. Mijn verantwoorde brownierecept bevat sinds kort ook kardemom. I love it.

De gember-kardemomthee kan je al met drie ingredienten maken. En je kunt ‘m pimpen naar believen. Ik vind deze thee voor zowel koude als warme perioden geschikt. Hij is verwarmend in de winter en verfrissend in de zomer als je er icetea van maakt. En hij doet je ook nog ’s heel goed door de heilzame werking van o.a. de gember!

Wat heb je nodig

 • 1 liter water
 • 3 cm gember, geraspt of in kleine blokjes of dunne plakjes gesneden
 • 3 – 6 geplette kardemompeultjes

Wat doe je

 • Voeg de gember en kardemom toe aan het water
 • Kook het water
 • Haal het mengsel van de kook en laat enkele minuten trekken; hoe langer hoe intenser de smaak uiteraard
 • Gebruik een zeefje om de gember en kardemom op te vangen. Niet weggooien: gewoon terug in de thee!

Als de thee te sterk wordt, of je hebt residu over dat nog smaakstoffen afgeeft: vul de pot weer met gekookt water! Vooral thee die erg lang getrokken heeft kan nog wel ’s scherp worden vanwege de gember. Dat komt door de stof shogaol die in de gember zit. Ik zet van bovenstaande hoeveelheden uiteindelijk gemakkelijk 2 liter thee na aanvullen.

Pimp je thee

Varieren is altijd leuk en lekker. En goed.

 • Voeg een snuf ceylonkaneelpoeder toe in je glas voor een extra verwarmend effect
 • Mis je zoetigheid: een drupje honing erbij. Of leer te wennen aan de minder zoete smaak: nog beter!
 • Voeg het sap van een (hele of halve) geperste citroen toe
 • Is het een biologische citroen: voeg citroenrasp toe aan je basismengsel en laat lekker meetrekken!

Varieer naar eigen behoefte. De hoeveelheden zijn een indicatie: laat je smaakpapillen en je creativiteit er maar lekker op los.

Ice tea

Je kunt natuurlijk ook een ice teaversie maken in de zomer! Wil je een frisse smaak; voeg dan munt, citroen en/of komkommer toe aan het basismengsel water, in plaats van kaneel. Of de kardemom echt veel smaak afgeeft betwijfel ik: die zou je dus eventueel eerst kunnen koken en dan laten afkoelen.

Raw-foodies kunnen alles koud laten trekken. Wil je een intense smaak; dan kan je het basismengsel ook eerst zoals het warme thee recept maken en laten afkoelen. Voeg daarna de munt, komkommer en citroen toe.

Gezondheidsvoordelen

Naast dat deze thee lekker is (vind ik ten minste wel; laat weten wat jij ervan vindt!) biedt ‘ie je ook gezondheidsvoordelen. Kardemom bevat o.a. ijzer, mangaan, magnesium en zink.  Gember heeft een positieve werking op je spijsvertering en bevat veel ijzer. Gember heeft een anti-oxidale werking, schakelt vrije radicalen uit en is ontstekingsremmend door o.a. de stof shogaol. Deze stof werkt ook pijnstillend en is goed tegen hart- en vaatziekten.

Enjoy your lovely tea time!

 

 

Over de schrijver
Jessica Koomen blogt over duurzaam moestuinieren, handige moestuintips en gezonde recepten.
Reactie plaatsen